Diferența dintre venitul brut, venitul net și venitul impozabil

De la 1 Octombrie 2022 conținutul site-ului Ghid PFA s-a mutat pe Contapp.ro Mai multe detalii gasesti aici.

Pentru a evita confuziile, dar mai ales pentru a evita erori de calcul a taxelor datorate la bugetul de stat, clarificam mai jos principalii termeni utilizati la calculul impozitului si a contributiilor sociale.

Conform Codului Fiscal „Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.” Pentru veniturile realizate, persoanele fizice datoreaza impozit pe venit. Cota de impozit este de 10%.

Termenii utilizati la calcularea impozitului pe venit:

 1. venit facturat – este egal cu totatul venitului din facturile emise in cursul unui an;
 2. venit brut incasat – este venitul incasat de contribuabil in cursul anului fiscal, din veniturile facturate in cursul anului sau din anii anteriori;
 3. venitul net anual – este egal cu diferenta dintre venitul brut incasat si cheltuielile deductibile (este venitul pe care il raportam la plafonul de 12 salarii minime pe economie); cheltuielile deductibile nu inlcud contributiile sociale;
 4. venitul net anual recalculat se determina pe fiecare sursa de venit prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale inregistrate in anii precedenti din aceeasi sursa de venit;
 5. venit net impozabil este egal cu diferenta dintre venitul net recalculat  si contributia sociala datorata – CAS;
 6. la venitul net impozabil se aplica procentul de 10% si se obtine impozitul pe venit datorat pentru anul fiscal incheiat;

Documentele in care se evidentiaza valorile de mai sus:

 • venitul facturat se evidentiaza in Jurnalul de vanzari;
 • venitul brut incasat se evidentiaza in Registrul jurnalul de Incasari si Plati, (RJIP);
 • venitul net anual se calculeaza in Registrul de Evidenta Fiscala, (REF);
 • venitul net anual recalculat se evidentiaza in Declaratia Unica, sectiunea I.1.1.B.DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT
 • venitul impozabil se calculeaza in declaratia unica, sectiunea I.4. Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activități independente și drepturi de proprietate intelectuală, impuse în sistem real
Abonament contapp 365 de zile
Program online de contabilitate pentru PFA si Profesii Liberale. Abonament 365 de zile.

Devino contabilul afacerii tale și scapă de griji!

Pune-ți contabilitatea la punct cu ContApp și Ghid PFA.

Ghid complet pentru administrarea activitatii. PFA si Profesii Liberale.
Ghid complet pentru administrarea activitatii PFA si Profesiilor Liberale.

Contapp soluție rapidă și corectă pentru calculul venitului impozabil la PFA – II – IF – Profesii Liberale.

Scapa de grija impozitului cu ContApp – program de contabilitate pentru PFA si profesii liberale. ContApp va face calculele automat si va genera registrele de mai sus.

Pierderea fiscala inregistrata din activitati independente

 • Daca la punctul 3 obtinem un rezultat negativ acesta reprezinta pierdere fiscala pentru acea sursa de venit realizata in cursul anului fiscal recent incheiat. Aceasta pierdere se  compenseaza cu venitul inregistrat din aceeasi sursa de venit in urmatorii 7 ani.
 • Daca la punctul 3 avem rezultat pozitiv dar la punctul 4 obtinem un rezultat negativ, acesta reprezinta o pierdere fiscala din anii anteriori care poate fi compensata cu veniturile din aceeasi sursa pana la 7-lea an, consecutivi.
 • Daca pierderea reportata, ramane necompensata după expirarea perioadei de 7 ani, aceasta reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului.

Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinata in sistem real, se reporteaza si se compenseaza de catre contribuabil cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit din urmatorii 7 ani fiscali consecutivi. Aceasta prevedere nu se aplica categoriilor de venituri pentru care impozitul este final (cu norme de venit).

Pierderile din categoriile de venituri provenind din strainatate se reporteaza si se compenseaza cu veniturile de aceeasi natura si sursa, realizate in strainatate, pe fiecare tara, inregistrate in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.

