Martie 2018: CAS, CASS si impozit, datorate de activitatile independente

Actualizat 28  Martie 2018

Vezi aici cum procedezi daca ai depus deja 200 sau 220 sau 600 si cum se trateaza veniturile din 2017.

Textul de mai jos este conform cu  Ordonanta de Urgenta nr 18 care modifica Codul Fiscal,  publicata in Monitorul Oficial in data de 23 Martie 2018.

Impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice care desfasoara activitati economice independente  penru anul 2018.

Articolul se refera la  veniturile obtinute  in cursul anului 2018, de catre urmatoarele persoane care obtin venituri din activitati independente:

  • PFA – Persoana fizica autorizata,
  • II – Intreprindere individuala,
  • IF – Intreprindere Familiala,
  • PFI – Persoane Fizice Independente, 
  • Profesii Liberale
  • Toate activitatile economice, organizate sub alte forme, care aplica regulile contabilitatii in partida simpla, impozitate in sistem real sau la norma de venit.

Noutatile din Ordonanta 18 care modifica codul fiscal sunt:

  • Se introduce declaratia unica – formularul 212 – care va elimina declaratiile 200, 201, 220, 221, 600, 604, 605;
  • Se raporteaza in aceeasi declaratie unica venitul realizat in anul fiscal 2017 respectiv venitul estimat pentru anul 2018;
  • Se modifica termenul de depunere: va fi 15 Martie din 2019. Prin exceptie definitivarea anului fiscal 2017 si estimarea pentru 2018 se va face pana la 15 Iulie 2018.
  • Contribuabilul face evaluarea pentru incadrarea ca platitor de contributii  CAS si CASS, in functie  de venitul  estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat in anul 2017);
  • Contributiile sunt obligatorii pentru un venit net estimat/realizat mai mare decat plafonul de 12 salarii minime brute. Pentru 2018 plafonul este de 22.800 lei.
  • Daca ai estimat sub 12 salarii minime brute dar ai realizat un venit net mai mare, esti obligat la plata CAS si CASS pentru anul fiscal incheiat.
  • Se propune un singur termen de plata, 15 martie a anului urmator. Pana atunci poti sa faci plati oricand doresti. Iti calculezi singur contributiile si impozitul si le platesti cand vrei tu, dar nu mai tarziu de 15 Martie.
  • Poti rectifica declaratia cu venitul estimat in cursul anului de cate ori doresti pana la termenul de 15 Martie. Contributiile se recalculeaza dupa rectificare.
  • Pentru veniturile obtinute in 2018  ANAF nu va mai emite decizii de impunere. Calculul venitului net se efectueaza de catre contribuabil  prin  declaratia  unica. ANAF va mai emite decizii doar pentru anii anteriori 2012-2017.
  • Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala nu mai sunt incadrate ca venituri din activitati independente din 23 Martie 2018. Dar, prin optiune, contribuabilul poate opta pentru autoimpunere si calculul venitului net conform datelor din contabilitate.
  • Important! In cazul in care persoanele fizice realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia unica, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
  • CASS nu este cheltuiala deductibila la calculul venitului net in sistem real.

1. CAS – Contributia la asigurarile sociale in 2018 (pensie)

Procentul de CAS este  25% care se aplica la venitul ales de contribuabil.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si obtin venituri din una sau mai multe surse de venit, sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca estimeaza (sau obtin) pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Persoana fizica  face evaluarea  pentru incadrarea ca platitor  de CAS, in functie  de venitul  estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat in anul precedent – 2017). Astfel, daca:

  • venitul net estimat (sau norma de venit corectata) pentru anul 2018 este mai mare decat 22.800 lei – datoreaza CAS la un venit lunar ales, care nu poate fi  mai mic decat nivelul salariul minim brut pe tara – 1900 lei;
  • venitul net estimat (sau norma de venit corectata) pentru anul curent este mai mic decat 22.800 lei – nu datoreaza CAS conform Codului fiscal; se poate asigura optional prin depunerea declaratiei unice completata corespunzator.

