Incepand cu 7 Iulie 2017 au intrat in vigoare unele prevederi ale legii 152 / 2015, care pun in practica DIRECTIVA 2012/17/UE ce are ca scop instituirea unei baze de date centralizate a registrelor comerciale din fiecare tara membra care să stocheze informații despre persoanele fizice si juridice care desfasoara activitati economice in spatiul comunitar.
Pentru atingerea acestui obiectiv incepand cu 7 Iulie 2017 “..persoanele fizice și juridice înregistrate în registrul comerțului vor avea și un identificator unic la nivel european (EUID), care include
- elementul de identificare al României,
- elementul de identificare al registrului național,
- numărul persoanei din registrul respectiv și, dacă este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare. Structura identificatorului unic la nivel european (EUID) se aprobă prin ordin al ministrului justiției.”
Astfel, din 7 iulie 2017, noul cod va fi acordat automat la inmatriculare/ inregistrare solicitantilor, persoane juridice (firme), fie de entitati fara personalitate juridica, organizate sub forma de PFA, intreprinderi individuale (II) sau familiale (IF) sau organizatii nonguvernamentale.
Noul cod EUID va fi inscris pe certificatul de inmatriculare alaturi de numarul actual de la registrul comertului si de codul unic de identificare – CUI.
Important! Pentru firmele si PFA-urile inregistrate pana la data de 7 iulie 2017 noul cod EUID este emis automat si il poti gasi pe pagina Registrului Comertului – portal.onrc.ro (este necesar crearea unui cont). Sau il poti compune chiar tu, pentru ca are forma ROONRC. Fxx/…/…. numarul tau de la registrul comertului, (de exemplu pentru firma care detine contapp.ro codul este ROONRC.J40/10237/2006.
Codul fiscal nu a fost actualizat pana la aceasta data cu obligatia de a include pe factura codul EUID.
Referitor la certificatul de inregistrare in format tiparit, conform comunicatului emis de ONRC “ În ceea ce privește profesioniștii înregistrați în registrul comerțului anterior datei de 07 iulie 2017, aceștia nu sunt obligaţi să îşi preschimbe certificatul de înregistrare existent. În cazul în care doresc acest lucru, au posibilitatea să solicite în mod expres emiterea unui nou certificat de înregistrare conținând și identificatorul unic la nivel european – EUID prin completarea și depunerea cererii de înregistrare (formular – tip) la care vor atașa vechiul certificat de înregistrare. De asemenea, acesta poate fi eliberat odată cu înregistrarea altor mențiuni în registrul comerțului.”
De completat ca persoanele fizice care desfasoara activitati independente (PFA – II -IF) au obligatia ca pana la data de 17 Ianuarie 2019 sa limiteze numarul de angajati si numarul de clase de coduri CAEN. Citeste aici mai mult despre aceasta obligatie.