Ajutor de 2.253 lei pe luna pentru profesionisti

Impozitarea ajutorului de 2.253 lei acordat profesionistilor

Conform Ordonantei 226/2020, pentru indemnizatia incasata se datoreaza:

  • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
  • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
  • Impozit pe venit 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasat si contributiile sociale calculate;

Vezi in acest articol mai multe detalii, inclusiv o aplicatie de calcul rapid a impozitului pe indemnizatia PFA.

Actualizare 10 Decembrie. Perioada pentru care se acorda indemnizatia se prelungeste pana la data de 30 Iunie 2021.

1)Măsurile prevăzute de art. 1 alin. (1) şi art. 3 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se aplică până la data de 30 iunie 2021.

(2)În perioada 1 ianuarie 2021-30 iunie 2021, măsura prevăzută de art. 3 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se aplică profesioniştilor, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi persoanelor care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare, care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020

Baza legala: HOTĂRÂRE nr. 1046 din 4 decembrie 2020 privind completarea Hotărârii Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare şi de plată a sumelor acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă

Actualizare 18 Septembrie. Masura este activa si se poate depune cerere pentru indemnizatie, pe site-ul aici.gov.ro

Intra pe site-ul aici.gov.ro si selecteaza: Procedura acordare indemnizatie potrivit art. 3 din OUG 132/2020 pentru persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si familiale (IF), profesii liberale (PF), alta categorie.-41,5%.

Ajutorul poate fi solicitat in luna curenta pentru luna anterioara. Cererile se pot depune in fiecare luna, pana cel tarziu 31 decembrie 2020.

Cum se obtine indemnizatia pentru luna August

Documentele pentru acordarea indemnizatiei pfa aferente lunii August se transmit pana la sfarsitul lunii sepetembrie exclusiv pe platforma dedicata – AICI.GOV.RO:

  • selecteaza procedura si institutia;
  • descarca formularul pdf;
  • completeaza cererea si declaratia si completeza-le conform cu: 

GHIDUL OFICIAL PENTRU DEPUNEREA CERERII DE INDEMNIZATIE PFA.

Important! Fisierul PDF trebuie sa fie de maxim 5MB. Pentru a te incadra optimizeaza mai intai imaginile/scanurile si apoi adauga-le la PDF.

PENTRU INFORMATII LEGATE DE CERERE: intra pe aici.gov.ro, selecteaza procedura si institutia, apasa CONTINUA si in dreapta sus gasesti butonul CONTACTEAZA-NE unde va apare numarul de telefon din judetul tau.

Despre ajutorul de 2.253 lei pentru profesionisti

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 132 din 10 august s-a aprobat un nou ajutor pentru profesionisti, afectati de reducerea temporara a activității determinata de starea de urgență/alertă/asediu.

De acest ajutor beneficiaza aceleasi categorii de profesionisti care au incasat si indemnizatia de ajutor care s-a platit de la inceputul starii de urgenta (15 martie 2020) Daca pe timpul starii de urgenta indemnizatia a fost accesibila pentru un numar mare de persoane, in ultima perioada aceasta a fost acordata doar pentru activitatile afectate de starea de alerta, conform listei stabilite de Guvern. Ca urmare, multi profesionisti nu au mai incasat indemnizatia, pentru ca, cel putin teoretic, ei isi pot desfasura activitatea si obtine venituri.

Cine este eligibil pentru incasarea ajutorului de 2.253 lei pe luna

Sunt indreptatiti pentru incasare ajutorului, profesionistii organizati ca Profesii Liberale, PFA, II, IF si persoanele care au încheiate convenții de muncă în baza Legii cooperației (L1/2005).

Valoarea ajutorului acordat si impozitul datorat

Valoarea lunara a ajutorului este egala cu 41,5% din salariul mediu pe economie stabilit pentru 2020 si egal cu 5.429 lei;

  • 5.429 x 41,5% = 2.253 lei pe luna – brut, (net = 1.318 lei);

Ajutorul de 41,5% se impoziteaza la fel ca si indemnizatia din primavara.

  • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
  • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
  • Impozit pe venit de 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasata si contributiile sociale calculate;

Calculul obligatiilor fiscale se efectueaza de catre beneficiar, prin aplicarea procentelor de mai sus la valoarea indemnizatiei incasate si se declara prin declaratia unica in anul 2021.

Termenul de plata a impozitului si contributiilor datorate este 25 mai 2021.

Exemplu: Un studiu de caz, cu declaratia unica completata, gasesti in Ghidurile pentru Activitati Independente.

Cum se obtine ajutorul

Plata indemnizatiei se realizeaza la cererea profesionistului adresata Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala, pe site-ul aici.gov.ro.

Extras din hotararea nr. 719 din 27 august 2020 pentru aprobarea procedurii de decontare şi de plată a sumelor acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020:

(1) Pentru a beneficia de indemnizatia prevazuta la art. 3 alin. (1) din ordonanta de urgenta, persoanele îndreptatite depun în format electronic sau în format letric, la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cererea însotita de copia actului de identitate si de o declaratie pe propria raspundere privind îndeplinirea conditiilor de acordare a indemnizatiei.

(2) Cererea si declaratia pe propria raspundere prevazute se transmit la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, în a caror raza teritoriala îsi au sediul social, în luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.

(3) Plata indemnizatiei se efectueaza în cel mult 10 zile de la data depunerii documentelor potrivit prevederilor.

 (4) Modelele cererii si declaratiei pe propria raspundere se stabilesc prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale, la propunerea Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, în termen de cel mult 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotarâri.

Pentru depunerea în format electronic a cererilor si a documentelor prevazute se pot folosi modele de cereri si formulare electronice publicate pe platforma Punctul de contact unic electronic sau pe platforma aici.gov.ro.

Textul din OUG 132 cu indemnizatia pentru profesionisti

Art. 3 (1) În cazul reducerii temporare a activitatii determinate de situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilita potrivit prevederilor art. 1 alin. (5), profesionistii, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si persoanele care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, beneficiaza, la cerere, în baza declaratiei pe propria raspundere, de o indemnizatie lunara de 41,5% din câstigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Plata indemnizatiei prevazute la alin. (1) se realizeaza de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene,respectiv a municipiului Bucuresti.

(3) Pentru indemnizatia prevazuta la alin. (1) se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, în cotele prevazute în Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau potrivit reglementarilor specifice, în cazul profesionistilor asigurati în sisteme proprii de asigurari sociale.


(4) Obligatiile fiscale mentionate la alin. (3) se declara prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si se platesc de catre persoanele fizice beneficiare la termenul prevazut la art. 122 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia persoanelor care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, ale caror obligatii fiscale se declara, se retin si se platesc de catre societatea cooperativa, prin declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, la termenele prevazute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare

(5) Durata efectiva de aplicare a masurii prevazute la alin. (1), categoriile de profesionisti, precum si procedura de plata a indemnizatiei se stabilesc prin hotarârea Guvernului prevazuta la art. 1 alin. (5). Prin exceptie, în anul 2020, beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1) profesionistii si persoanele care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri în domeniul protectiei sociale în contextul situatiei epidemiologice determinate de raspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

483 de comentarii

Pai, pana la urma este sau nu este d.p.d.v. legal sa fi avut incasari/(activitate) in 2019? Am intrebat asta ma jos dar n-am primit raspuns. Nu sunt jurist, dar citind OUG nu am gasit aceasta cerinta. In plus suntem in 2021. Sa inteleg ca in declaratia pe proprie raspundere se vor cere incasari tot pe 2019 sau din ianuarie 2021 pe 2020?
ML
-

21 ianuarie 2021 at 11:07

Buna ziua! SE mai poate depune pe luna Decembrie? E adevarat ca pana pe data de 31? Multumesc!
Mircea
-

21 ianuarie 2021 at 3:51

Vezi tu în declarație este rubrica : După încetarea stării de urgență am realizat activitate, obținând încasări/venituri brute de ………… lei (medie lunară) . Per a contrariu rezultă că se referă la toată perioada de după starea de urgență ( evident cu excluderea celei în care act. a fost restricționată ) adică media lunară se calculează prin adunarea tuturor lunilor fără nici o altă excludere inclusiv luna pentru care faci cererea, iar rezultatul îl împarți la lunile care le-ai adunat. Textul ,,După încetarea stării de urgență am realizat activitate" nu distinge numai la o anumită lună sau luni ci se referă la toată perioada în care puteai avea activitate.
dan
-

20 ianuarie 2021 at 12:59

Salut. Nu am fost interesat sa depun pana acum deoarece stiam ca nu ma incadrez, neavand activitate pe 2019. Dar am citit ieri o stire care spune ca se compara veniturile obtinute in luna pentru care se solicita indemnizatia, fie cu media veniturilor pentru anul 2019, fie cu media veniturilor obtinuta dupa incetarea starii de urgenta. In Iulie nu am incasat nimic, deoarece nu am avut activitate in luna Iunie. Daca se iau in calcul si lunile cu 0, nu ma incadrez. Nu stiu sigur cum se calculeaza acea medie de aceea intreb.
RADU
-

20 ianuarie 2021 at 11:27

Revin radu. Nu vreau să te descurajez. Tu ai tot dreptul să încerci. Nu înseamnă că dacă apis înterpretează că e obligatorie media pe anul 2019, această optică nu se poate schimba. Poate oricând cineva cu mai multă judecată să infirme acestă condiție.
dan
-

20 ianuarie 2021 at 10:27

Salut. Scuze, trebuia sa zic in primul mesaj..PFA, 9313. Activitatea mea a fost oprita pana spre sfarsitul lunii Iunie, cluburile de fitness fiind inchise. Din Iulie am avut iar activitate, dar nu am avut incasari in luna respectiva, am facturat si incasat in August activitatea mea din luna Iulie. Daca am venit 0 pe luna Iunie si venit 0 pe luna Iulie, indemnizatia nu se ia in calcul din ce am citit, la ce luni (cate luni) ma raportez pentru a face media? Se pun si lunile cu venit 0?
RADU
-

19 ianuarie 2021 at 21:03

    Se pun toate lunile la medie indiferent că ai avut sau nu încasări. Problema ta este la media pe anul 2019 care nu există.....
    dan
    -

    20 ianuarie 2021 at 9:30

În primul rând nu specifici ce ești, fiindcă dacă nu ești profesionist, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, pentru a beneficia de oug 132/2020, lucrurile stau altfel. 2. Dacă ești profesionist pentru medie iei în considerare tot ce ai încasat de când a început starea de alertă inclusiv luna pentru care faci solicitarea. Nu spune nicăieri că trebuie să excluzi această lună.
dan
-

19 ianuarie 2021 at 12:31

Salut DAN. Eu am inceput activitatea in Ianuarie 2020, deci nu am activitate pe 2019. Pentru a beneficia de indemnizatie, din ce inteleg, trebuie ca venitul incasat in luna Decembrie sa fie mai mic ca media incasarilor lunare de dupa starea de urgenta, fara a lua in considerare si luna pentru care fac solicitarea. Eu am obtinut imdemnizatie pana la data de 15-18 iunie, daca nu ma insel, pana atunci a fost restrictionata activitatea mea, ultima incasare a fost in luna Iulie, pe luna Iunie. Ce luni iau in considerare pentru a face aceasta medie? Iunie (sau parte din Iunie), unde nu am avut deloc activitate? Iulie, unde am avut activitate, dar nu am incasat nimic? Venitul aferent activitatii din luna Iunie l-am facturat si primit in cont in luna August..
RADU
-

19 ianuarie 2021 at 11:22

Pe Ianuarie
dan
-

19 ianuarie 2021 at 10:53

Salut. Am primit indemnizatie in starea de urgenta, iar de atunci nu am mai aplicat deloc. Doresc sa aplic acum si am o nelamurire. Eu la inceputul lunii primesc un raport de activitate aferent lunii trecute si emit o singura factura, incasand banii pe data de 15 a lunii in curs, bani aferenti activitatii din luna trecuta..mai exact, daca la inceputul lunii ianuarie am emis factura pentru luna decembrie, iar pe 15 ianuarie am primit in cont banii pe activitatea mea din luna decembrie, banii acestia sunt luati in calcul la venitul pe luna decembrie sau pe luna ianuarie? Multumesc.
Radu
-

19 ianuarie 2021 at 7:57

Am un PFA și am depus actele pentru 41.5 ..totul este în regula cu actele numai ca nu întra banii ..aștept din octombrie..știți cum se poate rezolva?
Andrei Andrei
-

14 ianuarie 2021 at 12:43

Buna ziua Am o intrebare pentru o situatie stranie. Offtopic: Ca PFA afectat de epidemie (CAEN 5811 activitati de redactare a cartilor) am aplicat pentru ajutorul din aprilie si am primit banii. Am mai incasat o suma modica in mai, iar din iunie nu am mai incasat nimic. Am aplicat si pentru lunile octobrie si noiembrie si am fost validat/am primit banii. Acum o d-ra de AJPIS mi-a invalidat cererea pe decembrie pentru ca nu am incasat pe 2019 (ceea ce de altfel am declarat si oricum CUI-ul a fost emis in ian 202, nici nu aveam cum sa am). Am dat un s earch in textul OUG 132 dupa „2019”, nu am gasit aceasta precizare. Imi puteti spune d-le Constantin care este temeiul legal? De asemenea ma pregateam ca, la aparitia declaratiei unice sa platesc impozitele. Acum nu stiu ce sa fac. D-ra mi-a raspuns ca nu stie daca trebuie sa dau sau nu banii inapoi. „Va decide controlul” (sic!). As fi recunoascator pentru ajutor. Multumesc. Later edit. Un contabil consultat imi spune ca trebuie rezolvat acum pentru ca este posibil sa fiu controlat peste ani si se aduna dobanzi. Doar ca nu stiu contul.
ML
-

13 ianuarie 2021 at 13:55

TRECETI SUMA DE 0 ZERO LEI
alis
-

12 ianuarie 2021 at 22:51

Să înțeleg că nu mai pot depune cerere pentru luna Decembrie ? De ce până în 10 ? Până acum am depus după data de 15 în fiecare lună și a fost ok....
RAZVAN OLA
-

12 ianuarie 2021 at 22:29

Pana pe 10 se face la 75% , la 415 se face pana pe 31
Ioan P
-

12 ianuarie 2021 at 20:15

Unde este precizată data de 10 ale lunii?
Nita
-

12 ianuarie 2021 at 19:45

Buna ziua ! Intrebare: Pe tot anul 2020 din martie in afara de luna decembrie nu am avut incasari pe PFA (activitate) si am primit indemnizatia de 75% . Pe luna decembrie vreau sa depun pt indemnizatia de 41,5% deoarece am ceva incasari. Problema e la declaratia pe proprie raspundere la punctul 3. După încetarea stării de urgență am realizat activitate, obținând încasări/venituri brute de ………… lei (medie lunară). Ce pot sa trec aici avand in vedere ca am avut venituri doar pe decembrie ? Fara sa fie afectate lunile celalte sa nu ma trezesc ca ma baga apoi ca am avut venituri si pe celalte luni daca fac o medie lunara din venitul pe decmbrie . Va rog mult un raspuns. Multumesc.
Ioan P
-

12 ianuarie 2021 at 8:00

    Salut. 1. In primul rand depunerea sa face pana pe data de 10 a lunii, deci dua parerea mea nu mai puteti depune, 2. In cazul in care puteti sa depuneti, la punctul 3 scrie clar ce trebuie sa completati: "După încetarea stării de urgență am realizat activitate, obținând încasări/venituri brute de ………… lei (medie lunară)" adica trebuie sa calculati media lunara a incasarilor dupa inceatrea starii de urgenta (adica incepand cu luna iunie). Asadar cum ati avut venit numai pe decembrie va trebui sa calculati media (incasarile pe decembrie impartit la 7...lunile din acest an de dupa starea de urgenta).
    Catana Ionut
    -

    12 ianuarie 2021 at 8:27

la noi s-a incasat inclusiv pentru luna 11.2020 ; e mai bine sa sunati la AJPIS de care apartineti daca nu ati primit prin e-mail confirmare ca documentele au fost verificate si sunt ok.
Monica
-

7 ianuarie 2021 at 20:23

Buna ziua, veniturile din indemnizatia covid unde ar trebui sa fie evidentiate in contabilitate? Sunt considerate venituri din activitate se trec in registrul de incasari si plati? Multumesc!
ELI
-

7 ianuarie 2021 at 14:29

Buna ziua,asi avea si eu o intrebare in legatura cu ajutorul social pentru Pfa-ri! S-a prelungit ajutorul social pana in iunie 2021? Multumesc
Timea
-

7 ianuarie 2021 at 8:34