Buna ziua,
Lucrez cu PFA cu norma de venit CAEN 6202 neplatitor de TVA din 2014. Pana acum am colaborat doar cu clienti din Romania si m-am incadrat la plafonul de TVA. Avand in vedere ca este simplu procesul (o declaratie pe an) pana acum nu am apelat la contabil si am gestionat eu activitatea si declaratiile ce se depun.
E posibil sa incep sa lucrez in perioada urmatoare si cu un client extern – o firma de recutare. Sunt 2 entitati in cadrul grupului: una in Marea Britanie, alta in Lituania. Ambele entitati sunt platitori de TVA.
Mentionez ca daca lucrez cu ei pana la finalul anului voi depasi plafonul de 300.000 RON - ar trebui sa devin platitor de TVA.
Persoana cu care am vorbit pana acum la telefon mi-a spus ca ei mai colaboreaza cu dezvoltatori din Romania (nu stiu daca prin PFA si/sau SRL) si acestia nu platesc TVA pentru facturile emise catre ei.
Ce ma intereseaza acum este ce se schimba din punct de vedere al TVA. Am citit pe net despre acest subiect si cred ca inteleg in mare, dar am cateva intrebari la care nu sunt sigur ca stiu exact situatia
Intrebari:
- Daca am aceasta optiune, cu ce entitate din cadrul grupului sa fac contract : cea din Lituania (UE) sau din Marea Britanie (non-UE)?
- Este nevoie de cod intracomunitar de TVA in ambele cazuri de mai sus, sau doar daca lucrez cu firma din Lituania?
2.a Daca imi iau acest cod nu devin platitor de TVA in Romania, nu?
3.1 TVA pe factura - La inceput (pana depasesc pragul de TVA) eu fiind neplatitor de TVA cum facturez : cu sau fara TVA? (e diferenta inte Lituania si Marea Britanie aici?)
La clientii romani voi factura fara TVA.
3.2 TVA pe factura - Dupa ce depasesc pragul de TVA cum facturez la clientul strain: cu sau fara TVA? (e diferenta inte Lituania si Marea Britanie aici?)
La clientii romani voi factura cu TVA.
Multumesc