Plafoane la încasările și plățile în numerar

Articol actualizat cu prevederile legea OUG 115/ din 15.12. 2023

Regula generala privind operațiunile cu numerar

S-a modificat din nou Legea nr 70/2015 cu plafoanele de incasari si plati efectuate in numerar de catre agentii economici, inclusiv PFA, II, IF, IF, Profesii Liberale dar si de catre persoanele fizice.

Conform legii, regula generala este ca operațiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri şi alte entități cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar.

Prin excepție de la regula generala de mai sus, se permit operațiuni cu numerar astfel:

Plafoane la tranzacțiile în numerar efectuate între agenții economici

Încasări

  • încasări in numerar de la persoane juridice sau alte PFA/II în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
  • incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry in limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei de la o persoana;
  • Spre deosibire de plăti, nu exista plafon in ceea ce privește numărul de încasări, (poți avea 100 de încasări, de la 100 de persoane diferite, maxim 5.000 de lei fiecare in numerar);

Plăți

  • plăţi către persoanele juridice sau alte PFA/II, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei /zi;
  • plăţi către magazinele de tipul cash&carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei pe zi;
  • plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare,  (plafonul anterior de 5.000 lei fiind valabil până la 10 noiembrie 2023).

Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv de 10.000 lei în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

Astfel, esti obligat  sa emiti o singura factura catre un client daca valoarea livrarii/prestatiei este mai mare de 5.000 lei. 

Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Observatie. Poti achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei (sau 10.000 lei catre cash and carry), în numerar, suma care depășește acest plafon poate fi achitată numai prin bancă.

Important! Activitățile independente (care aplica legea contabilității in partida simpla) nu au casierie, prin urmare nu se aplica plafonul de casierie stabilit prin legea 296/2023, de 50.000 lei.

Plafoanele de mai sus sunt implementate In Programul de contabilitate ContApp si vei primi notificări la depășirea plafonului.

Recomandam utilizarea contului bancar, care te scapă atât de grija plafoanelor de mai sus dar si de casa de marcat. In ContApp am implementat de curand încasarea cu cardul prin Netopia. Acum poți trimite factura sau link-ul produsului si încasezi banii instantDetalii aici.

Plafoane la tranzacțiile dintre SRL/PFA/II și  persoanele fizice

Art 4. alineat 1. Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.

Operaţiunile de încasări în numerar de la persoane fizice,  se efectuează în limita plafoanelor afișate in tabelul de mai jos pentru fiecare persoană. Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană fizică, pentru operațiunile de încasări în numerar cu o valoare mai mare de:

PerioadaÎn prezentDe la 11 nov. 2023De la 1 ian. 2025
Plafon zilnic10.000 lei5.000 lei2.500 lei

Operaţiunile de plăţi în numerar către persoane fizice, se efectuează cu încadrarea în limita plafoanelor afisate in tabelul de mai jos, pentru fiecare persoană.

PerioadaÎn prezentDe la 11 nov. 2023De la 1 ian. 2025
Plafon zilnic10.000 lei5.000 lei2.500 lei

Important! Operațiunile de încasări și plăți efectuate între persoanele juridice și persoane fizice, reprezentând primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.

Prevederile  legii se aplică şi operaţiunilor de încasări şi plăţi în valută efectuate pe teritoriul României. Încadrarea în plafoanele prevăzute de prezentul capitol se efectuează în funcţie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naţională a României, de la data efectuării operaţiunilor de încasări sau plăţi.

Plafoane la tranzacțiile în numerar între persoanele fizice

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, se pot efectua în limita unui plafon zilnic pe tranzacție conform tabelului de mai jos. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari decât plafonul zilnic, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari decât plafonul zilnic.

PerioadaÎn prezentDe la 11 nov. 2023De la 1 ian. 2025
Plafon zilnic50.000 lei10.000 lei5.000 lei

Restrictiile pentru operatiuni cu numerar de mai sus nu se aplica la:

  • depunerea de numerar în conturile deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României, inclusiv în automatele de încasări în numerar;
  • plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute efectuate în acest sens;
  • plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului general consolidat al statului;
  • retragerea de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal prevăzute de lege şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la art. 4 alin. (4);
  • transferarea de sume prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii;
  • depunerea de numerar în automate ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.

