Taxe și contribuții PFA în 2015

Orice activitate economică desfășurata permanent, ocazional sau temporar în România de către persoane fizice trebuie să fie înregistrată și autorizată.

Persoanele fizice se pot autoriza ca Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plateasca pentru veniturile pe care le realizeaza impozit pe venitul obținut și contribuții la sistemul national de asigurari sociale.

Începând cu 1 Ianuarie 2015 s-a modificat baza de calcul  a contribuțiilor sociale pentru PFA. Astfel:

  • Venitul mediu brut pe economie a crescut la 2415 lei;
  • Salariul minim brut pe economie este de 975 lei  pentru semestrul I din 2015 și de 1050 lei de la 1 Iulie 2015.
  • Cota de contribuție la pensie scade cu 5%,  ca urmare aceasta este de 26,3% pentru conditii normale de muncă.

Am enumerat si detaliat mai jos toate taxele:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de:

  • minim  222,00 lei  (26,3% din baza minimă de calcul de 845,25 lei = 35% din 2415 lei).
  • maxim 3176,00 lei (26,3% din baza maximă de calcul  12.075 lei, adică de 5 * 2415 lei).

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – deci mai mic de 845,25 lei pe luna;
  • Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj;
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.
  • Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură,

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât  salariul minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia; Ca urmare minimul de plată este de 5,5% din 975 lei = 54 lei in semestrul 1 din 2015 respectiv 5,5% din 1050 lei = 58 lei de la 1 Iulie 2015.
  • În cazul persoanelor care realizează numai venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

192 de comentarii

Buna ziua..vreau sa imi fac un pfa sau srl,si nu stiu care este mai bun ptr mine..vreau sa fac la un hotel fisele pentru protectia muncii si INSTRUCTAJ ÎN DOMENIUL SITUATIILOR DE URGENTÃ..ce este mai bine sa deschid un Pfa sau un SRL..hotelu are in jur de 15 angajati...va multumesc..
Lucian
-

7 august 2015 at 9:25

Buna ziua. As avea si eu o intrebare . In calitate de sportiv pot sa fiu platit prin PFA ? Si daca da, care sunt impozitele care trebuie platite ? Precizez ca sunt angajat al unei societati comerciale iar activitatea sportiva o desfasor in timpul liber .
alex
-

5 august 2015 at 13:51

Buna Sunt pe cale sa infiintez un pfa pt activitati sportive. Ce recomandati intre norma de venit si venit real in conditiile in care lunar as avea venit de 3600 lei? Si care ar fi taxele si impozitele pe care sunt obligata sa le platesc la stat,sanatate si fondul de pensii? va multumesc anticipat
ioana
-

2 august 2015 at 21:53

Buna ziua! Vreau sa-mi infiintez o livada de muri si nu stiu ce ar fi mai bine sa-mi deschid: pfa sau i.i.? Dumnevoastra ce ma sfatuiti, tinand cont ca in primii 2-3 ani nu am ce comerciliza pana ce se maturizeaza livada? Multumesc mult
Madalin
-

26 iulie 2015 at 6:42

Imi puteti sune cat se plateste dupa un agajat contributile la stat ca vreau sa imi deschid un pfa
Anonim
-

22 iulie 2015 at 14:50

Buna ziua, Am un pfa cu domeniu de activitate Activitati de consultanta in afaceri si management. Intre timp am dobandit calitatea de evaluator autorizat. Ce trebuie sa fac pentru a presta doar servicii de evaluare pe pfa? Trebuie sa mai adaug un cod caen sau sa-mi fac PFI la ANAF si sa-l inchid pe cel de la registrul comertului? Va multumesc!
Lucian
-

21 iulie 2015 at 14:36

Buna ziua. Vrau sa descid o firma de service calculatoare si televizoare dar san angajat la o fabrica ce acte necesare am nevoie? Trebuie sa descid PFA sa II Multumesc pentru ajutor
Anonim
-

20 iulie 2015 at 7:57

    Buna ziua. deschideti II. Nu conteaza ca sunteti angajat, daca angajatorul nu va restrictioneaza. Aveti aici mai multe informatii despre infiintare https://contapp.ro/infiintare-pfa-sau-ii/ si pas cu pas in ghidul practic pentru infiintarea PFA/II:
    Constantin
    -

