Buna ziua,
Poate ma puteti ajuta cu un raspuns.
Sunt persoana fizica, dar am o nelamurire despre contabilitatea unei persoane juridice.
La data de 30.01.2025 am facut o promisiune bilaterala de vanzare cumparare prin care am achitat catre dezvoltator un avans de 90% din valoarea imobilului. Pe aceasta suma transferata am op-urile din partea mea plus dovada de intrare a banilor in contul dezvoltatorului. Am cerut dezvoltatorului factura, a zis ca nu exista asa ceva la acest tip de promisiune, ceea ce mi se pare putin anapoda din punct de vedere contabil. El cum isi inregistreaza o intrare de bani in contul firmei fara sa emita si o factura? Pe mine ma ingrijoreaza faptul ca este in intarziere c predarea imobilului, ceea ce o sa depaseasca termenul de 01.08.2025 cand se doreste a creste cota tva de la 9% la 19%. Eu ce pot face in cazul acesta, pentru a nu fi in pericol de a plati diferenta pana la 19% din TVA. Sau carei institututii sa ma adresez? Nu vreau sa intru in litigiu cu dezvoltatorul. Agentul imobiliar care este interlocutorul in discutia noastra, imi "garanteaza" faptul ca promisiunea bilaterala este un document care certifica cumpararea si nu se va aplica retroactiv TVA-UL chiar daca eu nu am o factura fiscala, ceea ce eu nu am identificat asa ceva in Codul Fiscal. Ce imi recomandati din punct de vedere contabil ca ar trebui sa fac? Multumesc! Sper sa gasesc un raspuns pentru problema mea.