Situatia obligatiilor de plata din SPV

De câteva zile ANAF a actualizat situația obligațiilor de plata cu sumele declarate si eventual cu sumele plătite pana la sfârșitul lunii mai.

In cazul in care nu ai disponibilități pentru plata taxelor, vezi in acest articol cum poți obține o eșalonare pe maxim 12 luni direct de la ANAF si la o dobânda buna.

Situația obligațiilor de plata este o fotografie la zi a plăților si datoriilor la bugetul de stat.

ANAF pune la dispozitie prin SPV mai multe tipuri de informatii, dar modul lor de prezentare este dificil de inteles. In cazul situatiei obligatiilor de plata nu se prezinta istoricul operatiilor efectuate de catre ANAF (stingeri, regularizari) sau de catre contribuabil (plati efectuate si declaratii depuse).

Odata ce o obligatie a fost stinsa aceasta nu mai apare in situație si nici plata corespunzătoare a acesteia, ceea ce face foarte dificil de inteles de unde vin sumele din situatie.

Cum se obtine situatia obligatiilor de plata?

Intra in SPV si alege din meniul din stanga Solicitari > apoi Obligatii de plata. Vezi imaginea de mai jos.

Dupa solicitare trebuie sa astepti cateva minute pentru ca situatia sa apara in Mesaje de unde o poti descarca ca document PDF.

Important! Toate operatiunile efectuate in luna, apar in situatie dupa data de 10 a lunii urmatoarea.

Ce trebuie sa urmaresti?

  1. Totalul de la primul tabel (1. Situatia sintetica a obligatiilor de plata) iti arata suma curenta de plata la buget. Daca suma e cu minus inseamna ca platile efectuate sunt mai mari decat obligatiile datorate.
  2. Presupunand ca totalul de la tabelul 1 este pe plus, aceasta se compune, din obligatii cu scadenta depasita si obligatii pentru anul in curs 2019 (termen de plata 15 martie 2020). Vezi tabelul 2. Configurarea cronologica a obligatiilor ( in functie de termenul de plata)
  3. Daca din tabelul 2 rezulta obligatii cu scadenta depasita mergi la tabelul  „3. Situatia analitica a platilor neutilizate” si vezi „Total suma neutilizata in stingere”
  4. Compara valoare de la punctul 2 cu suma de la punctul 3: Total suma obligatii de plataTotal suma neutilizata in stingere=
  • rezultat pozitiv – reprezinta obligatii bugetare restante
  • rezultat negativ – reprezinta plati efectuate in plus

De unde pot rezulta obligatii de plata restante?

Cateva explicatii:

  • nu ai platit obligatiile sau le-ai platit in contul gresit;
  • s-au calculat regularizari de impozite si contributii sociale de care nu ai stiut (perioada 2012-2017);
  • s-au calculat dobanzi si penalitati pentru obligatiile restante;
  • nu s-a calculat bonificatia de 10% pentru plata efectuata cu anticipatie a obligatiilor din perioada 2014-2017. Pentru acestea ai primit decizie de impunere in care scria clar ca aveai bonificatie si ai platit conform acestea. In acest caz trebuie sa astepti ca ANAF sa calculeze bonificatia; vezi articol cu bonificatii.
  • Nu s-a calculat bonificatie pentru plata cu anticipatie (pana la 15.12.2018) a obligatiiler datorate pentru 2018 (5%);
  • Nu s-a calculat bonificatie de 5% pentru depunerea online a DU 2018 si pentru plata la termen (31.07.2019) a impozitului pe venitul obtinut in 2018;

De unde pot rezulta sumele pe minus?

In cazul in care la punctul 4 de mai sus ai o valoare negativa, inseamna ca ai sume platite in plus la buget. Cateva explicatii:

  • Nu au fost depuse/prelucrate declaratii, desi ai facut plati in contul lor;
  • Rgularizari de CASS din perioada in care s-a anulat CASS, vezi articol;
  • Bonificatii acordate conform listei de mai sus;
  • Bonificatii pentru depunere online a declaratiei unice in 2018 pentru CAS si CASS platite cu anticipatie in 2018. Am calculat atunci bonificatie doar pentru plata anticipata(5%), pentru depunere online urmeaza sa se acorde de ANAF dupa 31 iulie 2019;

Sumele platite in plus pot fi recuperate (la cerere) sau compensate cu alte datorii viitoare catre bugetul statului.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

23 de comentarii

Buna ziua, La cei care si-au platit taxele aferente pentru indemnizatiile primite in pandemie (pfa), acele taxe se distribuie in sistemul de pensii ca luni de munca, apar undeva, in stagiu de cotizare? Va multumesc!
John
-

15 ianuarie 2023 at 14:10

pt dv, eu am aeiasi intrebare: deci calculul va fi: 1152 – (-1445) sau 1152 – 1445?
Radu
-

24 aprilie 2021 at 12:36

Buna ziua, am devenit Pfa in 2019. Anul acesta am platit impozitul la stat in martie. Am verificat acum obligatiile fiscale in contul SVP si la tabelul 1 imi apare in dreptul CASS obligatorii persoane fizice suma 664. Avand in vedere ca am avut un venit sub plafon, nu inteleg de ce am de plata si la sanatate.
Geanina Filimon
-

7 octombrie 2020 at 14:31

    Buna ziua! Verificati pentru ce perioada sunt calculate. Pot fi pentru activitati/venituri obtinute cu cativa ani inainte. Sau poate ati gresit declaratia unica. Daca nu stiti de unde vin, trebuie sa mergeti la ANAF sa clarificati.
    Constantin
    -

    7 octombrie 2020 at 15:29

Buna ziua. Am verificat în SPV situația obligațiilor de plată în data 20.08.2020 și apar informații pt. 30.06.2020. De ce nu au fost actualizate datele daca se specifică că datele sunt disponibile in SPV după data de 10 a lunii curente pt luna anterioară?
Pantea Florin
-

20 august 2020 at 7:16

Buna ziua stimate Domn...mă întreb dece oare este nevoie de atâta complicație in tot sistemul asta de calcul și plati...cine oare trebuie să înțeleagă cel mai bine toate detaliile astea daca nu contribuabilul .....ce rost are tot frecușul asta ? Totul trebuie sa fie clar ca buna ziua...altfel se încurajează evaziunea fiscala.
Gota Rodica
-

30 iunie 2020 at 9:16

Daca nu iti urmaresti indeaproape situatia obligatiilor si platilor,ajungi sa te prinzi cu mainile de cap.Nici chiar cei de la fisc nu reusesc sa te lamureasca.Este o ""incalceala"" de sistem cum greu o pot stapani cei care ar trebui sa fie adevarati cititori ai acestor fise.
Maria T
-

25 iunie 2020 at 7:49

Paradoxul este ca marea majoritate a pfa-urilor a efectuat platile cash la anaf, pe baza notei de plata emisa de anaf inainte de a merge la casierie. Se presupune ca sumele platite ar fi trebuit sa se stinga exact cu obligatiile si situatia sa fie curata. In schimba toata lumea are plusuri si minusuri in situatia obligatiilor, cu fel de fel de conturi IBAN diferite. CEea ce nu mi se pare normal.
Alina Petronia Dinu
-

22 iunie 2020 at 15:27

Buna ziua, Am platit aceeasi suma de doua ori, prima data in decembrie in baza situatiei obl. de plata descarcata din SPV in decembrie 2019 si a doua oara la inceputul februarie 2020 in baza situatiei obl. de plata descarcata din SPV in februarie 2020. Motivul a fost ca nu am stiut sa citesc cum trebuie documentul care e destul de greu de inteles dupa mine. Adica in documentul descarcat in februarie, suma platita deja in decembrie aparea la punctul 3 (obl. de plata cu data de plata viitoare 16.03) si suma mai aparea la punctul 4 cu minus (sume neutilizate in stingere). M-am incurcat si am platit din nou. Ieri am descarcat din nou situatia din SPV iar suma platita corect in decembrie si aceeasi platita in plus in februarie apar amandoua la tabel 4 cu minus. Si mai apare suma la tabel 3 (obl. de plata cu data viitoare prelungita 25.05). Cum procedez, cui ma adresez ca sa recuperez sau sa compensez suma platita de doua ori cu alte datorii viitoare catre bugetul statului? Am platit 4000 de lei in plus... Multumesc mult
Mihaela
-

9 aprilie 2020 at 9:18

Buna ziua domnule Constantin. Anul trecut am achitat toate sumele prevazute in situatia obligatiilor de plata pentru 2018. Anul acesta ar trebui sa platesc sumele datorate veniturilor anticipate; declarate in declaratia unica. Urmandu-va sfatul din articol am solicitat, inainte de a le plati, situatia obligatiilor de plata emisa in ianuarie 2020 pentru obligatiile din 2019 si constat ca sunt mult mai mari decat cele prevazute in declaratia unica. Daca am achitat integral sumele prevazute pentru 2018, cu confirmare si, deci, nu am restante, de unde pot aparea diferentele? Am luat in calcul si neincluderea bonusului de 5 la suta (desi am facut platile in februarie) si tot nu ajung la suma din declaratie. Ce trebuie sa fac, sa platesc ce scrie in situatia obligatiilor de plata din 2020 sau ce scrie in declaratia unica? Multumesc mult.
Ion DUMITRASCU
-

27 februarie 2020 at 11:28

    Buna ziua! Nu platiti nimic daca nu va e clar. Mergeti la ANAF si rugati-i sa va spuna de unde vin sumele de plata daca dvs nu va dati seama.
    Constantin
    -

    10 martie 2020 at 19:35

Buna ziua, foarte informativ articolul As avea o intrebare: Pentru :Compara valoare de la punctul 2 cu suma de la punctul 3: Total suma obligatii de plata – Total suma neutilizata in stingere= eu am la suma obligatii de plata: 1152 (suma cu plus) si la Total suma neutilizata in stingere : -1445 (suma cu minus) deci calculul va fi: 1152 - (-1445) sau 1152 - 1445? va las mai multe detalii cu mentiunea ca am eu facut platile la timp catre anaf, dar acum sunt in situatia asta. 1. situatia sintetica a obligatiilor : total suma obligatii de plata : -293 (cu minus) 2. total suma obligatii plata an fiscal 2020 - 1152 (suma cu plus) 2.1.total suma obligatii plata: 0 2.2 total suma oglifaatii plata decl unica din 07/19: 1152 (suma cu plus) 3. situatia analitica a platilor neutilizate in: total suma neutilizata in stingere: - 1445 (cu minus) Va multumesc mult!
Ana Popescu
-

26 februarie 2020 at 10:19

    Buna ziua! Situatia e clara, nu-mi dau seama care e nelamurirea dvs.
    Constantin
    -

    10 martie 2020 at 19:32

Buna ziua, incerc sa depun o declarative rectificative pentru anul 2019 in SPV dar singurele optiuni disponibile la butonul "Depunere declaratii" sunt D200 2016 si D200 2015. Ma puteti indruma (unde gasesc formularele pentru 2019)? Cu multumiri, Marius
Marius
-

6 februarie 2020 at 15:24

    Buna ziua! Gasiti aici https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
    Constantin
    -

    17 februarie 2020 at 19:47

Bună seara! Am reușit , mulțumesc mult pentru ajutor !
Nicolae Daniela
-

3 decembrie 2019 at 21:21

    Cu plăcere!
    Constantin
    -

    3 decembrie 2019 at 21:27

Așa scrie și la mine,că nu există obligații de plată.... formularul unic este depus online, cât ar trebui sa plătesc am pe hârtie, nu am plătit nimic....cum se explică ,?
Nicolae Daniela
-

3 decembrie 2019 at 7:37

    Buna ziua! Vedeti raspunsul alaturat.
    Constantin
    -

    3 decembrie 2019 at 12:05

Bună seara! Am o problemă care nu o pot rezolva. Am depus în SPV formularul unic, mi-a apărut atunci cât am de plată....acum nu găsesc formularul in SPV, și nu îmi apare la mesaje ce am de plată. Vreau să îmi plătesc taxele ( PFA,) dar nu știu cum să procedez ca să obțin acea reducere de 5% pentru plata on-line..
Nicolae Daniela
-

2 decembrie 2019 at 19:49

Si daca in mesaj scrie ca nu exista informatii??
Madalina
-

13 septembrie 2019 at 14:13

    Daca nu scrie nimic inseamna ca nu s-au depus declaratii si nu s-au facut plati sau daca s-au depus, inseamna ca nu sunt obligatii de plata curente/sume platite in plus.
    Constantin
    -

    18 septembrie 2019 at 8:37