    23 iulie 2015 at 12:52

Buna ziua, pentru un slariu net de 3000 ron ca un angazat unic, dependet, cat ar trebuii sa cer peste cei 3000 ca sa raman cu ei? Multumesc mult. Eu inteleg 16%+5.5%+cas care ma deruteaza calculul.
Mihai
-

10 iulie 2015 at 18:20

Buna ziua, ce fel de inteprindere pot sa infiintez pentru a inchiria aparatura electrocasnica chiar si mobilier unui SRL? Pot eu sa am un II si sa inchiriez acea aparatura la un SRL infiintat de mine? Multumesc
Anonim
-

10 iulie 2015 at 14:42

    Buna ziua. Puteti infiinta o II cu acesta activitate. Trebuie sa aveti grija la ceea ce codul fiscal denumeste tranzactii artificiale, realizate cu scopul de plati mai putine taxe. Trebuie sa justificati la un eventual control. Este ideal ca activitatea de inchiriere sa fie o afacere in sine, cu mai multi clienti decat una, doua firme, din care una are ca asociat si/sau administrator, titularul II.
    Constantin
    -

    15 iulie 2015 at 12:32

      Dar daca altcineva are II si imi inchiriaza mie SRL acea aparatura, se mai poate considera tranzactie artificiala? Multumesc.
      Valiug
      -

      17 iulie 2015 at 5:53

        Buna ziua. Probabil ca nu! Va rog sa consultati un avocat cu experienta pe drept comercial, fiscal.
        Constantin
        -

        23 iulie 2015 at 12:49

    Buna ziua. Puteti infiinta o II cu acesta activitate. Trebuie sa aveti grija la ceea ce codul fiscal denumeste tranzactii artificiale, realizate cu scopul de plati mai putine taxe. Trebuie sa justificati la un eventual control. Este ideal ca activitatea de inchiriere sa fie o afacere in sine, cu mai multi clienti decat una, doua firme, din care una are ca asociat si/sau administrator,pe titularul II.
    Constantin
    -

    15 iulie 2015 at 12:32

Buna ziua. In curand va trebui sa infiintez un PFA pentru a putea colabora cu un SRL care nu ma poate angaja cu carte de munca. Intrebarea mea este urmatoarea: Care este suma pe care ar trebui sa o incasez de la acest SRL pentru a ramane cu 5000 de lei "in mana" dupa ce achit toate taxele si impozitele catre stat? Care sunt si ce reprezinta aceste impozite. Multumesc.
mihai
-

2 iulie 2015 at 8:40

    Buna ziua. Aveti grija la activitatea dependenta. Trebuie sa aveti mai multi clienti. La un calcul simplu trebuie sa semnati un contract de 7000 lei pe luna. Taxele si contributiile pe care le aveti de platit sunt enumerate in articol. Va multumesc!
    Constantin
    -

    9 iulie 2015 at 16:36

      Buna ziua. Se considera activitate dependenta daca am un singur client, iar acesta este in alta tara? Multumesc
      Ioan Alin Salcu
      -

      10 iulie 2015 at 12:46

        Buna ziua. Trebuie sa indepliniti cel putin 4 criterii din 7. Vedeti aici care sunt: https://contapp.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/ Opinia mea este ca nu desfasurati activitate dependenta.
        Constantin
        -

        15 iulie 2015 at 12:26

      Buna ziua, In cazul unui Pfa, este recomandat sa nu existe o singura colaborare cu o firma ci mai multe colaborari? Eu sunt acum in situatia de a da un raspuns unei firme care doreste sa ma angajeze, dar cu contract de prestari servicii, nu contract de munca. Suma bruta este de 5500 lei, cat mi-ar ramane net? Multumesc.
      Andreea M
      -

      28 septembrie 2015 at 15:40

Buna ziua, sunt un pfa in al doilea an de functionare, pe pierdere in 2014 si fara plata la pensie pe 2014. Incepand cu 2015 am completat formularul 600 la baza calcul de 845/luna dar nu am primit nici pana acum decizia de impunere. Intrebarea mea este :pot plati eu direct la trezorerie pensia si sanatatea conform calculelor descrise in articol?, inainte de a ieisi decizia de impunere? Sigur vor fi penalitati de intarziere; banuiesc ca deja sunt pentru primul trimestru...si nu as vrea sa se adune prea multe... multumesc anticipat !
Irina Harja
-

27 iunie 2015 at 9:17

    Buna ziua. Nu erati obligata la plata contributiei la pensie. Mergeti la ANAF si cereti o situatie cu datoriile dvs catre ei.
    Constantin
    -

    29 iunie 2015 at 12:51

buna ziua,Avem un ii infintat pt masura 112 Infintarea tinerilor fermieri.Anul acesta este primul an de rog al pomilor ,Va rog daca imi puteti spune de ce acte as avea nevoie ca sa pot comercializa eventualele produse in piete si targuri.Am platit pana in prezent impozit pe baza culturilor si suprafetelor declarate la APIA.
MORAR CRISTINA
-

25 iunie 2015 at 10:36

Va rog daca se poate sa ma luminati putin. Am o intreprindere individuala pana acum am platit la contributiile sociale dupa salariul minim pe economie.Daca in anul 2014 am realizat venitul net anual de 2745, mai trebuie sa depun declaratia 600 si sunt obligata la plata contributiei la pensie.MENTIONEZ CA CELELALTE CONTRIBUTII SUNT ACHITATE.Trebuie sa mai merg sa anulez contractul,unde merg.Intreprinderea ind. are profil de comert si eu lucrez ca vanzatoare.
JURJ FLORINA
-

9 iunie 2015 at 19:28

    Buna ziua. Presupun ca sunteti impozitata in sistem real. Ca urmare, nu sunteti obligata sa platiti contributie la pensie in 2015, deoarece venitul din 2014 este sub baza de calcul minima. Platit doar contributie la sanatate, la nivelul salariului minim brut pe tara. Declaratiile se depun la Adm Financiara de care apartineti cu domiciliul.
    Constantin
    -

    22 iunie 2015 at 14:28

Buna ziua,am un chiosc in incinta școlii fara posibilitatea de a lucra pe perioada vacantei,sunt încadrată la norma pe venit si in final am reușit sa mi se recalculeze norma ,norma recalculata Impatita la 12 luni este de 750 lei pe luna si as vrea sa va întreb daca mai trebuie sa plătesc carte de munca .Va multumesc.
Mihai
-

6 iunie 2015 at 12:13

    Buna ziua. Nu trebuie sa platiti pentru ca realizati venituri mai mici decat pragul de la care sunteti obligata. (1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.
    Constantin
    -

    8 iunie 2015 at 17:39

Buna seara. Am deschis recent un pfa cod caen 8553. Sunt siangajat cu 8 ore la o scoala de soferi. Va rog sa mi spuneti daca e necesar sa platesc pensia. Sunt pe sistem real. Multumesc anticipat
ovidiu
-

31 mai 2015 at 19:16

Buna ziua, Pana la 1 mai am fost incadrata cu contract de munca de 8 ore. Incepand cu 01.05 mi s-a diminuat contractul la 1 ora si am inceput sa am activitate pe PFA-ul propriu. Stiu ca nu am obligatia sa ma asigur in sistemul de pensii, dar nici nu vreau sa imi descompletez vechimea. Cum procedez in acest caz? Declaratia 600 nu pot sa o depun pentru ca sunt asigurata in system. Pot sa ma asigur prin contract la Casa de pensii? Oricum vreau sa ma asigur si in system privat. Va multumesc anticipat daca aveti bunavointa sa imi raspundeti. Cu respect, Gabriela Rasanu
RASANU GABRIELA
-

26 mai 2015 at 6:34

    Buna ziua!Solutia este sa va asigurati/economisiti bani in sistem privat.
    Constantin
    -

    2 iunie 2015 at 13:32

Buna seara. Felicitari in primul rand pt site. Am citit articolele si raspunsurile la comentarii si totusi sunt putin nelamurit, in prezent sunt angajat la un S.A. si o sa am o colaborare cu aceeasi societate prin infintarea unui PFA fiind vorba de o suma mai mare pentru a evita plata unor taxe mari catre stat sub forma de venit incasat ca salariu atat pt mine cat si pt angajator. In primul rand exista anumite probleme de colaborare generate de faptul ca sunt si angajat al acestei societati si in acelasi timp voi presta servicii de consultanta printr.un pfa pt aceeasi societate? In al doilea rand, ok, e evident ca nu voi platii CAS pt veniturile incasate prin PFA pt ca sunt deja salariat, dar restul de taxe reprezentate de CASS si 16% din venit cum se vor calcula daca eu voi factura o singura data aceste servicii, urmand ca pana la sfarsitul anului sa inregistrez practic o activitate 0? Pot suspenda activitatea firmei imediat in luna urmatoare? pe perioada suspendarii ce taxe se platesc? Pe perioada in care firma este activa dar inregistreaza venit 0 ce obligatii de plata exista? Sa zicem ca intr.un an doar o singura luna inregistrez activitate si profit restul de 11 uni fiind pe 0, darile catre stat se calculeaza 5,5% + 16 % din venitul inregistrat? Sau 5,5% + 16 % din venitul inregistrat si pentru lunile cu 0 constributia minima? Multumesc anticipat.
Adi
-

25 mai 2015 at 20:08

    Buna ziua. Referitor la relatia dvs cu actualul angajator si client va incadrati la activitate dependenta. Aveti mai multe detalii aici: https://contapp.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/ Referitor la taxe, acestea nu se platesc lunar ca la salarii, ci se platesc trmiestrial in cursul anului pe baza estimarilor facute, urmand ca anul viitor sa achitati sau sa primiti diferenta, in functie de venitul realizat. Procentele se aplica la venitul net realizat. Deci platiti la venit realizat, nu conteaza de cate ori facturati. Puteti suspenda activitatea o singura data. Va multumesc pentru aprecieri!!
    Constantin
    -

    2 iunie 2015 at 13:31

Buna seara,am si eu o curiozitate,sotul meu este nevazator de gradul 1 si are un pfa si as vrea sa stiu daca este scutit de vreo taxa la sanatate sau anaf.Va multumesc!Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
Violeta
-

21 mai 2015 at 20:13

    Buna ziua, Conform cod fiscal - Veniturile din activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit. Adresati-va ANAF cu documente pentru scutire.
    Constantin
    -

    25 mai 2015 at 16:34

Buna seara. Am un Pfa din 2012 deschis pentru apicultura, nu sunt salariata, nu platesc impozit pe venit si as dori sa stiu daca trebuie sa platesc contributiile. Multumesc.
Iulia
-

14 mai 2015 at 17:07

    Trebuie sa depuneti declaratia 221 la ANAF. - Platiti sanatate: În cazul persoanelor care realizează numai venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară. - Nu platiti Pensie - CAS
    Constantin
    -

    25 mai 2015 at 16:32

      Cat este salariul minim brut pe tara lunar? Mulțumesc pentru raspuns.
      Iulia
      -

      26 mai 2015 at 7:50

        Buna ziua. 975 lei pana la 30 Iunie. Vedeti aici mai multe date https://contapp.ro/blog/decizii-de-plata-anaf-2014-2017/
        Constantin
        -

        2 iunie 2015 at 13:34

Va salut cu stima, Am unele intrebari, daca ma puteti ajuta: Doresc sa infiintez un PFA sau un II inca nu stiu care ar fi mai buna. Ma voi ocupa de tot ce tine de realizarea site web si promovare online. - doresc sa declar suma de 8000 lei pe an - cat ar costa toate datoriile catre stat /an (pensie, sanatate, etc )? - nu lucrez si in alta parte - locuiesc impreuna cu parintii mei. - este diferenta intre a ma asigura cu plata "din mana" si a deschide un PFA (ma refer la contributii). Momentan voi fi doar eu iar pe viitor as dori sa o pot angaja/asigura prin firma daca se poate si pe sotia mea. Care sunt pasii ce trebuiesc indepliniti pentru a deschide un PFA? Multumesc frumos
-

14 mai 2015 at 13:46

    Buna ziua, Intrebarile dvs sunt justificate dar nu va pot raspunde aici. Nu e nici timp si nici spatiu - ar fi necesare cateva pagini de scris. Va recomand Ghidul de infiintare PFA, unde gasiti tot ce va trebuie: raspunsuri, formulare, exemple. Aveti detalii aici: https://contapp.ro/blog/ghid-infiintare-pfa/ Apoi reveniti cu intrebari punctuale.
    Constantin
    -

    25 mai 2015 at 16:30