Cheltuieli de la sediul profesional sau cu punctele de lucru
Următoarele cheltuieli sunt deductibile la calculul venitului net:
- chiria aferentă spațiului în care se desfășoară activitatea, cea aferentă utilajelor și altor instalații utilizate în desfășurarea activității, în baza unui contract de închiriere, reprezintă cheltuieli integral deductibile;
- cheltuielile cu energia și apa, reprezintă cheltuieli integral deductibile;
- cheltuielile de întreținere (inclusiv energie și apă) de la sediul profesional sau punctul de lucru, se deduc proporțional cu suprafața pe care o ocupă activitatea desfășurată din spațiul total al imobilului (apartament sau casă). În contract trebuie specificată suprafața utilizată (sau numărul de camere) de PFA/II/IF/PFI din total imobil, reprezintă cheltuieli integral deductibile;
- sunt cheltuieli deductibile și cele efectuate pentru întreținerea și funcționarea spațiilor folosite pentru desfășurarea afacerilor chiar dacă documentele sunt emise pe numele proprietarului, și nu pe numele contribuabilului.
Atenție! Pentru deductibilitatea acestor cheltuieli, titularul trebuie să declare la Registrul Comerțului și la ANAF, că la sediul profesional/lpunctul de lucru se desfășoară activități economice sau activități de birou, anume:
- PFA/II/IF declară sediul profesional sau punctul de lucru la ONRC și la ANAF;
- Profesiile liberale declară domiciliul fiscal sau punctul de lucru la corpul profesional de care aparțin și la ANAF (prin formularul 700);
Atenție! Declararea de activități economice la sediul profesional/punctul de lucru, conduce la creșterea impozitului pe proprietate, datorat către primărie – direcția de taxe locale. Ca urmare, cele mai multe activități declară că desfășoară activități economice la terți ca să nu plătească un impozit majorat pe locația unde au declarat sediul profesional/domiciliul fiscal.
De asemenea, dacă nu sunt declarate activități economice la o anumită locație, nu sunt deductibile cheltuieli cu bunuri care presupun existența unui spațiu de desfășurare a unei activități economice; de exemplu: mobilier, reparații, aparate.
Cum să nu plătești impozitul majorat:
- daca nu este absolut necesar, nu declara activitate la sediul profesional. Dacă prestezi servicii, acestea pot fi desfășurate și la sediul clienților.
- nu deduce cheltuielile cu utilitățile de la sediul profesional.
Însă, dacă este absolut necesar să desfășori activitate (activități de comerț, reparații, consultanță cu vizite de la clienți, atelier de producție etc), stabilește precis suprafața necesară pentru activitate, ca procent din toată suprafața locuinței. Vei plăti impozitul majorat doar pentru această suprafață în care îți desfășori activitatea.
Mai multe informații legate de impozitul pe imobile pot fi obținute la direcția de taxe locale. Fiecare primărie are independența de a stabili nivelul impozitului în funcție de politica proprie, inclusiv alte taxe suplimentare.
Cheltuieli cu sediul profesional facturate pe CUI-ul activității
Dacă contractul cu furnizorul de utilităti și facturile sunt emise pe numele activității, adică pe numele PFA, II, IF, Profesiei Liberale, deci pe factura este scris CUI/CIF-ul activității, atunci aceste cheltuieli se introduc integral pe cheltuieli deductibile.
În caz că la același sediu mai funcționează și alte persoane, care deduc la rândul lor cheltuieli cu utilitățile, atunci refacturați cota-parte de cheltuieli ce revine acestora. Se procedează la fel și în cazul în care la sediul profesional/punctul de lucru locuiesc și persoane fizice, de exemplu proprietarii imobilului.
În ContApp creați furnizorii, creați articol cu categoria fiscală de cheltuieli integral deductibile. Facturile le introduceți la “Facturi furnizori” și plata se înregistrează la “Plăți furnizori” cf document de plată – chitanță, bon fiscal, extras bancar.
Cheltuieli cu sediul profesional facturate pe numele proprietarului
Dacă contractul de furnizare utlități, și facturile, sunt emise pe numele proprietarului imobilului, deci pe factură NU este înscris CUI/CIF-ul activității, atunci se calculează procentul de cheltuieli ce revin activității și doar această parte se se introduce pe cheltuieli deductibile.
În plus, la dosarul cu documente justificative se adaugă copie după factura de utilități și dovada plății: dispoziție de plată (plată numerar), sau extras bancar, după caz.
Important! Contractul de închiriere/comodat trebuie să prevadă exact partea de cheltuieli care revine activității și modul de calcul a acesteia.
De exemplu, dacă la ONRC s-a declarat că activitatea se desfășoară într-o cameră dintr-un apartament de 3 camere, atunci utilitățile se distribuie în raport cu procentul ce reprezintă suprafața camerei din suprafața totală a celor 3 camere. Plata către proprietar se justifică cu contractul de închiriere/comodat unde se specifică cota-parte de cheltuieli (de exemplu, activitatea ocupă o cameră de 20 mp dintr-un apartament care are 60 de mp, atunci cota-parte de cheltuieli este de 33%).
În ContApp, NU se înregistrează factura de utilități, pentru că este emisă pe numele proprietarului. Suma reprezentând cota parte din cheltuieli, se înregistrează la plăti diverse pe categoria fiscală de „Cheltuieli integral deductibile”. Documentul justificați este dispoziția de plată (în numerar) sau extras bancar (dacă se face transfer bancar).
.
2 comentarii
21 noiembrie 2024 at 9:01
21 noiembrie 2024 at 6:56