Sinteza noutatilor fiscale din 2017

Am avut un an dificil, in primul rand din cauza  instabilitatii politice si legislative, cauzata de disperarea guvernarii de a strange cat mai multi bani la buget pentru finantarea unui program de guvernare fantezist.

Din fericire, nu toate modificarile facute in 2017 au avut impact asupra activitatilor independente, iar pentru 2018 se anunta un an mai bun din punct de vedere fiscal.

Pe scurt, modificarile aduse codului fiscal 2018 universalizeaza plata contributiei la sanatate si la pensie la salariul minim pe economie, pentru cei care obtin venituri mai mari de 22.800 lei, din una sau mai multe surse de venit (in cazu CASS acest prag cumuleaza si venituri obtinute din: dividende, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, investitii, alte surse).

Cele mai importante sunt:

  1. Plafonarea contributiilor, o masura buna pentru activitatile independente:
  • Desi creste procentul de contributii la 35% se plafoneaza plata acestora  la 12 salarii minime brute pe economie, adica la 22.800 lei pe an.
  • Obligativitatea de a plati contributii apare doar daca venitul net obtinut in anul anterior sau estimat a se realiza in 2018, este mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie, 22.800 lei pe an.
  • Scade impozitul pe venitul net obtinut de la 16% la 10%.
  1. Se amana cresterea plafonului de TVA de la 220.000 lei la 300.000 lei. Desi s-a obtinut aprobarea de la Comisia Europeana, aceasta masura nu va fi implementata de la 1 Ianuarie 2018 si nu se stie cand va fi. Din acelsi motiv, vor mai multi bani la buget.
  2. De la mijlocul lunii august s-a impus plata contributiilor sociale la contractele partiale de munca, la nivelul contractului cu norma intreaga pentru persoanele care lucreaza cu timp partial si au un singur contract sau mai multe dar care impreuna totalizeaza mai putin de 8 ore pe zi. Sunt si categorii exceptate ca pensionarii sau studentii si altele.

Masura practic desfiinteaza contractul partial de munca; de la 1 Ianuarie 2018 salariatului i se va retinte cel putin 35% din 1900 lei, adica  665 lei. Ca exemplu, un salariat cu timp partial de 4 ore va mai incasa doar 285 lei din salariul obtinut  (1900/2=950 minus 665 lei).

  1. Introducerea split TVA ii afecteaza pe cei care la 31 Decembrie 2017 au datorii la bugetul de TVA de peste 5.000 lei si nu reusesc sa le plateasca pana la 31 Ianuarie 2018.
  2. Transferul asigurarilor sociale de la angajator la salariat si pedeapsa cu inchisoarea pentru angajatorii care retin aceste contributii dar nu le vireaza la bugetul de stat. Este bine de stiut ca cei mai mari datornici la bugetul de asigurari sociale sunt companiile administrate de stat.
  3. Printr-o ordonanta de urgenta, data pe sfarsit de an, persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Mai sunt cateva zile pana la sfarsitul acestui an ocazie cu care iti urez,

Sarbatori Fericite si un An Nou  prosper si plin cu experiente frumoase!!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

2 comentarii

La multi ani si sarbatori linistite ! Un an plin de impliniri si succese in tot ce intreprindeti. Cu stima , Lenuta Nicolae
Lenuta
-

27 decembrie 2017 at 14:59

Sarbatori fericite si tie, Constantin! Multumim pentru tot efortul tau si pentru atentia cu care ne tii informati tot anul.
Alexandru
-

22 decembrie 2017 at 14:50