Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

440 de comentarii

pfa 68 ani cotizatii 5 ani pana la ce varsta mai cotizez?
Anonim
-

24 noiembrie 2015 at 17:41

Buna ziua! deci daca eu sunt pensionar in sistemul public de pensii si am si PFA, nu mai platesc noul impozit CAS 10,5%? platesc in continuare doar cas 5,5 si impozit 16%? Daca da, puteti sa imi indicati va rog art din noul cod fiscal cu privire la scutirea de impozit pentru pensionari? Multumesc!
VASILE
-

24 noiembrie 2015 at 6:51

    Articolul 150
    anonim
    -

    2 decembrie 2015 at 15:02

Buna ziua, Am urmatoarea situatie: un PFA cu norma de venit 100.000 EURO are contract de prestari servicii de consultanta in tehnologia informatiei cu un client extern X din UE. In baza contractului, PFA se deplaseaza un anumit numar de zile in tara unde isi are sediul clientul. Cheltuielile de transport si cazare catre locatia unde isi are sediul clientul sunt suportate de PFA. In contractul incheiat cu firma X este prevazuta refacturarea lunara a cheltuielilor de transport si cazare ocazionate de aceste deplasari (cheltuieli cu taxi, de inchiriere masina+combustibil aferent, cazare hotel). Astfel, la sfarsitul lunii PFA emite factura catre firma X cu 2 pozitii: 1. servicii de consultanta in tehnologia informatiei; 2. refacturare cheltuieli cu transportul si cazarea. Intrebarea este daca aceste cheltuieli de transport si cazare refacturate trebuie incluse la calculul normei de venit de 100.000 de euro. Va multumesc anticipat!
Roxana
-

23 noiembrie 2015 at 13:42

PFA IN VARSTA DE 68 ANI NU ESTE PENSIONARA PLATESTE CAS?.DACA DA LA CATI ANI IESE LA PENSIE.A FOST OBLIGATA SA PLATEASCA RETROACTIV PE CINCI ANI
Anonim
-

23 noiembrie 2015 at 8:37

    Buna seara. Daca aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani va puteti pensiona. Verificati la casa de pensii locala.
    Constantin
    -

    23 noiembrie 2015 at 14:33

Am citit toate comentariile si inca nu mi- e clar: dc am venituri lunare din activitate PFI si sunt si angajata ( unde mi se plateste contributia la pensie) mai trebuie sa platec si din veniturile realizate ca PFI 10,5% pt pensie?
Camelia P
-

20 noiembrie 2015 at 13:47

    Da, indiferent daca sunteti salariata sau nu, se va achita pensie si pe PFA, II, etc... incepand cu ianuarie 2016. Formula de calcul este explicata si exemplificata mai sus.
    Adrian P.
    -

    20 noiembrie 2015 at 14:11

Buna seara . As avea si eu o intrebare :) Daca lunar se realizeaza un profit de 5200 RON -> anual 62.400 eu voi trebui sa platesc urmatoarele? – 16% impozit din norma de venit = impozit = 9984 lei – 10.5 % CAS din norma de venit = pensie = 6552 lei – 5.5 % CASS din norma de venit = sanatate = 3432 lei Total simulare anul 2016 = 19968 lei indiferent daca PFA-ul este salariat cu CIM la o societate? Va multumesc pentru un eventual raspuns!
Claudia N
-

29 octombrie 2015 at 1:29

    Gresit la CAS: (35% x 2415 lei x 10,50%) = ~90 lei/ luna (contr. minima)
    Bogdan
    -

    29 octombrie 2015 at 12:12

      Buna seara si multumesc pentru raspuns . Cas nu se calculeaza ca fiind 10.5% din venit? Ce am inteles eu gresit atunci?
      Claudia N
      -

      29 octombrie 2015 at 15:55

        Am citit mai exact acum si aveti dreptate .... Totusi , se precizeaza ca " Baza de calcul nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut. " , De aici inteleg cum ca calculul ar fi in felul urmator : 35% x 5200 lei x 10,50% = 191.1Ron / luna -> 2293.2 / an . Corectati-ma va rog daca gresesc. De asemenea , in 2016 se vor plati aceste contributii pentru venitul realizat in 2015? Sau doar din 2017 se realizeaza aceasta trecere? Multumesc
        Claudia N
        -

