Bună ziua,
Am nevoie de un pic de claritate în legătură cu calculul indemnizației de creștere copil, în cazul unui PFA. Vă mulțumesc anticipat pentru răbdare!
Situația mea:
Sunt PFA, impozitată pe venit real, cu raportare prin Declarația Unică (DU) anuală.
Nașterea copilului este programată pentru octombrie 2025.
În 2024 am avut activitate (venituri ok) și voi continua activitatea și în prima parte din 2025, dar estimez venituri mult mai reduse din cauza sarcinii. Nu am angajați, nici alte surse de venit.
Întrebările mele:
Care este perioada exactă de referință pentru calculul indemnizației de creștere copil în cazul meu? Se ia în calcul anul anterior (2024) sau se mai depune o Declaratie Unica, înainte de naștere, cand se suspenda activitate PFA?
E suficientă depunerea DU aferente lui 2024 + achitarea contribuțiilor in 2025, pentru a acoperi cele 12 luni de activitate necesare?
Când trebuie suspendat PFA-ul, astfel încât să nu îmi afecteze dreptul la indemnizație, și să fie și optimizat dpv. financiar?
Dacă are cineva o experiență similară sau poate clarifica în cazul unui PFA cu DU, aș aprecia mult!