Deducerea cheltuielilor cu autoturismul la activitatile independente

Persoanele fizice, titulari de PFA, II, IF sau Profesie Liberala, pot utiliza in activitatea desfasurata autovehicule din proprietatea personala (in baza unui contract de imprumut sau de comodat) sau achizionate in cadrul activitatii desfasurate.

Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de contribuabil sunt deductibile in limita a 50% din valoarea lor, la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane.

Conform codului fiscal:

Cheltuielile de functionare sunt limitate la 50% pentru „vehicule rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta”.

În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecțiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzile, comisioanele, diferențele de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării altor contracte decât cele de leasing.

În cazul cheltuielilor reprezentând diferențe de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, limita de 50% se aplică asupra diferenței nefavorabile dintre veniturile din diferențe de curs valutar/veniturile financiare aferente datoriilor cu decontare în funcție de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, și cheltuielile din diferențe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente.

Printre aceste cheltuieli enumeram:

 • polita RCA si polita CASCO, deductibile 50%;
 • rovinieta si costul cu inspectia tehnica periodica, deductibile 50%;
 • cheltuieli cu combustibilul, deductibil 50%;
 • servicii de reparatii si de intretinere ( de exemplu spalarea masinii este deductibila 50%).
 • chiria pentru autoturismul utilizat conform contract de inchiriere este cheltuiala deductibila in limita a 50% din valoarea chiriei;

Se pot deduce si taxele locale daca autoturismul este in proprietatea PFA. In opinia mea impozitul local este o taxa pe proprietate si nu o taxa pentru utilizarea autovehiculului. Prin contractul de comodat/inchiriere se transmite dreptul de utilizare nu si dreptul de proprietate.

Pentru deducerea cheltuielilor de mai sus, nu trebuie sa intocmesti foi de parcurs daca sunteti un contribuabil care deduce maxim 50% din cheltuielile cu autovehiculele rutiere. Sunt suficiente factura fiscala/bonul fiscal (bonul fiscal sa aiba completat CUI-ul activitatii).

Deducerea integrala a cheltuielilor cu autoturismul

         Cheltuielile de mai sus sunt integral deductibile, pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
 2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
 3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
 4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
 5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

In vederea acordarii deductibilitatii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizarii vehiculelor se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Daca desfasurati activitati economice in cel putin una din categoriile de mai sus puteti deduce integral cheltuielile cu autovehiculele.

Cheltuielile cu autoturismele care intră sub incidența acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

Deducerea cheltuielilor cu amortizarea

Cheltuielile cu amortizarea unui autoturism aflat in proprietatea activitatii este limitata la 1.500 lei pe luna. Diferenta de amortizare, peste valoarea de 1500 lei, nu este deductibila. O activitate independenta poate avea un singur autoturism in utilizare, deoarece exista un singur titular. Deducerea cheltuielilor cu mai multe autovehicule este justificata de existenta salariatilor.

Important! Nu se amortizeaza bunuri care nu sunt in proprietatea activitatii economice si nici cele care fac parte din patrimoniul de afectatiune.

Conform codului fiscal:

(14) ….pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, ………., cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună.Sunt exceptate situațiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii de curierat;

b) vehiculele utilizate de agenții de vânzări și de achiziții, precum și pentru test drive și pentru demonstrații;

c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosință, în cadrul contractelor de leasing operațional sau pentru instruire de către școlile de șoferi.

6 comentarii

 1. Buna seara, Ca intermediar in asigurari – asistent in brokeraj cum se deduc cheltuielile cu autoturismul avand in vedere ca activitatea este una strict legata vanzari si implicit de deplasari zilnice in scop profesional?Am inteles , carburantul se deduce 50% dar cum se procedeaza in cazul celorlalte cheltuieli cu taxe,rovigneta ,impozit , asigurari si alte consumabile auto ?Am contract de comodat in care este mentionat ca toate cheltuielile cu auto sunt suportate de comodatar.

 2. In cazul cheltuielilor cu combustibilul, deductibile 50%, in Registrul de Incasari si Plati se trece suma integrala de pe bon sau doar 50% din suma? Multumesc anticipat!

  1. Buna ziua! Daca documentul este cu CUI/CIF si cu datele PFA atunci se completeaza intotdeauna cu valoarea integrala. Stabilirea parti deductibile de cea nedeductibila se face prin REF. In Contapp se face totul automat.

 3. buna ziua. Pentru un medic cu PFA , care a cumparat un autoturism in leasing se poate deduce integral dobanda la credit si comisionul la credIT? , Mentionez ca este achizitionat prin firma de leasing. MULTUMESC MULT

 4. Buna ziua, Sunt PFA cod caen 4939(transport alternativ) utilizez auto in baza comodat cu pf.
  Am doua intrebari la care nu am gasit raspuns
  1. Pentru masina luata in comodat si utilizata exclusiv in activitatea de transport alternativ pot deduce asigurarea RCA, CASCO? si deduceri 100% din cheltuieli de intretinere etc
  2.Pot lua in comodat si o a doua masina pe care sa o utilizez si in cod 4939 si utilizare proprie ( este mai mare si are un alt regim la inchiriere(lux, confort, etc) la aceasta pasina pot deduce cheltuieli in procent de 50%, inclusiv polite RCA sau CASCO?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *