Stare curentă
Neinrolat
Preț
Comandă Ghidul
Să începem
Ghid completare declaratia unica

Ghidul de completare a Declarației Unice, pentru toate veniturile. Cu exemple și studii de caz.

 • Venituri din activitati independente
 • Venituri din cedarea folosintei bunurilor: mobile, imobile, arenda;
 • ​Venituri din investitii: dobanzi, dividende, fonduri de investiti, titluri financiare;
 • Venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
 • Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
 • Venituri din ​activitati sportive;
 • Venituri din alte surse;

Ghidul se poate studia online sau se poate descărca în format PDF, de la capitolul de mai jos.

Cuprins Ghid

INTRODUCERE IN FISCALITATEA PERSOANELOR FIZICE
CONTRIBUTII SOCIALE DATORATE PENTRU 2021 SI 2022
IMPOZITUL PE VENITUL REALIZAT DIN CEDAREA FOLOSINTEI BUNURILOR
CALCULUL IMPOZITULUI PENTRU ALTE VENITURI REALIZATE DE PERSOANELE FIZICE
DECLARATIA UNICA 2022. REGULI DE COMPLETARE
STUDII DE CAZ SI EXEMPLE CU DECLARATIA UNICA 2022
PLATA SI VERIFICAREA OBLIGATIILOR FISCALE DATORATE
ALTE ASPECTE DE RETINUT

19 comentarii

 1. Buna,

  Norma de venit pt CAEN-ul meu pt 2022 este 30600, adica exact plafonul minim. In Decl Unica la CASS cum se considera acest venit: peste plafonul minim sau sub plafonul minim? Matematic vorbind, nici una din aceste variante nu ar fi corect. Vreau sa stiu daca pot plati CASS doar pt 6 luni.

  Multumesc.

 2. Buna ziua ,
  Am depus declaratia unica pentru PFA in sistem real pe anul 2018 si estimat pentru 2019,cass am declarat 1248 lei(venit estimat este mai mic de 24960lei).Cum trebuie sa fac o rectificativa pentru a adauga un venit din chirie? CASS declar si la venitul estimat din chirie? Multumesc

  1. Buna ziua! Faceti rectificativa doar la capitolul 2 al declaratiei din 2019. Adaugati si veniturile din chirii. Verificati din nou depasirea plafonului de 12 salarii brute pe economie si daca venitul net cumulat depaseste acest plafon platiti CASS.

 3. Buna ziua,
  Care este plafonul pentru plata CASS pe 2015, pentru venituri din dobanzi ?
  Este corect 6 x 975 +6 x 1050 =12150
  12150 / 12 = 1012.5 si in final 1012.5 x 5 = 5062.5 ron
  eu am relizat 6300 ron deci trebuie sa platesc deoarece depaseste plafonul 5062.5

  Am facut corect calculul ???
  Va multumesc

 4. Buna ziua! Nu se poate din pacate. Unul din motive este acela ca persoanele care au acces la studiile de caz au platit pentru asta. Pentru resurse gratuite va rog vizitati https://contapp.ro/.
  Va multumesc pentru intelegere!
  Constantin

 5. Buna ziua. Imi puteti da un link pentru declaratia unica la CAS la venitul minim pe economie? Multumesc.

 6. Este o intreaga nebuloasa! Ce este valabil si ce nu? Care este fomularul valid pentru Declarația unică in acest moment (19 03.2019)
  Nu am trimis DU pâna in acest moment pentru ca nu am habar cum sa completez după noile schimbari. Ce este de facut? Ce-mi recomandati? Sunt persoana fizica cu un Birou de arhitectura fara angajati – pensionar. De unde pot gasi formularul valid pt. DU care este naecesar pentru declaratia de venituri pe 2018 și estimate pt.2019? De unde iau un ghid (exemplu) de completare care sa fie ceea ce trebuie pt situația mea?

 7. Buna ziua!

  Nu mai trebuie sa completati cele doua sectiuni de CAS si CASS de la capitolul I. Vedeti subcapitolul: Situatii rezultate din raportarea venitului realizat la venitul estimat

 8. In declaratia unica aferenta anului 2018 am declarat si am platit contributii la CAS si CASS la nivelul salariului minum pe economie. Venitul realizat in 2018 depaseste minimul de economie asa cum a fost si declarat. In declaratia pentru 2019 mai trebuie sa completez datele referitoare la CAS si CASS pentru anul 2018 ?

 9. Buna ziua! Ati inteles corect! Este un ghid care va ajuta sa va administrati veniturile din punct de vedere contabil si fiscal. Accesul la Ghid si la actualizari costa 149 lei pe an, adica in jur de 12 lei pe luna. Mai accesibil si mai usor de atat nu se poate!

 10. Buna ziua! Abia m-am conectat la situl Dvs. Vreau sa studiez ghidul Dvs privind declaratia unica pentru persoane fizice. Am intales ca nu-l putem studia on line cu noutatile si actualizarile respective, decat dupa ce-l platim la Banca Transilvania sucursala Crangasi.
  Va multumesc pentru ajutor!
  Cu stima,
  Camelia.

 11. Buna ziua, formularul Declaratiei unice pentru anii 2017 (venit estimat) si 2018 (venit realizat) avea anexa nr…., in care se treceau datele aferente fiecarei surse de venit (de ex., contracte de inchiriere). Am sesizat ca Declaratia unica pentru 2019 nu mai are atasata o astfel de anexa, indicandu-se faptul ca pt. fiecare sursa de venit ( in speta, contract de inchiriere) se completeaza cate o subsectiune (nr. contract, adresa imobilului inchiriat, perioada de activitate, etc.). Care este realitatea? Multumesc.

 12. Bună ziua,
  Nu pot să citesc nici un capitol din acest ghid. Încerc din luna Decembrie să găsesc o cale dar nu reușesc. Teoretic comanda pachetului de contabilitate ar fi trebuit sa-mi asigure acces și la aceste informații online timp de un an … greșesc ?

  PDF-urile erau cea mai bună soluție.

  Alin.

  1. Buna ziua! Aveti acces la Pachetul de Contabilitate pentru Activitati Independente pana la data de 25 Februarie 2019.
   La ghidul de mai sus nu aveti acces pentru ca nu l-ati cumparat si nu va ajuta daca desfasurati activitati independente.
   In acest moment asteptam Noutati cu modificarea Codului Fiscal si vom actualiza materialele. De aceea va recomand sa mai asteptati cu studiatul, pentru ca nu stim ce mai e valabil si ce se va modifica.

   Motivul pentru care am trecut la o versiune online sunt aici: https://contapp.ro/ghid-pfa-online/ printre care si aceste modificari saptamanale ale codului fiscal.

   Va multumim pentru intelegere!
   O seara buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *