Anulare contributii sociale de sanatate – CASS 2015-2017

Actualizare 27 august 2019

S-a publicat procedura de anulare CASS si a obligatiilor fiscale accesorii aferente, pentru perioada 01.07.2015 – 31.12.2017.

Conform ordonantei si procedurii de aplicare, anularea CASS se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal competent; contribuabilii nu au nicio obligatie  formala.

Procedura recent aprobata stabileste obligatia organului fiscal la identificarea si intocmirea unei liste cu persoanele fizice care pot beneficia de anularea contributiei sociale de sanatate (CASS).

Din lista intocmita, se selecteaza contribuabilii in functie de etapa procedurala de stabilire a contributiei, anume din punctul de vedere al emiterii si comunicarii deciziei si rezulta:

1. lista persoanelor fizice pentru care decizia anuala de impunere a fost emisa si comunicata;

  • compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori procedeaza la intocmirea unui referat de aprobare a anularii obligatiilor fiscale principale si accesorii (dobanzi si penalitati calculate pentru CASS restanta), precum si la emiterea deciziei de anulare a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a obligatiilor fiscale accesorii. Decizia se comunica de catre organul fiscal persoanei fizice.
  • in cazul in care s-a platit CASS si accesorii, dar care au fost anulate potrivit prezentei proceduri, persoanele fizice pot solicita restituirea acestora, prin depunerea unei cereri la organul fiscal competent.
  • in cazul in care persoanele fizice inregistreaza obligatii fiscale restante, restituirea sumelor se realizeaza numai dupa efectuarea compensarii.

2. lista persoanelor fizice pentru care decizia anuala de impunere a fost emisa, dar nu a fost comunicata

  • in acest caz, deciziile de impunere emise se refac si se emit prin stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate numai pentru lunile care nu intra sub incidenta anularii contributiei si se comunica contribuabililor.

3. lista persoanelor fizice pentru care decizia anuala de impunere nu a fost emisa

  • in acest caz, compartimentul de specialitate emite si comunica contribuabililor decizii de impunere prin care se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate numai pentru lunile care nu intra sub incidenta anularii contributiei.

Ce ai de facut:

  • stabileste daca te incadrezi la anularea cass si eventual a dobanzilor si penalitatilor calculate;
  • urmareste procesul de anulare – trebuie sa primesti o decizie de anulare in SPV sau la domiciliu, prin posta;
  • daca nu ai obligatii restante, poti depune cere de restituire a sumelor platite in contul CASS anulata;
  • daca ai obligatii restante, asigura-te ca sumele platite in contul CASS anulata se compenseaza cu obligatiile restante;

Actualizare 23 Mai 2019

Ordonanta de urgenta pentru anularea CASS din perioada 1 Iulie 2015 – 31 Decembrie 2017 este in vigoare.

Dupa 1 Aprilie 2019 ANAF a inceput sa trimita decizii de impunere pentru contributii sociale aferenta perioadei 2015 – 2017. Multe persoane au avut surpriza sa constate ca datoreaza contributie de sanatate de cateva sute de lei chiar daca venitul obtinut in perioada respectiva a fost de cativa lei. Prin anularea CASS, guvernul vrea sa corecteze aceste situatii aberante.

Anularea contributiei de sanatate – CASS pentru anumite categorii de persoane fizice

Art. 2. – (1) Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, în cazul persoanelor fizice pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

(2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligaţiile fiscale şi accesoriile de natura celor prevăzute la alin. (1) pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

(3) Prevederile alin. (1) și (2) sunt aplicabile şi persoanelor care nu au realizat venituri în perioada fiscală cuprinsă între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită potrivit Legii nr. 571/2003 cu modificările și completările ulterioare sau a Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, este salariul de bază minim brut pe ţară, cu excepția celor are au optat pentru plata contribuției conform prevederilor Legii nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri bugetare.

Important! Se anuleaza CASS  pentru perioada 1 Iulie 2015 – 31 decembrie 2017, daca veniturile nete lunare obtinute de persoana fizica, altelele decat veniturile din salarii, au fost sub salariul minim brut pe economie si nu s-a optat pentru plata CASS.

Procentul de contributie de 5,5% se aplica la baza lunara de calcul. Baza lunara de calcul a CASS se obtine prin impartirea venitului net obtinut la numarul de luni de activitate, rezultatul se compara cu salariul minim pe economie din aceea perioada si daca este mai mare, se stabileste CASS de plata iar ANAF emite decizie de impunere.

Nu se datoreza CASS  daca venitul net lunar este mai mic decat salariul minim brut din acea perioada.

Valoarea salariului minim in perioada 1 Iulie 2015 – 31 Decembrie 2017:

  • 1.050 lei pe luna pentru perioada Iulie – Decembrie 2015;
  • 1.050 lei pe luna pentru perioada Ianuarie-Aprilie 2016 si 1.250 lei pe luna pentru perioada Mai – Decembrie 2016;
  • 1.250 lei pentru Ianuarie 2017 si 1.450 lei pe luna pentru perioada Februarie – Decembrie 2017;

Un istoric al salariului minim pe economie il gasesti in aceast articol.

Art. 3. – (1) Anularea obligaţiilor fiscale prevăzute la art. 2 se efectuează din oficiu de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale, care se comunică contribuabilului.

(2) În cazul în care, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, 23 mai 2019, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligaţii de natura celor prevăzute la art. 2, acesta nu mai comunică decizia de impunere, iar obligaţiile fiscale se scad din evidenţa analitică pe plătitor, pe bază de borderou de scădere.

Nu am gasit in Ordonanta prevederi cu referire la sumele deja platite de contribuabili, care normal ar fi sa fie recuperate conform procedurilor de restituire sau compensate cu alte obligatii datorate de contribuabil. Asteptam si ordinul Ministerului de Finante.

Observatie ! Amnistia fiscala nu are in vedere si CAS (contributie la pensie) sau impozitul pe venit, desi minstrul Teodorovici a anuntat o amnistie mai larga care poate include si anularea dobanzilor si penalitatilor inregistrate de persoanele fizice la plata acestora.

Termenul de plata CASS 2014 – 2017

Termenul de plata pentru persoanele fizice care datoreaza CASS pentru perioada 2014-2017, este:

  • pentru decizii emise si comunicate inainte de 15 martie 2019 – termenul de plata este 30 iunie 2019;
  • pentru decizii de impunere  „emise şi comunicate de organul fiscal competent între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, 23 Mai 2019, inclusiv, termenul de plată este de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, respectiv 19 Septembrie 2019;
  • pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, adica dupa 23 Mai 2019, termenul de plată este de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Bonificatie pantru plata anticipata a CASS din perioada 2014 – 2017

  • pentru decizii emise si comunicate inainte de 15 martie 2019 – bonificatia plata anticipata de 10% se acorda daca plata a fost facuta pana la data de 31 Martie 2019;
  • pentru decizii de impunere emise şi comunicate de organul fiscal competent între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a  ordonanțe de urgență, inclusiv, bonificatia de 10% se acorda daca plata se realizeaza in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, respectiv 22 Iulie 2019;
  • pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a  ordonanțe de urgență, bonificatia de 10% se acorda daca plata se realizeaza in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere;
Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

4 comentarii

Buna ziua! Cred ca ar fi interesant ca expertii in fiscalitate/drept sa faca propuneri la MF in cele 10 zile de consultare publica. De pilda introducerea unui articol care sa anuleze deciziile si pentru cei care nu au avut un contract cu CNAS in anul pentru care li s-a emis/se va emite decizie 630 de regularizare.Stiu cazuri care nu au nici in prezent contract,nu au card emis,nimic desi au depus Decl unica pe 2017si 2018 cu bifarea depasirii plafonului(pe 2018 si 2019,anticipat).Si au si platit pe 2018.ANAF nu-si indeplineste obligatia de a informa CNAS ca sa-i treaca asigurati dar in schimb a aflat dupa ani de zile ca respectivii trebuiau sa plateasca CASS.Cum o fi aflat ca ei nu exista de 10-15 ani in nicio baza de date CNAS?! Presupun ca se poate invoca un principiu prin care nu pot fi pusi la plata retroactiv cei care nu au fost asigurati,nu numai ca nu au beneficiat de servicii medicale.dar daca ar fi avut nevoie de astfel de servicii si le-ar fi platit iar acum sunt pusi sa plateasca CASS!Cred ca in cazul acesta nu mai este o contributie ci este un impozit.Contribuabilul plateste pentru 2015-2017 dar el nu mai poate fi asigurat retroactiv.Unde e justetea unui sistem'contributiv'?Asta ar insemna ca respectivii au numai obligatii in raport cu sistemul de asigurari si niciun fel de drept!
Dan
-

10 mai 2019 at 11:58

    Buna ziua! Aveti dreptate. Schimbarea acestui comportament (al ANAF) cere timp si prezenta la vot.
    Constantin Cozma
    -

    14 mai 2019 at 13:33

      Ce are a face ANAF (comportamentul sau) cu prezenta la vot? ANAF trebuie sa fie un corp tehnic care aplica reglementari. Reglementarile le fac altii. Daca prezenta la vot ar schimba, in bine, reglementatorii - cum cred ca sugerati, aceeasi prezenta la vot nu va schimba nimic din ANAF. Ei (el - ANAF) nu sunt /este votat. In alta ordine de idei, daca o persoana a realizat venituri doar din dobanzi bancare (sub 1500 lei anual) in ultimii 5 ani, era / este obligata sa plateasca CASS sau alte contributii ori taxe? Mi se pare evident ca nu, dar in ziua de azi nu poti fi sigur de nimic! Puteti confirma? Intreb pentru un prieten :) Multumesc, cu stima, C
      CR
      -

      1 iunie 2019 at 13:28

        Buna ziua! Din pacate institutiile publice din Romania, adica functionarii publici, nu sunt independenti politic. De aceea votul conteaza! Conform codurilor fiscale din perioada 2014-2017, inclusiv, CASS se platea la nivelul venitului net lunar sau a salariului minim brut pe economie daca venitul net lunar era mai mic decat salariul minim brut pe economie. Din 2018 datorati CASS daca venitul net anual este mai mare de 12 salarii minime pe economie. Dar, tot in aceasta perioada, s-au aplicat doua amnistii fiscale care anuleaza plata CASS daca venitul net lunar obtinut este mai mic decat salariul minim brut pe economie. Deci, la 1500 lei anual nu datorati CASS pentru perioada specificata de dvs.
        Constantin Cozma
        -

        4 iunie 2019 at 13:01