        29 octombrie 2015 at 16:04

          Gresesti cand pui 5200 lei in acest calcul. Contributia minima la CAS: (35% x 2415 lei x 10,50%) = ~90 lei/ luna. 2415 lei reprezinta salariul mediu brut pe tara. Ce spuneai tu se referea la faptul ca nu poate fi mai mare de 2415 lei x 5 = 12075 lei.
          Bogdan
          -

          17 noiembrie 2015 at 16:35

Buna ziua. Daca ma puteti lamuri: sub ce suma lunara realizata (profitul) nu se plateste 10,5% pensia? Adica, daca profitul meu lunar este aprox.500 lei, platesc cotizatia la pensie din 2016? Multumesc
Anonim
-

27 octombrie 2015 at 6:31

Buna ziua, Aveam si eu o intrebare. Daca la PFA, se vor plati taxe de CAS in anul 2016, la un II(intreprindere individuala) se va plati tot CAS de 10.5% sau nu? Mentionez ca am un pfa, si nu as fi de acord sa platesc contributii de 10.5% deoarece mi se par foarte mari si atunci m-as gandi sa il inchid, si sa deschid un II, in conditiile in care nu se vor plati. Si vroiam sa mai intreb daca eu platesc contributii la pensie la un sistem public mai sunt obligata sa platesc si la PFA? Multumesc!
Andra Dinca
-

16 octombrie 2015 at 8:37

Pentru veniturile realizate in 2015 se aplica legislatia din 2015!
Ionut
-

13 octombrie 2015 at 7:33

Salut Ionut, Incerc sa inteleg mai exact cele mentionate foarte bine de tine mai sus si te rog sa imi confirmi pentru situatia unui PFA cu norma de venit de 18000 lei, ca va avea de achitat : - 16% impozit din norma de venit = impozit = 2880 lei - 10.5 % CAS din norma de venit = pensie = 1890 lei - 5.5 % CASS din norma de venit = sanatate = 990 lei Total simulare anul 2016 = 5760 lei indiferent daca PFA-ul este salariat cu CIM la o societate. Multumesc mult pentru un raspuns.
Adrian P.
-

12 octombrie 2015 at 13:18

    '@Adrian P. Intocmai!
    Ionut
    -

    12 octombrie 2015 at 20:11

      '@Ionut si @ Adrian...asta dupa ce vom fi optat in declaratia care va aparea in ianuarie 2016 ca optam pt CAS 10.5% si nu cota completa, corect? Si deci vom plati CAS in 2016 pentru veniturile realizate in 2015, corect? Si nu cu efect din 2017 pt veniturile din 2016?
      Raluca Rotaru
      -

      13 octombrie 2015 at 5:18

    '@Ema Rectificare: Persoanele fizice care determină venitul net anual în sistem real și care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim (35% din câștigul salarial mediu brut) nu datorează plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale.
    Ionut
    -

    12 octombrie 2015 at 21:41

Buna, am una pfa si am fost pana in septembrie angajat. Cand trebuie sa depun formularul 600. Multumesc
Ovidiu
-

11 octombrie 2015 at 18:09

ce taxe vor plati pensionarii care au pfa
adrian
-

2 octombrie 2015 at 14:24

Mai bine imi inchid PFA-ul pt ca eu inteleg ca voi plati CAS chiar daca in 2016 nu am venituri.
Ema
-

2 octombrie 2015 at 7:51

O intrebare aberanta:PFA care in anul 2015 nu a avut venituri va plati CAS in anul 2016?O PFA care a avut in anul 2015 venituri anuale sub 845 lei va achita in anul 2016 CAS?
Ema
-

1 octombrie 2015 at 12:38

    '@Ema Pentru 2015 nu datoreaza CAS! Nu va plati nici in 2016 CAS aferent anului 2015! In 2016 va efectua plati anticipate cu titlu de CAS (35% din castigul salarial mediu brut), urmand ca baza lunara de calcul al CAS sa fie recalculata in 2017 in baza declaratiei privind venitul realizat.
    Ionut
    -

