Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

440 de comentarii

Buna seara, Sunt persoana fizica si realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă. Este singura sursa de venit, fiind o activitate permanenta (traduceri), dar intrucat se lucreaza de acasa, este singura varianta de contract. Motivul de ingrijorare este ca deja am pierdut multi ani la calculul pensiei, contributia platita fiind de 10,5%. Intrebarea mea este: lucrand cu contract de drepturi de autor, ca persoana fizica, exista vreo posibilitate de a plati alta contributie la pensii, pentru a mi se calcula perioada reala de munca? Deoarece in conditiile acestea, se pare ca as putea beneficia de pensie dupa 90 de ani de munca. Este o meserie ca toate celelalte, cu contract legal si taxe platite, insa prost platita in tara asta si chiar si mai prost reglementata. Se pare ca avem doar obligatii, nu si drepturi. Mi se pare absurd sa platesc contributii si impozite si sa nu am niciun drept. Nu mai spun de concedii medicale, ar fi un intreg calvar sa recuperezi banii in caz de asa ceva, asa ca renunti si stai o perioada neplatit, pentru ca mai mult te-ar costa drumurile si nervii pe la ghiseurile unde functionarele de la Casa de Sanatate se uita chioras si spun sec: e vina ta, nu trebuia sa lucrezi asa. Ma scuzati pentru mesajul lung in care mi-am varsat frustrarile, dar numai in tara asta poti fi tratat asa. Va multumesc.
Ana
-

13 februarie 2017 at 19:34

    Buna ziua! Puteti face un contract individual cu casa de pensie judeteana. Puteti plati si cu pana la 5 ani in urma. O alta optiune este sa faceti un contract de asigurare cu o societate privata de administrare a fondurilor de pensie.
    Constantin
    -

    27 februarie 2017 at 11:21

Buna ziua.sunt in belgia si vreau sa imi fac persoana fizica aici. Am avut un IF in tara iar aici mi se cere o hartie de la pensii dar eu nu am depasit niciodata plafonul de 938 lei asta inseamna ca nu am fost obligat sa platesc pt pensie nu? Va multumesc.
Ciobotaru Ervinel
-

13 februarie 2017 at 14:01

    Buna ziua! Nu am suficiente informatii ca sa va raspund. In ultimii ani s-a modificat legea de mai multe ori. Sunt sanse mari ca pe IF din Romania sa nu fi platit CAS vreodata.
    Constantin
    -

    27 februarie 2017 at 11:16

Buna seara, sunt inregistrata ca PFI, am previzionat un venit de 8000 roni pe anul trecut, insa nu am realizat nimic.Am mers cu declaratia 200 completata cu venit 0, insa mi sa spus ca trebuie sa platesc impozitul chiar si daca nu am realizat nimic, si ca mi se vor intoarce banii prin septembrie. Ce solutie am?ca nici nu am lucrat si inca si impozit trebuie sa platesc pe ceea ce de fapt nu am incasat.
Nadia
-

6 februarie 2017 at 17:29

    Buna seara. Trebuie sa platiti impozitul pe venitul estimat si apoi sa faceti cerere de restituire.
    Constantin
    -

    9 februarie 2017 at 18:15

Buna ziua, Am un Pfa si nu depasesc 938 lei pe luna net, deci nu sunt obligat sa platesc contributiile sociale pentru pensie,dar intrebarea mea este : pot deduce contributie la pensie privata, stiu ca se poate pana in 400 euro/ an , chiar daca nu platesc la stat pensia? Multumesc
Tudor
-

30 ianuarie 2017 at 9:21

    Buna ziua! Puteti deduce contributia la pensie privata.
    Constantin
    -

    30 ianuarie 2017 at 13:14

      Multumesc
      Tudor
      -

      30 ianuarie 2017 at 18:43

Buna ziua! Tot nu reusesc sa inteleg un lucru. Daca am si PFA si CMI si am si pensie privata achitata lunar, sunt obligata sa platesc si pe PFA pensie?? Atat tp cat optez sa platesc o pensie privata lunara si angajatorul imi plateste catre stat, de ce trebuie sa platesc de 3 ori pensie/? ( o data eu, o data angajatorul si o data pensia privata) Multumesc!
hanes anca
-