Autoimpunere in  2018:

  • CAS se stabileste prin Declaratia unica de catre contribuabil, prin aplicarea cotei de CAS de 25% la venitul ales ca baza de impunere. Daca se alege baza de calcul minima contribuabilul are de platit 25% din 22.800 lei = 5700 lei pe an.
  • Platile de CAS se efectueaza oricand pana la scadenta – 15 martie 2019;
  • Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata –  pana la 15 martie 2019;

Nu sunt obligate la plata CAS:

  • Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii (avocati, persoanl clerical si altii),
  • Persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile realizate din activitati independente.
  • Contribuabilii impusi in sistem real, care estimeaza si realizeaza un venit net anual sub baza minima de calcul, (22.800 lei in 2018).
  • Contribuabilii impusi la norma de venit, pentru care valoarea normei de venit corectata este sub baza minima de calcul, (22.800 lei in 2018).
  • Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile venituri din drepturi de proprietate intelectuala

Termenul de plata este 15 martie 2019, care este si data depunerii declaratiei unice cu venitul realizat in 2018 si cel estimat pentru 2019.

2. CASS – Contributia la asigurarile sociale de sanatate in 2018

Procentul CASS este de 10%  din baza de calcul de 6 sau de 12 salarii minime brute, dupa caz.

Se trece de la sistemul de stabilire a CASS de  catre  ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CASS se efectueaza de catre contribuabil –  persoana fizica  prin declaratia unica).

Contribuabilul   face  evaluarea  pentru  incadrarea  ca  platitor   CASS,  in  functie   de  venitul  estimat  pentru  anul  curent (independent de venitul realizat in anul precedent – 2017).

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii   minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei unice, se efectueaza prin cumularea veniturilor obtinute din:

  • venitul net sau norma de venit corectata, din activitati independente,
  • venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat in sistem real;
  • venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,
  • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor,
  • venitul si/sau castigul din investitii (dividende, dobanzi, etc),
  • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse,

Contribuabilii care prin cumularea veniturilor de mai sus estimeaza un venit net mai mare de 12 salarii brute sunt obligati la plata CASS. Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

Daca venitul  net estimat cumulat din toate categoriile de venituri de mai sus, pentru anul 2018 este mai mic de 22.800 lei –  persoana fizica poate opta pentru plata CASS astfel:

  • daca isi exercita optiunea prin Declaratia unica pana la termenul de depunere (15 Iulie 2018), plateste CASS la 6 salarii minime si este asigurat 12 luni;
  • daca depun declaratia unica si se inregistreaza in sistemul de asigurari sociale de sanatate dupa termenul legal de depunere, se asigura la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei unice (15 Martie anul viitor), inclusiv luna in care se depune declaratia

Declararea si plata CASS :

  • CASS se stabileste prin Declaratia unica de catre contribuabil, contributia anuala este de 22.800*10% = 2.280 lei sau 1.140 lei pentru cei care estimeaza si realizeaza un venit net mai mic decat 22.800 lei
  • Platile de CASS se efectueaza oricand pana la scadenta (15 martie anul urmator),
  • Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata ( pana la 15 martie)

O persoana fara venituri depune declaratia unica prin care dobandeste calitatea de asigurat si plateste contributia la 6 salarii minime si este asigurat 12 luni  (indiferent daca declaratia unica este depusa inainte sau dupa termenul normal de depunere).

Pentru anul 2018 contributia persoanei fara venituri  este de: 1900*6 luni * 10% = 1.140 lei

Dobandirea calitatii de asigurat in sistemul public de sanatate se obtine de la data depunerii declaratiei unice. Calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate nu este conditionata de plata unor contributii la anumite termene – exista un termen unic de plata a obligatiei – 15 Martie.

3. Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate -1%

Printr-o ordonanta de urgenta, data pe sfarsit de an (19 dec. 2017), persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

3.1 Contributia asiguratorie pentru munca – 2,25%

Contributia asiguratorie pentru munca se datoreaza de catre contribuabili, PFA, PFI, II, IF, Profesii liberale, care au salariati.

4. Impozitul pe venitul obtinut din activitati independente in 2018

Procentul de impozit este de  10% din venitul net sau norma de venit corectata.

In cazul  veniturilor  pentru  care  impozitul  pe  venit  nu  se  retine  la  sursa, se renunta la sistemul platilor anticipate, cu definitivare in anul urmator (stabilite de ANAF prin decizii de impunere),  si se trece la sistemul de autoimpunere (calculul impozitului pe venit se efectueaza  de catre contribuabil –  persoana   fizica  prin declaratia  unica)

Autoimpunere in cursul anului curent:

  • Impozitul pe venit pentru anul curent se stabileste de catre contribuabil prin declaratia unica , prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul estimat a se realiza in anul curent.
  • Platile de impozit se efectueaza oricand pana la scadenta (15 martie anul urmator);
  • Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata (pana la 15 martie);

Definitivarea impozitului pe venit pentru anul curent se face in anul urmator si se stabileste prin declaratia unica depusa pana la 15 martie, prin autoimpunere, prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul realizat in anul precedent.

Pot aparea diferente de plata:

  • in plus (venit realizat este mai mare decat venit estimat) diferenta plata pana la 15 martie;
  • in minus (venit realizat este mai mic decat venit estimat) si sunt sume de restituit din impozitul pe venitul estimat – in acest caza se face restituire/compensare plati in plus conform Codului de procedura fiscala;

Pentru anul 2018 se acorda bonificatii la plata impozitului si contributiilor:

  • 5% pentru depunerea online a declaratiei unice – se calculeaza bonificatie din valoarea impozitului si contributiilor sociale;
  • 5% pentru plata impozitului si contributiilor pana la data de 15 decembrie 2018;

Bonificatiile se acorda si separat daca unul din criterii nu se indeplineste.

Concluzii si recomandari:

  • Din pacate se pastreaza in continuare plata contributiilor de catre contribuabilii care sunt salariati si au activitati independente (cu exceptia drepturilor de autor).
  • Pentru a se evita aglomeratia si timpul pierdut este recomandat sa-ti deschizi Spatiu Privat Virtual la ANAF. Castigi 5% daca depui declaratia online.
  • Anul 2018 va fi dificil pentru toata lumea.  Poate din 2019 va fi mai simplu cand noul mecanism va fi complet functional, mai ales pe partea de online;
  • In noul mecanism se vor importa toate declaratiile si platile din anii anteriori si din 2018. Pentru a fi sigur ca ANAF are date corecte iti recomd sa depui declaratia unica chiar daca ai depus 200, 220, 600.

Vezi aici modelul propus pentru DECLARATIA UNICA (declaratia 212) privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele  fizice cu activitati independente.

Solutii dedicate activitatilor independente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

216 comentarii

Buna ziua ! Sunt pensionar militar și acum lucrez la o societate privata . Ce impozite trebuie sa mi se rețină din salariu și de care sunt sunt scutit ?
Marian
-

31 iulie 2018 at 7:38

    Buna ziua! Ca pensionar si salariat platiti toate contributiile si impozitul pe venit pe care le plateste un salariat nepensionar. Va rog sa cereti firmei angajatoare statul de slarii sau un fuluturas de salariu pentru a vedea exact de platiti la buget.
    Constantin
    -

    31 iulie 2018 at 16:20

      Eu am înțeles că din 2018 , pensionarii nu trebuie să plătească contribuția ptr somaj
      Marian
      -

      1 august 2018 at 5:14

Daca sotul meu a decedat in luna iunie 2018, iar in luna iulie primesc decizie pentru CASS pentru anul 2013 am obligatia achitarii acestei sume desi la data dezbaterii succesiunii mi sa eliberat certificat ca nu am datorii....
Anonim
-

25 iulie 2018 at 14:32

Buna ziua! Sunt angajat, contributiile mi se platesc in mod normal de catre angajator. Pe langa asta, sunt asistent in brokeraj de anul trecut, dar abia anul acesta am obtinut codul RAF, deci in mod normal abia anul acesta ar fi trebuit sa incasez comisioanele pentru politele emise anul trecut. Avand in vedere faptul ca pentru anul trecut am incasat doar 260 lei din comisioane, pentru aceasta suma mai trebuie sa ma duc sa depun declaratia 212 si sa platesc ceva?
Nicolae
-

