Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

440 de comentarii

buna sint total derutata cu noul cod fiscal. tocmai am obtinut calificarea profesionala ca agent de asigurari.as vrea sa stiu ce taxe si impozite trebuie sa platesc in conditiile in care nu sint angajata nicaieri,iar activitatea de agent este singura sursa de venit ,iar din calculele anterioare nu obtin mai mult de 300-400.ron maxim pe luna din comision va multumesc anticipat daca imi dati raspuns
ioanna
-

20 aprilie 2016 at 18:36

    Buna ziua. Toate informatiile de care aveti nevoie sunt in articolul de mai sus.
    Constantin
    -

    9 mai 2016 at 12:57

Buna ziua! Sunt angajat cu norma intreaga la institutie de stat si am salriu net de 1850 lei. Detin o Intreprindere Individuala pe apicultura de cativa ani. Sunt incadrat la norma pe venit. Sunt obligat sa platesc pe I.I. pe langa impoziul pe norma de venit si CAS + CASS ? In momentul cand mi se va naste un copil voi putea beneficia procentual de cuantumul indemnizatiei din ambele parti sau doar 85% din salariu? Va multumesc anticipat!
Cocea
-

20 aprilie 2016 at 13:29

    Buna ziua. Veti primi indemnizatie doar ca salariata la insitutie de stat.
    Constantin
    -

    9 mai 2016 at 12:55

Buna seara,sunt mama singura,nu muncesc,copilul are 3 ani.Trebuie să plătesc obligatoriu asigurare?Mulțumesc anticipat.
Maria
-

14 aprilie 2016 at 22:40

    Buna ziua. Daca aveti PFA, PFI sau II platiti contributiile si taxele fara scutiri.
    Constantin
    -

    18 aprilie 2016 at 15:55

Buna seara! Sunt angajata ca profesor la o scoala privata cu fractiune de norma si recent am primit autorizatia de traducator! Vreau sa desfasor activitatea de traducere, doar in timpul liber, nu ca activitate principala. Ce ma sfatuiti sa infintez, PFA sau II? Se poate infinta un PFA fara sediu social? Eu pot traduce atat acasa, cat si in alte locuri, daca de exemplu sunt chemata la birouri de traducere sau birouri notariale! Si inca o intrebare: daca mie mi se opresc deja din salariu contributiile ptr asigurari, trebuie sa mai contribui cu o diferenta ca si PFA? Multumesc!
Andra
-

6 aprilie 2016 at 19:17

    Buna ziua. Nu se poate infiinta PFA fara sediu profesional. Nu exista diferente intre PFA si II. Cu autorizatia de traducator puteti infiinta o PFI direct la administratia financiara in zona in care aveti domiciliul. Aveti nevoie de un contract de comodat. Din punct de vedere fiscal nu sunt diferente intre PFA si PFI. Veniturile din activitatea PFI se taxeaza separat de salariu - aveti mai multe informatii aici - https://contapp.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2016/
    Constantin
    -

    11 aprilie 2016 at 15:32

doresc sa fac niste importuri din polonia cu masina de marfa a societatii.firma este neplatitoare de tva.va rog sa-mi spuneti daca in situatia data pot efectua importul.mentionez ca valoarea unei facturi este sub 10000 euro.multumesc
constantinescu delia
-

4 aprilie 2016 at 14:47

    Buna ziua.Aveti raspunsuri aici https://contapp.ro/blog/operatiuni-intracomunitare-pfa-ii-si-profesii-liberale/
    Constantin
    -

    4 aprilie 2016 at 15:51

Buna ziua. Am un II infiintat anul trecut, cu 5 angajati. Din luna octombrie am devenit platitor de tva. D.p.d.v al taxelor ce-mi recomandati : Sa raman cu I.I. sau sa trec pe un srl-d.
Flo
-

3 aprilie 2016 at 19:54

    Buna ziua. Da, infiintati un Srl-D, aveti multe avantaje fiscale.
    Constantin
    -

    4 aprilie 2016 at 15:46

Buna seara, Aceleasi taxe pe care le-ai enumerat mai sus se platesc si pentru PFA si pentru II?Atunci care este diferenta (din punct de vedere al taxelor) dintre cele doua? Poti sa te angajezi pe propria firma, indiferent daca este PFA sau II?Si daca da, platesti de doua ori contributiile la CASS si CAS(o data ca angajat, o data ca angajator?) Multumesc,
Adela Murgu
-