26 ianuarie 2017 at 14:54

Buna ziua. Aveam si eu o intrebare. La un PFA ( in sistem real ) am calculat asa: exemplu: 25.000 Ron Brut/ an - Baza pentru impozit pe venit (Baza) = Brut – CASS – CAS 3.360 impozit ( 16% ) - Impozit pe venit = Baza * 16% 1.375 CASS ( 5,5 % ) 2.625 CAS ( 10,5 % ) --------------------------- 17.640 Ron ( net ) Am calculat bine ? Va multumesc.
Costi
-

25 ianuarie 2017 at 11:08

CE TAXE TREBUE DE PLATIT DACA DESCIZI O ITREPRINDERE I LOC DE PATENTA AM INTELES CA ESTE CEVA NOU ( INTREPINDERE INDEPENDENTA)AS VREA SA AFLU TRBUE DE PLATIT FONDUL SOCIAL, SI POLITA MEDICALA ORI NU , SI CUM TREBUE DE PLATIT ANUAL ORI LUNAR, ORI PE TRIMESTRU ORI DELOC NU TREBUE DE PLATIT, VA MULTUMESK
ALEXEI
-

23 ianuarie 2017 at 12:19

Buna ziua! Am infiintat un pfa anul trecut si la suma estimata am trecut si cheltuieli deductibile, dar nu am avut activitate si nu am avut ce sa deduc(poate doar costurile infiintari daca se incadreaza si acestea). Acum ce declaratii sa depun? Vreau sa mai platesc 6 luni, dupa care voi suspenda activitatea. Dupa suspendare banuiesc ca va trebui sa declar ca nu am dedus si incasat nimic, nu? Multumesc frumos!
Ana
-

16 ianuarie 2017 at 13:38

Buna ziua!! Sunt pfa din mai 2016 ca si agent de asigurari cu contract de colaborare .Nu am inregistrat profitul pe care l-am estimat pt 2016 si impozitul l-am platit integral asa cum a venit pe decizia de impunere. Rugamintea mea este daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii. 1.Ce declaratii trebuie sa depun la Anaf? 2.Pana cand? 3. Se pot depune online? Daca da cum procedez? Pt ca eu am domiciliu in judetul alba si locuiesc in Timisoara. Multumesc !!!!!
alina
-

16 ianuarie 2017 at 10:12

    Buna ziua! Ca sa va raspund pe scurt trebuie sa calculati venitul net si sa depuneti declaratia 200 si eventual declaratia 600 si 220 daca vreti sa modificati venitul estimat pt 2017 (altfel veti plati la fel ca in 2016 si in 2017). Pentru o informare completa a gestiunii PFA-ului dvs va recomand https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/ Se poate depune si online dar e mai greu acum sa va ocupati de procedura. Puteti depune prin posta cu confirmare de primire.
    Constantin
    -

    16 ianuarie 2017 at 13:30

Buna ziua...am infiintat un pfa in decembrie 2016..nu reusesc sa inteleg unde ma incadrez avand in vedere ca eu functionez pe o perioada scurta din an respectiv o luna de zile in perioada martisorului in targuri special amenajate...as dori sa stiu ce trebuie sa declar sau ce sa am in vedere ca sa fiu in regula ....multumesc!
Popa Gabriela
-

12 ianuarie 2017 at 20:39

    Buna ziua. Depuneti pana pe 31 Ianuarie declaratia 200 cu declaratia 220 si eventual 600. Calculaati venitul net pe 2016.
    Constantin
    -

    13 ianuarie 2017 at 13:28

ce sa fac daca pe un PFA (cabinet psihologie) fara RO am dedus doi ani la rand impozitul si CASSul care mi-au venit in decizia de impunere? fac o corectie si o depun in ian 2017? multumesc.
psy
-

5 ianuarie 2017 at 8:58

    Buna ziua. CASS este deductibil, dar!! doar sumele efectiv platite in cursul anului fiscal. Daca ati gresit depuneti declaratia 200 rectificativa pentru fiecare an in parte.
    Constantin
    -