25 iulie 2018 at 13:59

Buna ziua ! Venitul meu net anual este de 5400 lei , di cedare folosinta bunuri ( ap . in chirie ) . La aceasta suma trebuie sa platesc CASS 1140 lei anual ??? Precizez ca locuiesc in strainatate de 14 ani si jumatate , dar nu am depus formularul 603 . multumesc
codruta ioana mitin
-

21 iulie 2018 at 7:49

Intreprindere individuala platitoare de arenda - desfasoara activitati agricole. Avand in vedere ca nu se mai retine si plateste contributia CASS de catre ARENDAS, iar impozitul scade de la 16% la 10%, nu stiu cum se transpune acest lucru in realitate. Scade arenda bruta si arenda neta ramane aceeasi? sau ramane arenda bruta aceeasi si creste arenda neta? Ca exemplu concret, arenda bruta cf contract semnat in 2017 = 688,80 lei , iar arenda neta = 600 lei (88.80 lei reprezentand impozit 16%+CASS 5.5%). Conform modificarilor (CASS eliminat si rata impozitului diminuata) cum transpun in realitate prevederile contractului? arenda bruta = 688.8, iar arenda neta = 647.47 (41.33 impozit 10%, CASS =0) sau arenda neta isi pastreaza acelasi nivel de 600 lei, asa cum s-a convenit de comun acord la semnarea contractului (automat se diminueaza valoarea arendei brute)? Multumesc!
AI
-

20 iulie 2018 at 9:24

    Buna ziua! Pentru 2018 arenda neta se calculeaza prin deducerea venitului brut din arenda cu cheltuielile forfetare - 40% din venitul brut. Daca arenda neta depaseste plafonul de 22.800 lei pe an se retine si CASS. La fel s-a procedat si in 2017. Verificati va rog codul fiscal.
    Constantin
    -

    30 iulie 2018 at 13:16

Buna ziua, imi deschid un pfa in domeniul de activitati sportive cod 9319 pe norma de venit. Venitul estimat va fi de peste 50000 ron pe an. Ce taxe trebuie sa platesc la aceasta suma in cazul in care sunt si salariat. Multumesc
Niki
-

19 iulie 2018 at 21:58

    Buna ziua! Conteaza norma de venit, nu venitul realizat efectiv. Aveti detalii aici: https://contapp.ro/martie-2018-impozite-si-contributii-sociale-platite-de-activitati-independente/
    Constantin
    -

    30 iulie 2018 at 12:58

Buna seara. Doresc să îmi suspend PFA începând cu 1 august. Nu am depus încă declarația unica, o sa o duc săpt viitoare împreună cu dovada de la Camera de comert de suspendare a PFA. Întrebarea mea este: ce completez și ce plătesc privind contribuțiile sociale având în vedere că am depășit plafonul de 22800? Se calculeaA pe toate cele 12 luni ale 2018 sau doar pe cele 7 luni de activitate? Va mulțumesc.
Anca S.
-

15 iulie 2018 at 17:18

Buna ziua, Sunt in urmatoarea situatie : - sunt salariat de multi ani fara perioada de intrerupere; - am un contract de drepturi de autor fara perioada de desfasurare (se cedeaza dreptul asupra unor fotografii realizate de mine) in 30.04.2018 cu societatea X in valoare de 36.000 lei - brut. Pentru acest contract societatea X mi-a calculat la sursa impozitul , l-a declarat in D112 si l-a achitat; - mai am un alt contract de drepturi de autor in valoare de 20.000 lei brut cu societatea Y in februarie 2018 (inainte sa fie publicat OUG 18). Pe acest contract nu se specifica ca impozitul se va retine la sursa si urmeaza sa depun Declaratia Unica , doar ca nu sunt asa sigur ce trebuie sa declar. Mai jos va scriu cum vad eu situatia si va rog sa-mi spuneti daca nu e ok : Ar trebui sa depun Declaratia Unica pentru contractul de 20.000 lei din februarie in care declar 20.000 lei - venit brut 8.000 lei - cheltuieli forfetare 12.000 lei venit impozabil => 1.200 lei impozit de plata Pentru venitul din aprilie 2018 a declarat si platit societatea tot ce trebuia platit conform OUG 18 (impozit) si nu mai am nicio obligatie. Astept opinia dvs. Multumesc, George Ion
Vasile
-

12 iulie 2018 at 6:23

Buna ziua, exista un plafon pentru care un pfa poate realiza venituri si sa nu fie obligat la plata cass si poate fi co-asigurat al sotiei care este angajata la o firma? Am intrebat diverse persoane si am aflat informatii contradictorii, cum ca ar fi un prag de 300 lei sau 500 lei/venit pe luna sau altii ca s-a eliminat pragul si este ilegal sa fie co-asigurat daca realizeaza si venituri.multumesc anticipat
VIOLETA
-

11 iulie 2018 at 11:47

Buna ziua, tatal meu este fara servici si fara venituri si isi plateste singur cas si cass, a depus declaratia 604 si a platit pana la zi ambele( cas si cass), mai trebuie sa depuna si aceasta declaratie unica? Va multumesc!
daniela
-

11 iulie 2018 at 10:02

Buna ziua. Sunt salariat, iar pe langa asta am realizat venituri in 2017 si 2018 doar din drepturi de autor. Mai trebuie sa depun vreo declaratie? Multumesc anticipat!
Ionut
-

8 iulie 2018 at 18:24

Buna seara, am urmatoarea problema: sunt pensionara si in 2018 estimez venituri din mostenire drepturi de autor ce depasesc plafonul de 22 800 lei si am rugamintea sa-mi spunti daca datorez CAS si CASS.Multumesc
Paula Marin
-

8 iulie 2018 at 17:49

Buna ziua, in perioada ian 2016 - dec 2017 am avut PFA-ul suspendat pentru ca am fost in concediu de crestere copil (primind indemnizatie pe persoana fizica), in 2018 am reluat activitatea pe PFA, trebuie sa platesc contributii la CAS si CASS pentru anul acesta? Multumesc
Janta Carmen
-

6 iulie 2018 at 7:06

Buna ziua.Sunt salariat si obtin un venit brut anual de 5400 RON -(venit din cedarea folosintei bunurilor). Platesc CASS si CAS? In declaratia unica pt. anul 2018 trebuie sa completez ceva la rubricile pentru anul 2017 daca am platit deja in baza deciziei de impunere pt. anul 2017 si nu am rectificari de facut?
Daniel
-

4 iulie 2018 at 17:32

Buna ziua, Detin un PFA cu norma de venit 17400 ron-care sunt contributiile pe care trebuie sa le platesc avand in vedere ca sunt si angajata cu norma intreaga? (mai platesc CAS si CASS ? impozitul se calculeaza la 50% din norma de venit ?) Va multumesc ! Va multumesc !
Anonim
-

3 iulie 2018 at 10:27

    Buna ziua! Nu platiti CAS, CASS. Doar impozit (10%) din norma de venit corectata. Verificati aici norma corectata: la sf tabelului din judetul dvs https://contapp.ro/norme-de-venit-2018/
    Constantin
    -

    10 iulie 2018 at 13:45

    Buna ziua! Sunt in aceeasi situatie (pfa venit normat; angajat cu norma intreaga perioada nedeterminata) si pe anul 2017 am platit cass 408 lei. E normal?
    Bianca
    -

    22 iulie 2018 at 11:48

Buna ziua! Am aflat de declaratia unica 212 cam tarziu, in mai intru-n mod neobisnuit. La Casa de asigurari m-a intrebat doamna de la ghiseu (in soapta) ca de ce vreau sa platesc asa in "avans". I-am zis ca intotdeuana asa am platit. M-a intrebat incet i-ar (ca sa nu auda altii) ca nu am auzit de D.U. 212? Nu...zic eu. Atunci sa ma duc napoi la Anaf (finante) si sa cer un formular ca beneficiez de "reducere" ca am platit deja 6 luni (1140). Dar sa nu spun la Anaf ca informatia e de la ea (Casa de sanatate), ca NU vrea sa aiba probleme. De aici cazul a devenit interesant. Am mers la Anaf, i-am zis caseritei ca am aflat de 212 (nu i-am zis de unde...inca) si ca vreau sa completez un formular. Ea a inceput sa ma convinga ca nu are rost sa completez, pt. ca au trecut aproape 6 luni din an si daca depun acum formularul inca 6 luni trebuie sa platesc lunar 190 Ron si declaratia oricum e valabil numai pana la sfarsitul anului, dupa care iar trebuie sa completez un formular nou, iar trebuie sa platesc 6 luni cu 190 Ron, si numai dupa aia o sa beneficiez, de gratuitate in restul anului 2019. Nu stiam ce sa zic, ca nu aveam nicio informatie despre 212, asa ca am luat drumul inapoi la Casa de asigurari. Acolo doamna de la ghiseu mi-a zis ca nu este adevarat ce mi s-a comunicat, la Anaf. A platit 6 luni si restul anului beneficiez de gratuitate, numai sa aduc copia declaratie depuse. A mai adaugat o informatie soptind, ca au fost depuse o gramada de declaratii de la oameni care sunt in situatie ca mine (adica au deja un contract din ianuarie). Aici deja m-am simtit ca o minge de ping-pong. Am mers inapoi la Anaf cu aceste informatii si de data asta i-am zis doamnei de la ghiseu ca de unde am informatiile. Am cerut un formular, am completat si am vrut sa depun. Doamna (Anaf) i-ar nu si-a facut treaba ... A inceput sa ma convinga ca nu poate (nu are dreptul) sa anuleze contractul facut anterior in ianuarie. Deci o sa am doua contracte valabile pe anul acesta si s-ar putea sa platesc dublu, asa ca e mai bine daca nu depun declaratia. Eventual sa revin lunar pana cand nu se clarifica situatia si poate anula contractul din ianuarie. Nu inteleg acest razboi intre doua institutii de stat. Mai ales ca care plateste normal pica mai prost si trebuie sa plateasca mai mult, si pierde in acest razboi. Saptamina trecuta am fost sa platesc luna iulie. La Casa de asigurari de data asta a fost un domn. S-a uitat la mine ciudat si ma intrebat...Iulie ati platit?...Zic da...Nu trebuia? Nu a mai raspuns nimic, si de atunci nu se mai uita la mine. Scuze pt. lungimea postului. Intrebarea mea este ce am de facut in continuare, mai bine zis ce drepturi pot sa obtin din acest haos? Va multumesc anticipat! p.s.: Sunt persoana fara venit.
Anonim
-

2 iulie 2018 at 14:30

    Buna ziua! Da, aveti dreptate este un haos. Cf modificarilor la codul fiscal aparute in martie 2018, sunteti asigurat in sistemul de asigurari de sanatate de la data depunerii declaratiei unice (declaratia 604 inainte de martie 2018). Daca ati depus 604 nu mai depuneti declaratia unica. Aveti de plata 1140 de lei pentru 2018, termenul de plata este 15 Martie 2019.
    Constantin
    -

    10 iulie 2018 at 13:36

      Multumesc mult ! Unde pot sa gasesc informatii oficiale despre asta, pt. ca deja am platit 1330 lei pentru 2018 si ANAF zice, ca trebuie sa platesc in continuare in fiecare luna?
      petre71
      -

      11 iulie 2018 at 11:16

Bună seara! Vă rog să mă lămuriți dacă am procedat corect: am completat și validat declarația unica pentru 2017+2018, dar nu știu cât de bine am făcut. Sunt salariat și am și un PFA, cu venit estimat pt. 2018 de 25000. Am bifat că realizez venit peste palfonul minim. Din ce calcule s-au realizat eu înțeleg că am de plată aproape jumătate din venitul estimat: 10% impozit, 10% CASS, 25% pt CAS. Dacă sunt salariat și deja imi sunt reținute CAS și CASS, chiar trebuie să dau atât înapoi. Primesc cumva 2 paturi la spitalizare si 2 pensii? Mai vreau să menționez că plătesc lunar o pensie facultativă. Pot să o trec la deduceri? Menționez că nu am cheltuieli deductibile. ...Mai am o nelămurire...în cazul in care am gresit in completarea declarației, cum procedez? Mulțumesc pentru răbdare!
ANIȚA DUICĂ
-

26 iunie 2018 at 17:37

Buna ziua, Va rog, un raspuns la urmatoarea situatie: In primele 3 luni ale anului 2018, am fost salariat. In lunile apr - iunie, nu am inregistrat venituri de vreun fel. Incepand cu luna iulie, voi functiona ca PFI. Depun D unica, in care estimez un plafon net al PFI pentru 2018 sub 22800 lei respectiv aprox 10000 lei. Cum voi plati impozit, CAS si CASS? Va multumesc pentru ajutor si va felicit pentru articole!
Ana
-

24 iunie 2018 at 17:23

Buna ziua, M-am pensionat anticipat in iulie 2017, la 61 ani si 3 luni, cu o pensie de 828 lei (9936 lei/an). Am venituri estimate pe 2018 de 8100 lei, dintr-un contract de inchiriere, la care voi plati impozit 486 lei, deci un venit net* din inchirieri de 7614** lei/an. Voi mai incasa in toamna 2018 venit net din dividende pe 2017, pe care il apoximez la max. 1500 lei. Un total de aprox. 19000 lei venit net pe 2018, sub plafonul a 12 salarii minime de 22800 lei. Va rog sa-mi spuneti: 1. statutul de pensionar (anticipat) imi confera dreptul de asigurat CASS? 2. trebuie sa platesc pentru anul 2018 contributia CASS de 1900x6=11400x10%= 1140 lei? (impusa de situatia in care - avand venituri din inchiriere pe langa pensie - trebuie sa depun Declaratia Unica si optez sa fiu asigurat). Intrebarile vin in contextul in care, in 2017 chiar daca in ultimele 6 luni din an eram pensionar, pe langa impozitul de 16% calculat la 60% din chirie, mai plateam si 5.5% CASS. Mai am o nelamurire, cum se calculeaza venitul net*: Potrivit Codului Fiscal 2018 actualizat, ART. 84 - Stabilirea venitului net anual din cedarea folosinţei bunurilor: "(3) Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut." a) 8100-40%(3240 forfetare)=4860 lei venit net din venitul brut de 8100 lei, scad cota forfetara 40% de 3240 lei si rezulta un venit net de 4860 lei? sau b) 8100-40%(3240 forfetare)=4860-10%(486 impozit)=4374 lei venit net din venitul brut de 8100 lei, scad cota forfetara 40% de 3240 lei, apoi din 4860 lei scad impozitul de 10% de 486 lei, rezultand un venit net de 4374 lei? c) 8100-10%(486 impozit)=7614** lei venit net din venitul brut de 8.100 lei, scad impozit de 10% (486 lei), calculat din 8.100-3.240 cota forfetara 40%=4860x10%, rezultand un venit net de 7614 lei? Va multumesc!
Liviu
-

20 iunie 2018 at 11:34

    Buna ziua! 1. Ca pensionar, sunteti asigurat in sistemul public de sanatate. 2. Nu platiti CASS in 2018 pentru ca sunteti pensionar si venitul net estimat/realizat este sub plafonul de 12 salarii minime pe economie. 3. In cazul prezentat, venitul net baza de raportare pentru contributii si baza de calcul pentru impozit este cel de la punctul a) 8100-40%(3240 forfetare)=4860 lei venit net.
    Constantin
    -

    29 iunie 2018 at 10:56

      Vă mulțumesc!
      Liviu
      -

      29 iunie 2018 at 11:36

Buna ziua, Obtin venituri din inchirierea unui apartament. Anul acesta apartamentul a fost inchiriat pana la data de 30 aprilie, iar de la 1 iunie am facut un alt contract de inchiriere. Nu am completat inca declaratia unica. Cum voi completa in formular veniturile estimate conform celor 2 contracte ? Completez venitul estimat pe 2018 conform primului contract si in anexa voi declara venitul estimat conform celui de-al doilea contract? Multumesc.
Elena
-

19 iunie 2018 at 8:11