    1 octombrie 2015 at 21:41

Se considera cheltuiala deductibila plata pensiei si sănătății la calculul impozitului? Multumesc
Dana Trifa
-

26 septembrie 2015 at 13:47

    '@Dana Trifa Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal actual: "38. Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu: - cheltuielile reprezentând contribuţiile pentru asigurările sociale, pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, pentru asigurările sociale de sănătate, pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii obligatorii pentru contribuabil şi angajaţii acestuia."
    Ionut
    -

    26 septembrie 2015 at 16:33

    '@ Raluca Rotaru La a doua intrebare, raspunsul este evident: Baza lunara de calcul al CAS nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut. La prima intrebare, raspunsul nu este evident. Am formulat oarecum si eu aceasta intrebare in cadrul celui de-al doilea comentariu: “Sa intelegem ca sintagma „cheltuieli efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente” se refera si la cheltuielile nedeductibile?” N-am primit raspuns! Incerc sa raspund tot eu. Din pacate, sintagma „cheltuieli efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente” nu este clara. La art. 68 (4) sunt prevazute condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, pentru a putea fi deduse, în funcţie de natura acestora. Ar rezulta de aici ca nu toate cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente pot fi deduse, ci doar cele care indeplinesc acele conditii generale. Altfel spus, cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente ar fi de doua feluri: care pot fi deduse si care nu pot fi deduse la determinarea baza de calcul al impozitului. Astfel, s-ar putea intelege ca pentru recalcularea bazei de calcul al CAS s-ar scadea din venitul brut realizat toate cheltuielile exclusiv CAS (atat cele care pot fi deduse, cat si cele care nu pot fi deduse la determinarea baza de calcul a impozitului). TOTUSI, logica ne spune ca nu este normal ca la determinarea bazei de calcul al CAS sa scadem cheltuieli care nu pot fi deduse la determinarea bazei de calcul al impozitului. Prin urmare, logic este ca la determinarea bazei de calcul al CAS sa scadem doar cheltuielile deductibile, exclusiv CAS. In legislatia actuala, intalnim sintagmele “cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri” si “cheltuieli aferente veniturilor”, care sunt si ele neclare.
    Ionut
    -

    26 septembrie 2015 at 18:03

buna Ionut, legat de baza de calcul CAS in 2016: venit brut - cheltuieli ...100% cheltuieli, sau doar cele deductibitile? Apoi baza de calcul tre sa fie comparata cu plafonul maxim, corect? (sunt in situatia de pe langa plafon si de aceea)
Raluca Rotaru
-

26 septembrie 2015 at 5:20

Baza recalculata CAS = Venitul brut realizat - Cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv CAS Baza CASS = Venitul brut - Cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independent, exclusiv CASS
Ionut
-

17 septembrie 2015 at 5:54

Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este diferenţa pozitivă dintre venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea.
Ionut
-

16 septembrie 2015 at 19:53

La art. 68 (4) sunt prevazute condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, pentru a putea fi deduse, în funcţie de natura acestora. Sa intelegem ca sintagma "cheltuieli efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente" se refera si la cheltuielile nedeductibile?
Ionut
-

15 septembrie 2015 at 9:34

Important: Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declaraţiei privind venitul realizat, şi se stabileşte ca diferenţă între venitul brut realizat şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea.
Ionut
-

15 septembrie 2015 at 8:56

    Sunt PFA din 2006 cu determiarea veniturilor in sistem real si vreau sa stiu ce contributii trebuie sa platesc in 2016 eu fiind pensionar cu pensie pentru munca prestata stagiu complet. Deasemenea vreau sa mai stiu si ce impozit va trebui sa platesc pentru ap. cu trei camere in care locuiesc si care este si sediul social al PFA dar in care nu desfasor activitati si pentru care nu deduc cheltuieli. Va multumesc !
    CHICULITA OVIDIU
    -

    3 ianuarie 2016 at 17:58