    9 ianuarie 2017 at 20:32

Ce se intampla daca cheltuielile sunt mai mari decat veniturile?
Anonim
-

2 ianuarie 2017 at 20:26

Sunt pensionar definitiv,am depus un proiect pentru masura 6.2 pentru infiintarea unei agropensiuni cod caen 5520. Am infiintat un PFA care pana la data acuala nu a avut activitate,si care nu va avea nici in urmatorii 2 ani deoarece trebuie sa construiesc cladirea si sa o dau in functiune. M-am angajat prin planul de afaceri ca voi realiza venituri din cazare de 9000 euro /an adica 40500 lei/an.Voi avea 2 angajati permanent cu salariul minim pe economie.Presupunand ca voi incepe activitatea de la 1 ianuarie 2017, VA ROG sa-mi spune-ti care sunt toate taxele si contributiile pe care trebuie sa le plateasca PFA pentru venitul de 40500 lei /an (3375 lei /luna ) si pentru cei 2 angajati. si cum se calculeaza. Pentru realizarea valorii de 3375 lei/luna estimez ca voi avea nevoie de 1000 lei cheltuieli deductibile/luna .Fac mentiunea ca eu sunt administrator al PFA dar nu sunt salarizat si voi opta pentru determinarea veniturilor in sistem real Multumesc
Adrian
-

31 decembrie 2016 at 12:29

Buna ziua, Daca am infiintat PFA-ul in anul 2016, sunt obligat sa depun declaratia 600? Avand in vedere in anul precedent, respectiv in 2015 nu am avut venituri prin PFA, trebuie sa cotizez la pensie? Si daca da, cum calculez? De asemenea, v-as fi recunoascator daca mi-ati oferi cateva ponturi pt PFA-urile nou infiintate: ce declaratii trebuie depuse, cand, la ce sa fac atentie in mod deosebit?! Va multumesc!
Catalin
-

28 decembrie 2016 at 8:43

    Buna seara. Va rog sa vedeti in ce categorie va incadrati ls punctul 1 din articolul de mai sus. Sunteti la a, b sau c? Nu veti plati CAS daca sunteti impus in sistem real si estimati un venit mai mic decat cel descris la punctul 1 litera b din articol. Pentru a vedea ce declaratii aveti de depus verificati aici va rog https://contapp.ro/declaratii-pfa-si-i-i-in-anul-2016/ va multumesc!
    Constantin
    -

    28 decembrie 2016 at 14:43

Buna seara. Toate taxele si contributiile le platiti la ANAF dupa ce ei va trimit decizie de impunere. deci nu trebuie sa platiti nimic separat. Nu stiu daca am inteles bine intrebarea.
Constantin
-

19 decembrie 2016 at 20:35

Buna seara vreau sa -nfiintez o IF .Pot sa lucrez ca producator .? Ce calificare imi trebui pentru agricultura sau nu este nevoie.(legume animalemail pasari)Va multumesc.
Gruia
-

14 decembrie 2016 at 11:49

    Buna seara. Pentru infiintare trebuie sa aveti o diploma sau o certificare profesionala in orice domeniu. Verificati la camera agricola cand se tin cursuri.
    Constantin
    -

    19 decembrie 2016 at 20:36

Sunt pensionar cu pensie de invaliditate gradul 3 cu drept de munca 4 ore/zi.Pot infiinta un PFA fara sa imi suspende pensia.Informatiile primite de la casa de pensii sunt total neclare.
Stan Ion
-

7 decembrie 2016 at 6:20

Am tot așteptat sa primesc acasă ce taxe am de plătit pt 2015. Sunt PFA din August 2015. Am avut facturat 10800 lei . Unde si CIT trebuie ss plătesc?
Anonim
-

6 decembrie 2016 at 14:50

Dacă ești administrator de firma ,atunci când ieși la pensie ,poți să iei o adeverință de la fisc ca ai fost plătitor de taxe și impozite si primești o pensie suplimentară?
Ilie domnica
-

25 noiembrie 2016 at 0:20

Buna seara! Am si eu o intrebare relativ simpla. Datele problemei: sunt angajat full time in mediul privat si platesc de asemenea pensie optionala (privata). Vreau sa prestez servicii fotografice in timpul liber, avand si o certificare in acest sens. Desi am primit mai multe sfaturi ca pot "functiona" si asa, prefer sa nu ma incurc. Venitul estimat este de aprox 800RON/luna Care ar fi forma cea mai convenabila de lucru: PFA, II, IF sau SRL? Multumesc anticipat!
Catalin
-

24 noiembrie 2016 at 9:18