Norme de venit 2016

norme de venit 2016Conform articol 69 Cod Fiscal 2016. În cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.

Ministerul Finanţelor Publice elaborează nomenclatorul activităţilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice, în conformitate cu activităţile din Clasificarea activităţilor din economia naţională – CAEN.

Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12.

La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin înmulţirea cu 12 a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor.

 

Alba Caraş-Severin Harghita Prahova
Arad Călăraşi Hunedoara Satu Mare
Argeş Cluj Ialomiţa Sălaj
Bacău Constanţa Iaşi Sibiu
Bihor Covasna Ilfov Suceava
Bistriţa-Năsăud Dâmboviţa Maramureş Teleorman
Botoşani Dolj Mehedinţi Timiş
Braşov Galaţi Mureş Tulcea
Brăila Giurgiu Neamţ Vaslui
Buzău Gorj Olt Vâlcea
Bucureşti Vrancea

Sursa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2016/Norme_venit_2016.htm

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

149 de comentarii

Buna seara. Am un PFA cu caen 6202 -platitor de impozit la norma de venit. Prestarea serviciului conform noului contracului incheiat se va desfasura in Germania. Sunt obligata sa depun o declartie rectificativa si sa trec la plata impozitului in sistem real sau voi fi obligat sa platesc impozit asupra venitului in Germani?
ioana
-

15 martie 2018 at 22:42

    Buna ziua! Nu trebuie sa schimbati nimic la sistemul de impozitare. Problema este daca sunteti activitate dependenta sau independenta (pentru Romania vedeti aici - https://contapp.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/). Si daca fiscul German descopera ca desfasurati activitate in Germania. Daca stati mai mult de 6 luni trebuie sa va luati rezidenta fiscala in Germania, sa infiintati o PFA acolo.
    Constantin
    -

    16 martie 2018 at 18:47

Buna ziua. Am un pfa cu codul Caen 8299. Voi factura 1-2 facturi/luna la un client din străinătate. Azi am fost sa îmi fac ștampila si am fost întrebata daca sunt plătitor de TVA sau nu. Asta e singurul lucru pe care nu il stiu. In ce condiții se plătește TVA sau nu?! Multumesc frumos
Mirela
-

3 august 2017 at 6:53

    Buna ziua. Aveti aici informatii https://contapp.ro/pfa-platitor-sau-neplatitor-de-tva/
    Constantin
    -

    7 august 2017 at 16:41

Buna zua/seara! Un PFA poate fi actionar intr-un LLC extracomunitar, conform legislatiei din tara respectiva. Daca in legislatia respectiva firma in care PFA-ul in norma de venit este actionar NU este impozitat, existand si un tratat de evitare al dublei impuneri cu Romania, ce se plateste in Romania? Norma de venit corespunzatoare carei activitati? Totul se desfasoara Online, pe internet. Daca activitatea firmei care este detinuta de PFA-ul din Romania se gaseste in lista nomenclatorului, impozitarea din Romania se face conform acestuia sau se incadreaza la altceva? Multumesc
Vasile
-

25 iulie 2017 at 14:36