3 aprilie 2016 at 16:42

Bună. Sunt angajat, dar vreau sa îmi deschid eu o firma de prestari servicii ( curatenie ), ce mă sfătuiți sa aleg PFA, ÎI sau AF, care din ele este mai puțin plătitoare la stat? Pot sa aleg intre plătitor sau neplătit o de tva? Va mulțumesc.
Bellinger Arnold
-

31 martie 2016 at 12:09

Am un PFA dar nu am activitate pe acesta. L-am deschis doar pentru o extensie la bloc pentru sediu. Si am declarat in fiecare an ca nu am activitate si acuma aflu ca am de plata dupa acest PFA. Va rog sa ma lamuriti ce sa platesc daca eu nu produc nimic cu acest PFA. Va multumesc.
Simona Omota
-

28 martie 2016 at 17:38

Sunt medic, angajat la un spital de stat. Pot sa imi deschid un PFA?
Rodica Fall
-

24 martie 2016 at 18:22

buna seara ,am o neintelegere daca imi deschid un pfa cu norma de venit care este 1050 de lei pe luna eu voi platii taxe si impozite din aceasta suma ? ok daca eu o sa am venituri mai mari sa zicem 2-3000 de lei pe luna ce se intampla cu diferenta pfa cu norma de venit plateste taxe si impozite doar din norma de venit stabilita sa nu ?
alex
-

19 martie 2016 at 19:51

Buna ziua! Doresc sa infiintez un pfa pt import marfa. Ce ma sfatuiti sa aleg, platitor sau neplatitor de tva? Casa de marcat intra la cheltuieli deductibile? Daca declar ca nu doresc sa deduc cheltuielile pt a nu plati impozit mare atunci nici pe casa de marcat nu pot deduce? In conditiile in care venitul lunar estimez ca ar fi undeva la 100-300lei ,sa fac pfa in sistem real? Multumesc anticipat.
Ana
-

18 martie 2016 at 8:00

    Buna ziua. Infiintati o intreprindere individuala, neplatitoare de TVA, si impozitata in sistem real. Daca importati din Uniunea Europeana trebuie sa va inscrieti in registrul operatorilor intracomunitari si sa deveniti platitor de TVA pentru importuri. Aveti mai multe detalii aici https://contapp.ro/blog/operatiuni-intracomunitare-pfa-ii-si-profesii-liberale/
    Constantin
    -

    23 martie 2016 at 16:15

      Buna seara am si eu o rugaminte daca ma puteti sa ma ajutati si pe mine sunt pensionara si sunt administrator de bloc. Inainte era conventia civila, acum am inteles ca trebuie sa inchei Contract de Munca.Spuneti-mi si mie ce pot sa fac? Sunt foarte mari retinerile si toti din bloc sunt pensionari, Care sunt retinerile pentru un contract de munca?
      corina
      -

      23 martie 2016 at 16:49

        Buna ziua. Pot sa va dau procentele, dar cel mai bine intrati pe acest site si calculati cum vreti dvs: http://www.calculatorsalariu.ro/
        Constantin
        -

        29 martie 2016 at 18:31

Buna seara, Am infiintat pfa-ul meu cu norma de venit pe data de 13 ianuarie, iar pe data de 02 martie l-am inregistrat la anaf in baza declaratiei 220. Intrebarea mea este, in afara de decl. 220 n-am mai completat nimic care sa evidentieze si sa calculeze taxele pe care le datorez in acest prim trimestru, iar data de 25 martie se apropie repede. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa merg la anaf si sa cer declaratia 600 sa o completez acolo? Mi s-a spus ca ar veni acasa prin posta, dar nu s-a intamplat. Multumesc!
Ioana
-

17 martie 2016 at 21:33

    Buna ziua. Daca norma de venit este peste baza minima de calcul a contributiei la pensie (=938*12=11.256 lei) atunci veti plati contributie la pensie de 10,5% din 938 de lei pe luna - plata se face trimestrial. Asteptati decizia de impunere acasa sau mergeti la anaf si cereti sa va spuna cat aveti de plata.
    Constantin
    -

    23 martie 2016 at 16:01

Buna seara, Sunt PFA cu norma redusa de venit si am primit doua decizii de impunere pe anul 2016, una cu impozit si sanatate la norma redusa si cealalta de Cas la norma intrega.Explicatia celor de la ANAF sector 1 a fost ca niciunde in lege nu este prevazut ca, CAS se aplica si la reducere de norma. Codul Fiscal prevede ca atit CAS cat si CASS fac parte din grupa contributiilor de asigurarii sociale.Nu inteleg de ce Anaf le trateaza separat! Nu inteleg de ce ANAF ILFOV au transmis decizii de impunere corecte,adica toate contributiile calculate la norma redusa, iar cei de la Bucuresti sector 1 altfel! Nu stiu ce demersuri sa fac. Multumesc.
Emilia
-

14 martie 2016 at 18:37

Sunt PFA SI DORESC SA PLATESC LUNAR CAS IN VALOARE DE 315 LEI . ESTE LEGAL ?
Albu Melania
-

10 martie 2016 at 12:37

Buna ziua! Am un pfa deschis chiar inainte sa plec din tara, cred ca 2011 sau 2012. Nu am avut nici o activitate, si acum sunt in tara pt cateva zile si ma gandeam cam cat dureaza sa il inchid? Oare am si amenzi de plata pt ca in toti anii astia nu am nici o devlaratie? Multimesc
Toncea
-

8 martie 2016 at 13:02

    Buna ziua. La registrul comertului dureaza in 3,4 zile lucratoare si va costa in jur de 50 de lei. Cu actele de radiere mergeti la ANAF si anulati PFA-ul. Acolo aflati si ce datorii aveti.
    Constantin
    -

    8 martie 2016 at 13:34

Buna ziua, As vrea sa stiu ce coduri CAEN corespund impozitului pe norma de venit (in cazul PFA-urilor). Multumesc
andra
-

7 martie 2016 at 16:36

Buna ziua, toate informatiile din text le cunosc foarte bine. Ma intereseaza sa stiu cum considera ANAF ca se efectueaza regularizarea CAS in 2017 pentru 2016??? Daca eu imi platesc la casa de pensii diferenta de CAS pentru un venit lunar mai mare de 938 lei, acea suma de CAS platita la Casa de pensii mi se considera CAS platit pentru 2016, sau ANAF imi pune 16% impozit+ 26,3% CAS pentru diferenta care am platit-o la Casa de pensii??? Peste tot se spune- si in Codul fiscal-art.148 pct.3 si in Legea 263 - ca avem dreptul sa platim CAS pentru un venit de5 ori salariul mediu brut pentru anul respectiv. ANAF nu vrea sa-mi emita pentru 2016 decizia de impunere pentru venitul lunar la care am dreptul sa platesc CAS ,CI IMI IMPUNE VENITUL LUNAR DE 938 LEI. Daca tot dati explicatii, spuneti-mi cum se face regularizarea CAS pentru 2016???? Se stie foarte clar ca nu poti plati CAS pentru anii din urma!!! Vreau sa vad si eu ce explicatie imi dati. CEI DE LA ANAF O TIN UNA SI BUNA CU REGULARIZAREA. La casa de pensii nu-ti ia in calcul pentru punctul de pensie decat suma pentru care ai platit CAS!!! Vreau explicatia pentru IMPUNEREA FORTATA a venitului de 938 lei. Multumesc
Anonim
-

7 martie 2016 at 13:58

    Total eronat raspunsul privind cota CAS pentru 2016. Cei care vreti sa platiti pentru 5 salarii si nu va da de la finante decizia de impunere,pentru in 2017 veti plati 42,3%.
    Anonim
    -

    9 martie 2016 at 13:46

Bună ziua! Am pus niște întrebări acum ceva vreme, dar nu am fost ajutat. În altă ordine de idei: 1. Am primit decizia de impunere. 2. PFA-ul meu are norma de 16.500 lei. 3. Decizia de impunere NU include CAS (pensie). Aveți idee de ce?
aliluia
-

3 martie 2016 at 14:22

    Buna ziua!Din pacate nu stiu de ce nu ati primit si plata CAS. Intrebati la ANAF.
    Constantin
    -

    8 martie 2016 at 12:48

Buna ziua daca ai incarcare peste 60% ca si PFA de la un singur angajator mai trebuiesc platite alte taxe exceptand pe cele normale (cas. Cass. Impozit 16%) ? Va multumesc
Sebastian
-

2 martie 2016 at 14:47