Amnistia fiscala 2020-2021

Actualizare 29 Martie 2021. Termenul pentru depunerea cererii de anulare a accesoriilor s-a prelungit pana la 31 ianuarie 2022.

Pentru a beneficia de amnistia fiscala, se depune formularul D3 care se descarca de aici si se depune online, la fel cum se depune si declaratia unica.

  • NOTIFICARE privind intenţia de a beneficia de anularea obligaţiilor de plată accesorii potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale.
  • CERERE DE ANULARE a obligaţiilor de plată accesorii, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale

Prin Ordonanta de urgenta nr 69 din 14 Mai 2020 (vezi versiunea actualizata 27 Iulie 2020), este reglementata amnistia fiscala 2020, care consta in anularea dobanzilor si penalitatilor calculate pana la data de 31 martie 2020 la obligatiile fiscale restante.

In MONITORUL OFICIAL NR. 635 din 20 iulie 2020 s-a publicat Procedura de anulare a obligatiilor de plata accesorii (dobanzi si penalitati) pentru obligatii fiscale restante la 31 Martie 2020.

Amnistia fiscala din 2020 este, cu sanse mari, ultima amnistie acordata de fisc si nu vom mai vedea o asemenea masura in urmatorii 5-10 ani.

ANAF devine ceea ce trebuie sa fie, o institutie de control si de identificare a veniturilor impozabile si nu o centru de colectare a hartiei (declaratii). In masura posibilitatilor, este bine sa profiti de aceasta amnistie si sa achiti toate datoriile restante, fara sa platesti dobanzi si penalitati. Credit gratis de la stat nu o sa mai vedem prea curand; de fapt nu ar trebuie sa fie.

Important! In perioada cuprinsa intre 31 Martie si 25 Decembrie 2020, ANAF nu calculeaza dobanzi si penalitati pentru obligatiile declarate in aceasta perioada si nu procedeaza la executarea silita a contribuabililor. Astfel, nu se calculeaza dobanzi si penalitati pentru obligatiile din declaratia unica aferente veniturilor obtinute in 2019, declarate pana la data de 30 Iunie 2020 si nestinse dupa aceasta data, dar pana cel tarziu pana la data de 25 octombrie 2020.

Profita de amnistia fiscala

Cele mai multe activitati independente sau persoane fizice, datoreaza pentru venitul realizat, ca obligatii fiscale principale: impozit pe venit, CAS si CASS.

  1. Intra in SPV si descarca situatia obligatiilor de plata;
  2. Calculeaza soldul obligatiilor fiscale principale datorate la data curenta, inclusiv pe cele care vor fi scadente pana la data de 15 decembrie 2020. Calculeaza si totalul accesorilor (dobanzi si penalitati) calcualte pana la aceasta data;
  3. Stabileste daca ai posibilitatea sa achiti obligatiile principale pana la data de 15 decembrie 2020, ia in calcul si sumele platite in plus (cu minus) din situatie.
  4. Daca raspunsul este afirmativ, depune la ANAF notificarea privind intenţia de a beneficia de anularea obligaţiilor de plată accesorii; ANAF va elibera certificatul de atestare fiscala si decizia privind accesoriile. Notificarea poate fi depusa si prin intermediul SPV;
  5. Pana la data de 15 decembrie stinge obligatiile fiscale principale (prin plata sau compensare), inclusiv pe cele cu scadenta pana la aceasta data. O alta conditie este ca toate declaratiile sa fie depuse conform vectorului fiscal;
  6. Tot pana la 15 decembrie 2020, dupa stingerea obligatiilor restante, se depune CERERE DE ANULARE a obligaţiilor de plată accesorii. ANAF va raspunde cu decizia de anulare a accesoriilor sau cu decizia de respingere a cererii de anulare, daca nu sunt indeplinite conditiile.

Observatie 1. Impozitul si contributiile datorate pentru venitul obtinut in 2020, au scadenta la data de 25 Mai 2021, prin urmare nu este obligatoriu sa achitati aceste obligatii pentru a beneficia de amnistie. Daca datorezi alte obligatii fiscale scadente in 2020, cum ar fi TVA sau retineri pe salariile angajatilor si acestea sunt scadente pana la data de 15 decembrie 2020, pentru a beneficia de amnistie, acestea trebuie achitate inainte de depunerea cererii de anulare a obligatiilor de plata accesorii, dar nu mai tarziu de 15 decembrie 2020.

Observatie 2. Conform Ordonantei de Urgenta, se anuleaza si accesoriile calculate in fisa pentru obligatiile fiscale principale si stinse pana la data de 31 Martie 2020. Deci, chiar daca nu ai obligații principale restante, dar ti s-au calculate accesorii in fisa, aceste se anuleaza daca parcurgi pasii de mai sus.

Observatie 3. Pentru taxe locale amnistia se acorda daca este aprobata de consiliul local: OUG/69 „(1) În cazul obligaţiilor bugetare restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, datorate bugetelor locale, prevederile prezentului capitol se aplică de către unităţile administrativ-teritoriale, opţional, cu condiţia ca aplicarea acestor prevederi să fie stabilită prin hotărâre a consiliului local.

In ce consta amnistia fiscala 2020

Dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a)toate obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, administrate de organul fiscal central, se sting prin orice modalitate prevăzută de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;

b)sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligaţiile bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 aprilie 2020 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;

c)debitorul să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal central;

d)debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condiţiilor prevăzute la lit. a)-c), dar nu mai târziu de data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

Cine beneficiaza de amnistia fiscala

Amnistia fiscala 2020 se aplică pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, unităţi administrativ teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti ori instituţii publice.

Conform OUG 69:

Art. IX:Anularea accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 Dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020inclusiv, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a)toate obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, administrate de organul fiscalcentral, se sting prin orice modalitate prevăzută de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completărileulterioare, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;

b)sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completărileulterioare, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligaţiile bugetare principale şi accesoriiadministrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 aprilie 2020 şi data depunerii cereriide anulare a accesoriilor inclusiv;

c)debitorul să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare aaccesoriilor inclusiv. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depusdeclaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal central;

d)debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condiţiilor prevăzute lalit. a) -c), dar nu mai târziu de data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

9 comentarii

Referitor la impozitul pe cladiri si taxe teren folosinta, in sectorul 6 Bucuresti, se poate beneficia de anularea dobanzilor si penalitatilor, in situatia existentei la data de 31 martie 2020, a unei conventii de esalonare la plata, in curs de desfasurare?Multumesc.
Maria L.
-

10 decembrie 2020 at 14:18

Buna seara, cum se poate depune notificarea privind intentia de a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii prin intermediul SPV? site-ul indicat de ei nu exista. Multumesc si toate bune
Geanina Filimon
-

20 octombrie 2020 at 13:25

Buna ziua! imiputeti spune daca cererile de compensare intre sumele platite in plus si sumele datorate la ANAf se pot face prin SPV sau doar prin cerere scrisa depusa la ANAf? din cate vad, nu se face automat compensarea lor. Ca exemplu, desi pe SPV figurez la obligatii fiscale cu un total pe minus, la obilatii de plata figurez pe plus, deoarece nu se face redistribuirea automata a sumelor . Va multumesc!
Cosmina Vladut
-

28 iulie 2020 at 20:35

Cu privire la OG 69/2020 (privind amnistia fiscala) am achitat debitul la zi pe terenul agricol si am cerut primariei (Bogdanesti-Vaslui) sa-mi anuleze accesoriile bugetare (3000 lei) si drept raspuns imi transmite ca acestea se fac optional la dispozitia consiliului local, Nu inteleg, aceasta Ordonanta este la mana consiliului local ??? Va multumesc anticipat,
Helgiu Dumitru
-

15 iulie 2020 at 15:02

    Buna ziua! Pentru taxe locale amnistia se acorda daca este aprobata de consiliul local: OUG/69 "(1) În cazul obligaţiilor bugetare restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, datorate bugetelor locale, prevederile prezentului capitol se aplică de către unităţile administrativ-teritoriale, opţional, cu condiţia ca aplicarea acestor prevederi să fie stabilită prin hotărâre a consiliului local."
    Constantin
    -

    27 iulie 2020 at 13:16

Buna ziua! Din pacate nu stiu sa va raspuna la intrebare. Sa se publice legea si vom vedea.
Constantin
-

30 iulie 2018 at 13:26

Buna seara!As dori sa ma informez corect, in situatia urmatoare: Sunt agent asigurari si trebuie sa fac II. In situatia in care venitul brut nu depaseste 200 Ron / luna, are rost sa imi fac II.? De fapt ce cheltuieli presupune acest Ii, pentru infiintare si cat trebuie sa platesc eu la stat pe luna sau trimestru. Multumesc.
Laura
-

20 decembrie 2015 at 18:56

Ce se intampla cu PFA-urile al caror venit net (lunar) este mai mic decat venitul minim pe economie in perioada la care se face referire in Legea amnistiei fiscale? Ar putea fi scutite de plata CASS -ului impus?
Anonim
-

12 august 2015 at 8:24

    Buna ziua. Eu asa inteleg. Intrebati si la ANAF. Articolul 4 (1) Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi sfârşitul lunii anterioare intrării în vigoare a prezentei legi şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. (2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligaţiile fiscale şi accesoriile de natura celor prevăzute la alin. (1) pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi sfârşitul lunii anterioare intrării în vigoare a prezentei legi. (3) Prevederile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile şi persoanelor care nu realizează venituri şi pentru care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe ţară
    Constantin
    -

    13 august 2015 at 12:50