Nerespectarea prevederilor se sanctioneaza cu amendă de 25% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit  pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 500 lei.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

26 de comentarii

Buna ziua, Reprezint un Car. Care este suma maxima pe care o pot incasa pe zi de la o persoana fizica? Multumesc!
Ana
-

6 noiembrie 2023 at 10:59

Buna ziua.Doresc sa cumpar o casa cu terenul aferent in suma de 25000e cum procedez ???
Alexandru
-

2 noiembrie 2023 at 7:24

Bună ziua! Dacă vreau sa retrag de la bancomat de pe cardul firmei după 1 nov 23,cât am voie maxim pe zi,ca ma contrazic cu contabilii,eu știu ca la retrageri nu se aplica,asa pare ca scrie mai sus,din firma sa scot de la bancomat nu e musai sa fie maxim 1000,sau 5000 pe zi,pot fi ca și pana acum max 10000 de pe card zilnic nu,repet retragere??mulțumesc!
Andrei
-

31 octombrie 2023 at 15:51

plata catre furnizori de max 2000lei se face la nivel de firma sau la fiecare punct de lucru
patrascu emilia
-

31 octombrie 2023 at 12:43

    La nivel de firma!
    Mariana
    -

    4 noiembrie 2023 at 19:24

ca PFI prestari servicii trebuie sa emit obligatoriu factura peste ce suma ? Si daca acea sumna depaseste 1.000 lei , nu pot incasa serviciul in numerar in rate ? trebuie sa oblig clientul sa achite intreaga factura de indata ?
andrei
-

31 octombrie 2023 at 8:56

    Ca PFI , care presteaza servicii catre populatie si nu numai.... inseamna ca aveti casa de marcat....daca serviciul prestat este peste 1000 de lei trebuie sa intocmiti factura.... clientul poate sa plateasca 1000 lei cash - emiteti bonul fiscal - si restul prin banca sau maxim 1000 lei (600 lei de ex. si restul prin banca).
    Mariana
    -

    4 noiembrie 2023 at 19:46

Ca liber profesionist am cumparat masina cu numerar de la o persoana fizica (a costat cam 37000 lei). Aveam voie sa fac plata in numerar fiind liber profesionist catre pf sau trebuia sa ii achit suma in 4 zile diferite? Dansul nu dorea sa ii achit in cont pt ca stia ca poate dura cateva zile sa ii vada iar eu ar fi trebuit sa ii depun la banca ceea ce imi era incomod in timpul pandemiei avandu-i tot in numerar si in plus sa achit si comisioane desigur si sa astept pana ii incasa persoana fizica (cu toate riscurile platilor incorecte)
LM
-

28 mai 2022 at 18:12

Buna! Sunt SRL si incasez numerar de la o alta persoana juridica. Este suficient sa emit factura si chitanta sau este obligatoriu sa am casa de marcat?
Cornelia
-

16 octombrie 2020 at 8:51

Buna, sunt Intreprindere Individuala, prestari servicii in constructii, facturez catre clienti persoane juridice dar, mai am si persoane fizice cam 10-15% din activitate. Sunt obligat la casa de marcat daca nu incasez in numerar,pe chitanta? Mentionez ca incasez doar prin banca. Pot si cu chitanta, sau am nevoie de casa de marcat? Multumesc
Iadran
-

14 iunie 2020 at 7:23

buna ziua! sunt pfa si facturez prestari servicii unei firme din ue , la banca scot valuta din cont in baza unei declarati ca acea valuta o folosec in deplasari externe . eu nu fac deplasari externe . cei de la banca mi-au sugerat sa fac aceasta declaratie daca vreu sa scot di cont valuta . este ceva in neregula pe partea de fisc ?
Tudorache Ion
-

28 februarie 2020 at 19:28

    Buna ziua! Puteti sa va faceti un cont in lei si sa faceti un schimb valutar, nu e nevoie dati declaratii false. Ca PFA banii sunt ai dvs si puteti face ce doriti cu ei: lei, euro sau alta valuta. Nu e ca la societatile comerciale.
    Constantin
    -

    10 martie 2020 at 19:43

Buna ziua. Daca eu sunt PFA si tin cursuri cu persoane fizice individuale (deci prestari servicii), in limita plafonului mentionat, sunt obligata sa am neaparat casa de marcat? (fiind vorba de servicii, nu de produs). Nu pot incasa numerar si elibera doar factura pt client? Multumesc.
Andreea
-

18 ianuarie 2020 at 18:29

    Buna ziua! Va trebuie casa de marcat pentru activitatea desfasurata. Nu exista plafon in acest caz.
    Constantin
    -

    20 ianuarie 2020 at 21:49

Buna ziua,cunoasteti care este limita maxima in Euro care poate fi retrasa zilnic de la banca ca PFA? Trebuie sa justific pe ordinul de retragere numerar pentru ce am nevoie? Multumesc.
paun
-

13 mai 2017 at 15:21

Buna ziua, eu fiind agent imobiliar cu PFA, am inteles ca daca incasez de la persoane fizice e permisa suma maxima de 5.000 lei/zi, iar de la SRL 10.000 lei/zi. Intrebarea mea este: ce document trebuie sa ofer in fiecare din cele 2 situatii, bon fiscal sau chitanta? Va multumesc.
Alina
-

10 martie 2017 at 9:09

    Buna seara! In opinia mea cand incasati de la persoane fizice aveti nevoie de casa de marcat si nu exista limita de incasare atat timp cat eliberati bon fiscal. Limitele se aplica cand lucrati cu persoane juridice, catre care puteti elibera chitanta de maxim 5000 de lei.
    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:11

O factura >5000 lei emisa de PFA către un SRL, poate fi încasată in numerar?in 2 transe? Tb sa fie obligatoriu <5000lei pt a fi încasată cash?
Monica
-

19 decembrie 2016 at 12:26

    Buna seara. Puteti maxim 5000 de lei in numerar si restul prin banca.
    Constantin
    -

    19 decembrie 2016 at 20:49

Ca persoana fizica din contul personal pot face retrageri de numerar peste 50.000lei? Atata timp cat sunt banii mei sunt impozitati pot retrage si 1 million euro pe zi ce impediment e? Nu vad in lege nici o precizare vis a vis de retragere din banca din contul personal ca persoana fizica!??
Angela
-

18 ianuarie 2016 at 11:03

Buna ziua. Va rog dati-mi un raspuns : cand retrag o suma de 10000 de lei/zi din contul PFA , pentru a o folosi in interes propriu ce sunt "obligat" sa scriu pe ordinul de retragere de numerar ? Multumesc.
Contantin D
-

3 iulie 2015 at 12:44

    Buna ziua. Scrieti plati diverse.
    Constantin
    -

    9 iulie 2015 at 16:38

Sunt intreprindere individuala si cumpar din ue utilaje agricole.Cat pot plati in numerar valuta pe zi catre o persoana fizica.
trif
-

18 iunie 2015 at 11:31

    Buna ziua. Maxim 10.000 lei pe zi, echivalent euro. Iar daca tranzactie e mai mare de 10.000 lei plata se face integral prin banca.
    Constantin
    -

    22 iunie 2015 at 14:46

Salut, Concret , 1 - achizitie auto pe PFA de la persoana fizica. Pret 11.000 , vanzatorul doreste cash. Care ar fi solutia legala ? 2 - vreau sa scot bani din PFA, transfer catre mine persoana fizica....maxim 10.000 / zi ? Multumesc
Predoi Bogdan
-

19 mai 2015 at 19:59

    1. Ca PFA nu puteti face plati in numerar mai mari de 10.000 lei catre o persoana fizica si nu puteti fragmenta platile. Trebuie sa platiti 11.000 de lei prin banca petru autoturism. Persoana fizica trebuie sa-si deschida cont bancar. 2. Daca e transfer bancar nu e limitat la 10.000 lei. Daca e retragere de numerar, limita este de 10.000 lei pe zi.
    Constantin
    -

    25 mai 2015 at 15:55