Important! In pierderea fiscala nu se adauga si nu se includ cheltuielile cu contributiile sociale, CAS si CASS.

Regulile de reportare a pierderilor sunt urmatoarele:

 • reportul se  efectueaza  cronologic,  in  functie  de  vechimea  pierderii,  in  urmatorii  7  ani consecutivi;
 • dreptul la report este personal si netransmisibil;
 • pierderea reportata, necompensata dupa expirarea perioadei de 7 ani, reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului.

Pana in 2017 pierderile fiscale raportate in declaratia 200 erau compensate de catre ANAF cu venitul net realizat, daca era cazul, in anul pentru care se depunea declaratia. Din 2018 a aparut declaratia unica si prin mecansimul de autoimpunere; revine in sarcina contribuabilului raportarea si compensarea pierderilor fiscale. Declaratia unica din 2022, la capitolul 1, prezinta rubrica pentru raportarea pierderilor necompnesate din anii anteriori.Important! Pierderile inregistrate de activitatile impuse la norma de venit nu reduc valoarea normei de venit. Impozitul de 10% se calculeaza la valoarea normei de venit chiar daca activitatea ta a inregistrat pierderi.

Exemplu:

Calculul venitului net in sistem real cu pierderi din anii anteriori (conform normelor de aplicare ale codului fiscal).

O persoana fizica realizeaza venituri din activitati independente impuse in sistem real, astfel:

Din fabricarea de furnire si panouri din lemn in anul 2017 inregistreaza o pierdere fiscala de 45.000 lei, iar in anul 2018 realizeaza un venit net anual de 60.000 lei:

Din dulgherie, tamplarie inregistreaza in anul 2018 o pierdere de 12.000 lei

Din lacatusarie realizeaza in anul 2018 un venit net anual de 30.000 lei.

Venitul ales pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale in anul 2018 este de 25.000 lei.

Contributia de asigurari sociale datorata este de 6.250 lei.

Venitul net anual impozabil pentru anul 2018 se calculeaza dupa cum urmeaza:

a) stabilirea venitului net anual recalculat

Din fabricarea de furnire si panouri din lemn

60.000 lei – 45.000 lei = 15.000 lei

Din lacatusarie 30.000 lei

b) stabilirea venitului net impozabil

15.000 lei + 30.000 lei – 6.250 lei = 38.750 lei

c) impozitul anual pe veniturile realizate datorat

38.750 lei x 10% = 3.875 lei

Pierderea inregistrata din activitatea de dulgherie, tamplarie in suma de 12.000 lei urmeaza a fi recuperata in anii urmatori.

3 comentarii

 1. Buna ziua, reprezint o Intreprindere individuala. Se poate introduce in programul dvs. urmatoarea situatie: Clientul plateste factura emisa de mine, de exemplu 120 lei, firma de intermediere financiara online imi retine 5 lei, deci eu primesc doar 115 lei.
  Deci: in banca se vede doar 115 lei, pe factura apare 120 lei. La 3 luni o data, firma de intermediere financiara online imi trimite factura pentru comisionul retinut.
  Cum va apare aceasta situatie pe Registrul de incasari si plati ? E ca si cum toti clientii platesc mai putin decat pe factura pe care le-o trimit eu. Multumesc.

 2. Buna ziua!
  Pot sa refac declaratia de venit din anii anteriori (ex.2017), pentru ca nu am dedus cheltuieli (facturi) facute atunci in interesul activitatii PFA? In spatiul privat online sau fizic la ANAF ?

 3. Buna ziua,sunt persoana fizica,lucrez ca agent de asigurari,anul acesta m-am inregistrat la ANAF,si am declarat un venit estimat de 20000lei si 5000lei cheltuieli,daca depasesc sau nu realizez acest venit,ce trebuie sa fac la anul?
  Ce taxe trebuie sa platesc,impozit 10% si mai trebuie si alte taxe?
  Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *