Martie 2018: CAS, CASS si impozit, datorate de activitatile independente

Actualizat 28  Martie 2018

Vezi aici cum procedezi daca ai depus deja 200 sau 220 sau 600 si cum se trateaza veniturile din 2017.

Textul de mai jos este conform cu  Ordonanta de Urgenta nr 18 care modifica Codul Fiscal,  publicata in Monitorul Oficial in data de 23 Martie 2018.

Impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice care desfasoara activitati economice independente  penru anul 2018.

Articolul se refera la  veniturile obtinute  in cursul anului 2018, de catre urmatoarele persoane care obtin venituri din activitati independente:

  • PFA – Persoana fizica autorizata,
  • II – Intreprindere individuala,
  • IF – Intreprindere Familiala,
  • PFI – Persoane Fizice Independente, 
  • Profesii Liberale
  • Toate activitatile economice, organizate sub alte forme, care aplica regulile contabilitatii in partida simpla, impozitate in sistem real sau la norma de venit.

Noutatile din Ordonanta 18 care modifica codul fiscal sunt:

  • Se introduce declaratia unica – formularul 212 – care va elimina declaratiile 200, 201, 220, 221, 600, 604, 605;
  • Se raporteaza in aceeasi declaratie unica venitul realizat in anul fiscal 2017 respectiv venitul estimat pentru anul 2018;
  • Se modifica termenul de depunere: va fi 15 Martie din 2019. Prin exceptie definitivarea anului fiscal 2017 si estimarea pentru 2018 se va face pana la 15 Iulie 2018.
  • Contribuabilul face evaluarea pentru incadrarea ca platitor de contributii  CAS si CASS, in functie  de venitul  estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat in anul 2017);
  • Contributiile sunt obligatorii pentru un venit net estimat/realizat mai mare decat plafonul de 12 salarii minime brute. Pentru 2018 plafonul este de 22.800 lei.
  • Daca ai estimat sub 12 salarii minime brute dar ai realizat un venit net mai mare, esti obligat la plata CAS si CASS pentru anul fiscal incheiat.
  • Se propune un singur termen de plata, 15 martie a anului urmator. Pana atunci poti sa faci plati oricand doresti. Iti calculezi singur contributiile si impozitul si le platesti cand vrei tu, dar nu mai tarziu de 15 Martie.
  • Poti rectifica declaratia cu venitul estimat in cursul anului de cate ori doresti pana la termenul de 15 Martie. Contributiile se recalculeaza dupa rectificare.
  • Pentru veniturile obtinute in 2018  ANAF nu va mai emite decizii de impunere. Calculul venitului net se efectueaza de catre contribuabil  prin  declaratia  unica. ANAF va mai emite decizii doar pentru anii anteriori 2012-2017.
  • Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala nu mai sunt incadrate ca venituri din activitati independente din 23 Martie 2018. Dar, prin optiune, contribuabilul poate opta pentru autoimpunere si calculul venitului net conform datelor din contabilitate.
  • Important! In cazul in care persoanele fizice realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia unica, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
  • CASS nu este cheltuiala deductibila la calculul venitului net in sistem real.

1. CAS – Contributia la asigurarile sociale in 2018 (pensie)

Procentul de CAS este  25% care se aplica la venitul ales de contribuabil.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si obtin venituri din una sau mai multe surse de venit, sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca estimeaza (sau obtin) pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Persoana fizica  face evaluarea  pentru incadrarea ca platitor  de CAS, in functie  de venitul  estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat in anul precedent – 2017). Astfel, daca:

  • venitul net estimat (sau norma de venit corectata) pentru anul 2018 este mai mare decat 22.800 lei – datoreaza CAS la un venit lunar ales, care nu poate fi  mai mic decat nivelul salariul minim brut pe tara – 1900 lei;
  • venitul net estimat (sau norma de venit corectata) pentru anul curent este mai mic decat 22.800 lei – nu datoreaza CAS conform Codului fiscal; se poate asigura optional prin depunerea declaratiei unice completata corespunzator.

Autoimpunere in  2018:

  • CAS se stabileste prin Declaratia unica de catre contribuabil, prin aplicarea cotei de CAS de 25% la venitul ales ca baza de impunere. Daca se alege baza de calcul minima contribuabilul are de platit 25% din 22.800 lei = 5700 lei pe an.
  • Platile de CAS se efectueaza oricand pana la scadenta – 15 martie 2019;
  • Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata –  pana la 15 martie 2019;

Nu sunt obligate la plata CAS:

  • Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii (avocati, persoanl clerical si altii),
  • Persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile realizate din activitati independente.
  • Contribuabilii impusi in sistem real, care estimeaza si realizeaza un venit net anual sub baza minima de calcul, (22.800 lei in 2018).
  • Contribuabilii impusi la norma de venit, pentru care valoarea normei de venit corectata este sub baza minima de calcul, (22.800 lei in 2018).
  • Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile venituri din drepturi de proprietate intelectuala

Termenul de plata este 15 martie 2019, care este si data depunerii declaratiei unice cu venitul realizat in 2018 si cel estimat pentru 2019.

2. CASS – Contributia la asigurarile sociale de sanatate in 2018

Procentul CASS este de 10%  din baza de calcul de 6 sau de 12 salarii minime brute, dupa caz.

Se trece de la sistemul de stabilire a CASS de  catre  ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CASS se efectueaza de catre contribuabil –  persoana fizica  prin declaratia unica).

Contribuabilul   face  evaluarea  pentru  incadrarea  ca  platitor   CASS,  in  functie   de  venitul  estimat  pentru  anul  curent (independent de venitul realizat in anul precedent – 2017).

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii   minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei unice, se efectueaza prin cumularea veniturilor obtinute din:

  • venitul net sau norma de venit corectata, din activitati independente,
  • venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat in sistem real;
  • venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,
  • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor,
  • venitul si/sau castigul din investitii (dividende, dobanzi, etc),
  • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse,

Contribuabilii care prin cumularea veniturilor de mai sus estimeaza un venit net mai mare de 12 salarii brute sunt obligati la plata CASS. Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

Daca venitul  net estimat cumulat din toate categoriile de venituri de mai sus, pentru anul 2018 este mai mic de 22.800 lei –  persoana fizica poate opta pentru plata CASS astfel:

  • daca isi exercita optiunea prin Declaratia unica pana la termenul de depunere (15 Iulie 2018), plateste CASS la 6 salarii minime si este asigurat 12 luni;
  • daca depun declaratia unica si se inregistreaza in sistemul de asigurari sociale de sanatate dupa termenul legal de depunere, se asigura la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei unice (15 Martie anul viitor), inclusiv luna in care se depune declaratia

Declararea si plata CASS :

  • CASS se stabileste prin Declaratia unica de catre contribuabil, contributia anuala este de 22.800*10% = 2.280 lei sau 1.140 lei pentru cei care estimeaza si realizeaza un venit net mai mic decat 22.800 lei
  • Platile de CASS se efectueaza oricand pana la scadenta (15 martie anul urmator),
  • Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata ( pana la 15 martie)

O persoana fara venituri depune declaratia unica prin care dobandeste calitatea de asigurat si plateste contributia la 6 salarii minime si este asigurat 12 luni  (indiferent daca declaratia unica este depusa inainte sau dupa termenul normal de depunere).

Pentru anul 2018 contributia persoanei fara venituri  este de: 1900*6 luni * 10% = 1.140 lei

Dobandirea calitatii de asigurat in sistemul public de sanatate se obtine de la data depunerii declaratiei unice. Calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate nu este conditionata de plata unor contributii la anumite termene – exista un termen unic de plata a obligatiei – 15 Martie.

3. Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate -1%

Printr-o ordonanta de urgenta, data pe sfarsit de an (19 dec. 2017), persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

3.1 Contributia asiguratorie pentru munca – 2,25%

Contributia asiguratorie pentru munca se datoreaza de catre contribuabili, PFA, PFI, II, IF, Profesii liberale, care au salariati.

4. Impozitul pe venitul obtinut din activitati independente in 2018

Procentul de impozit este de  10% din venitul net sau norma de venit corectata.

In cazul  veniturilor  pentru  care  impozitul  pe  venit  nu  se  retine  la  sursa, se renunta la sistemul platilor anticipate, cu definitivare in anul urmator (stabilite de ANAF prin decizii de impunere),  si se trece la sistemul de autoimpunere (calculul impozitului pe venit se efectueaza  de catre contribuabil –  persoana   fizica  prin declaratia  unica)

Autoimpunere in cursul anului curent:

  • Impozitul pe venit pentru anul curent se stabileste de catre contribuabil prin declaratia unica , prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul estimat a se realiza in anul curent.
  • Platile de impozit se efectueaza oricand pana la scadenta (15 martie anul urmator);
  • Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata (pana la 15 martie);

Definitivarea impozitului pe venit pentru anul curent se face in anul urmator si se stabileste prin declaratia unica depusa pana la 15 martie, prin autoimpunere, prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul realizat in anul precedent.

Pot aparea diferente de plata:

  • in plus (venit realizat este mai mare decat venit estimat) diferenta plata pana la 15 martie;
  • in minus (venit realizat este mai mic decat venit estimat) si sunt sume de restituit din impozitul pe venitul estimat – in acest caza se face restituire/compensare plati in plus conform Codului de procedura fiscala;

Pentru anul 2018 se acorda bonificatii la plata impozitului si contributiilor:

  • 5% pentru depunerea online a declaratiei unice – se calculeaza bonificatie din valoarea impozitului si contributiilor sociale;
  • 5% pentru plata impozitului si contributiilor pana la data de 15 decembrie 2018;

Bonificatiile se acorda si separat daca unul din criterii nu se indeplineste.

Concluzii si recomandari:

  • Din pacate se pastreaza in continuare plata contributiilor de catre contribuabilii care sunt salariati si au activitati independente (cu exceptia drepturilor de autor).
  • Pentru a se evita aglomeratia si timpul pierdut este recomandat sa-ti deschizi Spatiu Privat Virtual la ANAF. Castigi 5% daca depui declaratia online.
  • Anul 2018 va fi dificil pentru toata lumea.  Poate din 2019 va fi mai simplu cand noul mecanism va fi complet functional, mai ales pe partea de online;
  • In noul mecanism se vor importa toate declaratiile si platile din anii anteriori si din 2018. Pentru a fi sigur ca ANAF are date corecte iti recomd sa depui declaratia unica chiar daca ai depus 200, 220, 600.

Vezi aici modelul propus pentru DECLARATIA UNICA (declaratia 212) privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele  fizice cu activitati independente.

Solutii dedicate activitatilor independente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

216 comentarii

Buna ziua, În cazul unui PFA cu venituri anuale mai mici de 22800 lei, dar și cu venituri lunare obținute din postura de salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminată, trebuie achitate contributiile si pentru PFA? Va multumesc anticipat!
Vvn
-

2 ianuarie 2019 at 8:15

    Subliniez faptul că veniturile lunare în calitate de salariat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată este de aproximativ 4500 lei.
    Vvn
    -

    2 ianuarie 2019 at 8:19

Buna seara, Am incheiat si finalizat un contract cu o firma ca persoana fizica (Nu PFA !).Nu am niciun venit in 2018 iar suma decontata pentru serviciile mele este de 14500 lei brut pe tot anul 2018. Trebuia sa-mi retina firma la sursa impozitul?Ce contributii si impozite trebuie sa platesc? Cat, cand si cum trebuie sa platesc eu la stat (ANAF) pana 15 martie 2019?Vreo declaratie unica ? Va multumesc anticipat! Sarbatori fericite!
MANSOURI
-

