Bună ziua! Am nevoie de un sfat privind tratamentul fiscal al unei colaborări barter intracomunitare. As aprecia enorm!
Am un PFA în sistem real, neînregistrat în regim normal de TVA conform art. 316, dar dețin cod special de TVA pentru operațiuni intracomunitare conform art. 317.
Urmează să închei o colaborare barter cu o firmă din Ungaria. Eu voi presta servicii de promovare și creare de conținut, iar firma îmi va oferi un pachet turistic în valoare de peste 2000 euro. Ambele părți ar urma să emită facturi de aceeași valoare, iar facturile să se compenseze integral, fără efectuarea unei plăți între noi.
Reprezentanta firmei mi-a comunicat că ambele facturi vor fi emise fără TVA, cu mențiunea „taxare inversă”, și că eu trebuie să declar factura primită numai în D390, fără să plătesc TVA în România.
Aș avea nevoie să îmi confirmați, vă rog:
Pentru factura primită de la firma din Ungaria, dacă este emisă cu taxare inversă, trebuie să depun și D301 și să plătesc TVA de 21% în România, având în vedere că sunt înregistrată numai conform art. 317 și nu am drept de deducere?
Este suficientă declararea facturii în D390, așa cum susține firma, sau sunt obligatorii atât D390, cât și D301? Multumesc mult!!