21 decembrie 2018 at 17:04

    Buna ziua! Daca nu v-a retinut firma declarati dvs in termen de 30 de zile de la incasare. Pentru 14.500 lei platiti 10% impozit. Fara CAS si CASS daca acestea sunt singurele venituri. Totusi ar fi trebuit sa va retina impozitul. Cititi contractul cu atentie.
    Constantin Cozma
    -

    9 ianuarie 2019 at 15:08

Buna ziua, eu primesc bani din strainatate (drept de autor din SUA). Ei imi detin 10% din venit ca si "income tax." Pana 2017 am fost clasificat ca individual, dar din 2018 am facut o micro firma crezand ca va trebui sa platesc mai multi bani. Contabilul nu mi-a spus ca contributiile CAS si CASS sunt plafonate. Eu am un venit mai mare decat 22800 RON/an. Am citit acest articol si daca am inteles bine, tot ce trebuie sa platesc e 5700 RON pentru CAS si 2800 RON pentru CASS. (Cele 10% impozit pe venit nu se aplica fiindca deja le platesc in SUA). E corect ce cred sau lipseste ceva? Daca sunt corect, platesc aproape dublu acum pe taxe (738+43 Ron/ luna fiind angajata la firma pentru 1% impozit - firmele nu recunosc cele 10% impozit din SUA, plus 5% pe dividende, plus full time contabil). Nu stiu cum se vor schimba legile din 2019 dar simt ca am facut o greseala facand o firma. Intrebarea mea este cum as salva mai multi bani? Citind articolul dumneavoastra cred ca prin taxe individual pe baza drep de autor. Multumesc pentru ajutor.
Z.V.
-

18 decembrie 2018 at 6:07

    Buna ziua! Nu era necesar sa va angajati la srl, decat daca vreti sa fiti asigurata in Romania. Anuntatii pe cei din SUA ca platiti impozitul in Romania si sa evitati dubla impunere. In situatia actuala nu va ajuta firma ar fi trebuit sa platiti impozit pe venit, impozit pe dividende si contabil.
    Constantin Cozma
    -

    9 ianuarie 2019 at 14:54

Buna ziua, Sunt persoana fizica, locuiesc si lucrez in alta tara UE de 2 ani. In paralel, colaborez cu o agentie din Romania care imi retine direct impozit 10% (in acest an) pentru activitatea prestata. Suma neta pe acest an este aprox 30000 lei. Avand in vedere ca impozitul este deja virat, voi primi o decizie de impunere de la ANAF pentru contributii? Ce contributii sunt obligata sa platesc avand in vedere statutul meu si eventual cum pot sa fac acest lucru in sistem online, fara sa ma deplasez in Romania? Multumesc anticipat!
Ana M.
-

1 decembrie 2018 at 22:23

    Buna ziua! Nu mai primiti decizii pentru veniturile din 2018. Daca faceti dovada ca aveti asigurare de sanatate in strainatate nu trebuie sa platiti CASS pentru aceste venituri. (Platitorul de venit este obligat sa va retina CASS daca depasiti venitul net de 22.800 lei pe an).
    Constantin Cozma
    -

    5 decembrie 2018 at 11:52

Detin un PFA nou infiintat in 7 Feb 2018 si am ales impozitarea pe baza normei de venit care in cazul meu este de 25000 Ron, Norma ajustata 22397 Ron, iar venitul net anual estimat initial (inainte de 15 iulie) a fost 22397. Impozitul datorat = 10% * 22397 = 2240 CAS: Total venit estimat pt incadrare: 22397 Obtin venituri sub plafon si optez pt CAS: Venit anual ales = 11 luni *1900 = 20900 -> CAS datorat 25% = 5225 CASS: Total venit estimat pt incadrare: 22397 Obtin venituri sub plafon si optez pt CASS: Venit anual ales = 11 luni *1900 = 20900 -> CAS datorat 10% = 2090 Bonificatii primite (presupunand plata pana la 15 dec): Impozit : 10%*2240 = 224 Ron CAS: 10%*5225 = 522 CASS: 0? -> De ce? Am fost incadrat la 6 salarii minime datorita platii inainte de 15 iulie? Ar trebui sa fac vreo declaratie rectificativa? Veniturile mele nete vor fi mult peste sumele estimate, sa zic 50000 Ron. De ce le-as declara pe acestea sa platesc mai mult? Multumesc f mult,
alfabeta
-

15 noiembrie 2018 at 10:32

    Buna ziua! Nu obtineti venituri sub plafon - in cazul dvs plafonul este 20.900 (pe 11 luni) nu 22.800 (plafon pe 12 luni). E logic ca si plafonul sa se recalculeze nu numai norma de venit. Deci sunteti obligata sa platiti contributii, nu e optional in cazul dvs.
    Constantin Cozma
    -

    21 noiembrie 2018 at 20:07

Buna seara. In cazul in care am absolvit facultatea anul trecut (2017) in septembrie, iar licenta am dat-o anul acesta in februarie, iar de atunci nu am fost angajata, va trebui sa platesc contribrutia la CASS pentru 6 luni? Intentionez sa ma inregistrez ca si PFA (nu voi depasi plafonul de 22800 si nu as dori sa optez pentru plata CAS sau CASS). Din punctul meu de vedere, am fost la categoria persoanelor exceptate, fiind studenta, in anul precedent. As dori un raspuns deoarece am fost la ANAF iar cei de acolo nu stiau de articolul 174, alineatul 18, chiar daca le-am aratat tot nu am primit un raspuns exact. Multumesc aniticipat
Pop Andreea
-

10 noiembrie 2018 at 15:34

Buna ziua ! As dori sa stiu de ce trebuie sa platesc CASS daca obtin venituri din chirii daca deja platesc ca angajat ? Eu trebuie sa platesc 2 CASS-uri ?
Dina Iulia
-

10 noiembrie 2018 at 8:10

Buna seara, Eu sunt navigator, nu platesc asigurare de sanatate, nu am declarat niciodata nimic la ANAF ceva in lagatura cu salarii, venituri, dobanzi. Conturi in banci am mai multe, de mai multi ani, caci navig de ceva vreme. Nu prea stiu cum ne priveste pe noi, navigatorii ANAF - ul, cam ce cred ei despre activitatea asta, de marinarie, agentii de crewing, etc. Chiar as fi curios, unde ne situam noi, la activitati independente, liberale, etc. Acum, concret: de curand, adica anul acesta, am primit, ptr. prima data, dealtfel, decizia de impunere anuala pe anul 2013, suma de 684 lei, pe care deja am platit-o, suma aceasta fiind calculata ptr. veniturile pe care le-am avut in anul 2013, respectiv: cedarea folosintei bunurilor (am avut o garsoniera inchiriata), suma de 1932 lei si venituri din investitii (adica dobanzi din conturile mele bancare), suma de 10584 lei, deci, un total de 12516 lei. Este corecta aceasta decizie de impunere anuala (repet, pe anul 2013), sau nu ? In caz ca nu-I corecta, ce trebuie sa fac ? Multumesc ptr. raspuns.
Ovidiu
-

4 noiembrie 2018 at 15:42

    Buna ziua! Pentru veniturile din profesia de navigator va retine angajatorul dvs taxele si contributiile. Pentru veniturile din chirii, contributia era de 5,5% din chirie.
    Constantin Cozma
    -

    5 noiembrie 2018 at 20:15

      Buna ziua, Deci, daca inteleg bine, si ptr. veniturile din dobanzile depozitelor pe care le detin in banci, se aplica aceasta taxa de 5,5 %, corect ? Banuiesc ca asa va fi in continuare, in fiecare an, pana la "noi ordine". Multumesc.
      Ovidiu
      -

      8 noiembrie 2018 at 19:32

        Buna ziua! A fost 5,5% din veniturile obtinute pana la sfarsitul anului 2017. Incepand cu 2018 se calculeaza altfel - vedeti punctul 2 din articol.
        Constantin Cozma
        -

        12 noiembrie 2018 at 14:23

Buna ziua, Pentru calcularea plafonului minim CAS (pensie) Veniturile din chirii se cumuleaza cu alte venituri din activ. independente in sistem real sau nu ? Veniturile pe care le anticipez ca PFA sunt sub plafon, dar daca se cumuleaza cu un venit din chirii depasxesc plafonul. Multumesc
Vee
-

1 noiembrie 2018 at 12:21

Buna ziua, Am completat declaratia unica cu venituri din chirii pe 2018, sub pragul de 2280 si nefiind nici angajat. Ca atare nu am avut de plata nici CAS nici CASS. Intre timp m-am si angajat. Trebuie sa rectific cumva declaratia unica?
Mircea
-

26 octombrie 2018 at 7:43

Buna ziua! In februarie 2018, am declarat la ANAF un contract de inchiriere completand cererea 220 pentru care am primit numar de inregistrare. Pana azi insa nu am primit nici o decizie de impunere. Anul trecut o primisem in decurs de o luna. Chiria este de 1250ron/luna brut. S-a schimbat ceva de anul trecut? Sunt angajat cu norma intreaga, dar anul acesta am fost in concediu de crestere al copilului. Multumesc!
Anonim
-

2 octombrie 2018 at 17:56

    Buna ziua! ANAF nu mai trimite decizii de impunere incepand cu anul 2018. Va calculati singur venitul net, impozitul, bonificatiile si faceti platile catre buget. O solutie care va poate ajuta, o veti gasi aici pana la sfarsitul lunii octombrie: https://contapp.ro/produse/
    Constantin
    -

    8 octombrie 2018 at 18:31

Buna ziua, Eu sunt PFA de putin timp (din septembrie) iar venitul estimat pana la sfarsitul anului este mai mic decat 12 salarii minime (de 3 ori mai mic). Sunt obligat sa platesc CAS pentru 2018?
Mocanu Daniel
-

1 octombrie 2018 at 17:20

    Buna ziua! Daca venitul net lunar estimat depaseste 1900 lei pe luna platiti CAS.
    Constantin
    -

    8 octombrie 2018 at 18:28

Buna ziua! Sunt pensionar din anul 2016 (am fost salariat cu carte de munca). In luna august 2018 am primit o decizie de impunere pentru suma de 144 lei reprezentand CASS din anul 2013, cand am realizat un venit de 2652 lei in calitate de expert tehnic (pct 5.4 - venituri din alte surse). Mentionez ca impozitul pe venit a fost platit in anul 2014. Sunt obligat sa platesc aceasta suma?
Bogdan
-

28 septembrie 2018 at 7:29

    Buna ziua! Da - 5,5% din venitul realizat. Daca ati platit deja, mergeti la ANAF si rezolvati va rog.
    Constantin
    -

    1 octombrie 2018 at 15:50

      Va multumesc!
      Anonim
      -

      1 octombrie 2018 at 16:31

    Din pacate da , trebuie sa plătiți sanatate pentru venitul realizat in 2013 in cuantum de 5,5% din venitul realizat. Dvs. ati achitat impozitul.
    Anonim
    -

    4 octombrie 2018 at 12:07

Buna ziua,doresc sa ma asigur la sanatate incepand cu aceasta luna,voi plati sanatatea pe tot anul fiscal sau doar din aceasta luna pana in martie anul viitor?Multumesc.
Mihaela
-

17 septembrie 2018 at 12:21

    Specific ca am un II a carui cifra de afaceri este sub salariul minim pe luna
    Anonim
    -

    17 septembrie 2018 at 12:22

Buna ziua, am avut un PFI care l-am inchis cu 1 ianuarie 2015.Am primit zilele trecute o decizie anuala de impunere pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanitate pe anul 2013, in baza articolului 296^22, art 296^25, art296^27 si art. 296^28 din legea 571/2003 privind codul Fiscal. Daca PFI-ul l-am radiat cu 1 ianuarie 2015 sunt obligat sa platesc suma transmisa de catre ANAF. Mentionez faptul ca in anul 2013 am platit semestrial conform declaratiei de venit estimate, iar in anul 2014, am platit pentru 2013 contributii la asigurarile sociale conform declaratiei finale depuse in martie 2014.
Ionut Patrichi
-

2 septembrie 2018 at 20:03

Buna ziua. Sunt asistent medical si lucrez la spital dar ca si pfi ,din luna februarie 2018 până în prezent. Vreau sa stiu daca eu ma voi angaja cu carte de munca si vreau sa las si pfi-ul, plătesc taxele la sanatate și pensie pt lunile ce mai raman până la sf anului chiar dacă o sa le plateasca angajatorul? Multumesc!
Alexandra
-

31 august 2018 at 11:56

    Buna ziua! Faptul ca deveniti salariata nu afecteaza obligatia de a plati CAS si CASS pentru activitatea de la PFI. Daca depasiti pragul de 12 salarii minime pe economie platiti in continuare contributii.
    Constantin
    -

    10 septembrie 2018 at 18:27

Buna ziua Inteleg ca „CASS nu este cheltuiala deductibila la calculul venitului net in sistem real”. Cum ramane cu CAS-ul si cu impozitul? acestea sunt cheltuieli deductibile? Si daca da, mi le deduc eu singura trecandu-le ca si cheltuiala in registru in momentul platii? Mentionez ca sunt PFA si imi tin singura contabilitatea, insa pana anul acesta nu am platit decat impozit si contributii la sanatate pe care nu le-am dedus. Multumesc
Ana
-

31 august 2018 at 8:36

    Buna ziua! CASS nu mai este deductibil din 2018. Impozitul nu a fost si nu este deductibil. CAS este deductibil si anume CAS datorat (platit sau nu). Calculati si platiti dvs totul. ANAF nu mai emite decizii de impunere, eventual fac mai multe inspectii fiscale. Pentru siguranta calculului va recomand https://contapp.ro/ghid-pfa-complet/
    Constantin
    -

    10 septembrie 2018 at 18:25

Buna ziua! Sunt PFI de pe data de 6 iunie 2018. Am depus declarația unică cu venitul estimat pe anul in curs. Sunt si studenta si intre timp am rămas însărcinată . Întrebarea mea este : pentru a beneficia de concediu de maternitate ,implicit de indemnizație conform veniturilor realizate cu PFI-ul trebuie sa depun vreo cerere la C.A.S si sa plătesc încă de pe acum contribuțiile sau când se plătesc acestea? Faptul ca sunt studenta îmi ofera vreun avantaj fiscal?
Iuliana
-

14 august 2018 at 5:26

Buna ziua.Am si eu o nelamurire.Nu sunt salariat dar obtin venituri din depozite bancare si arenda sub plafonul de 12 salarii minime.Sunt obligat la plata CASS sau CAS nefiind salariat? Multumesc mult
Valentin
-

9 august 2018 at 8:52

    Buna ziua! Daca veniturile nete cumulate sunt sub 12 salarii minime pe economie - 22.800 lei in 2018 - nu sunteti obligat sa pltiti CAS si CASS.
    Constantin
    -

    27 august 2018 at 12:21

Buna ziua. Doresc sa desfasor activitatea conform caen 5520 Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata ca pfa 2 luni si jumatate pe an. Detin certificat de handicap accentuat. Din estimari voi depasi plafonul de 22.800 lei. Cas si cass voi plati pentru intregul an sau exista posibilitatea sa platesc doar pt lunile cat imi desfasor activitatea? Multumesc anticipat pentru raspuns!
Daniela
-

4 august 2018 at 3:32