PFA, Micro sau Impozit pe profit în 2023? Plătim CAS sau plătim Contabil? Calculator taxe 2023.

Actualizat cf cu Hotărârea 1447/08.12.2022 publicată în M. Of. nr. 1186 din 9 Decembrie 2022 – salariul minim pe economie este stabilit la valoare a 3.000 de lei, din care 200 lei neimpozabili, în anumite condiții;

Ce alegem, PFA sau SRL în 2023?

Să începem cu concluzia:

Pentru 2023 ai de ales între a plăti CAS (pensie) sau a plăti contabil și a 3-a oară CASS! Aceasta este singura dilemă cu privire la alegerea formei de organizare în 2023. Celelalte obligații fiscale sunt asemănătoare, și pentru PFA și pentru SRL.

Important: În cadrul acestui articol termenul PFA se referă toate formele de organizare: PFI, II, IF, Profesii Liberale sau alte asocieri fără personalitate juridică.

După modificările codului fiscal, din iulie 2022, întrebarea oricărui antreprenor este: ce aleg pentru 2023, PFA sau SRL? Care este opțiunea care-mi economisește mai mult timp și mai mulți bani?

Am lăsat timpul să treacă și lucrurile să se așeze. Am văzut multe răspunsuri până acum și fiecare răspuns înclina către interesul celui care oferea răspunsul. Deși, la rândul meu, am interese, prezint mai jos un calcul obiectiv, sper.

Instrucțiuni:

 • completează spațiile albe din tabel conform estimărilor tale;
 • cheltuielile lunare deductibile estimate – sunt cheltuieli directe, legate de obținerea venitului;
 • în cazul microîntreprinderii, coloana E, cheltuielile cu salariul sunt evidențiate separat, fiind un cost fiscal al formei de organizare; de regulă asociatul unic se angajează la srl-ul la care este asociat;
 • dacă activitatea nu poate fi impozitată cu normă de venit, completează cu 0 în tabel la norma de venit sau ignoră;
 • na – înseamnă că nu se aplică formei de organizare;
 • TVA-ul nu are nicio influență asupra calculelor de mai jos, de regulă aceasta se adaugă la valoarea livrărilor;
 • Pentru calculul impozitului pe salariu la microîntreprindere s-a inclus o deducere personală de 600 lei pe lună.
 • În tabel: rd6= rd7+rd21+rd22
  • rd7 reprezintă cheltuieli deductibile cu obținerea venitului, inclusiv alte salarii, după caz;
  • rd21 reprezintă cheltuieli cu taxele, costul fiscal al formei de organizare;
  • rd22 reprezintă câștigul net al antreprenorului (sub forma de salariu, venit net și/sau dividende, după caz).

Atenție! Pentru prima oară am pus în tabel și cheltuielile cu serviciile de contabilitate, vezi rândul 8, acestea sunt un cost direct al formei de organizare, mai ieftin la PFA, mai scump la SRL. Te rog șterge sumele de pe rândul 8, dacă vrei să vezi doar taxele plătite de fiecare formă de organizare.

Concluzii!

 • Dacă activitatea poate fi impusă cu norme de venit și venitul estimat a se încasa este mai mare decât norma de venit, atunci norma de venit este prima ta opțiune. Dacă în 2023 depășești plafonul de 25.000 euro, din 2024 este obligatorie impozitarea în sistem real;
 • Dacă în activitatea ta veniturile din consultanță sunt mai mari de 20%, atunci nu se poate opta pentru microîntreprindere;
 • Dacă desfășori activități restricționate la impozitarea în regim de microîntreprindere (intermediere în asigurări), atunci poți alege între PFA și Impozit pe profit;
 • Pentru o decizie corectă privind forma de organizare sunt mai multe elemente de analizat, de aceea tabelul de mai sus este cu titlu informativ și nu angajează răspunderea autorului în niciun fel.

În funcție de venitul net estimat sunt următoarele opțiuni:

NrVenit net obținut (încasări minus plăți)Opțiuni:
1Venitul net este mai mic decât 3.000 lei pe lună, adică de până la 35.999 lei– În acest caz, singura opțiune este PFA în sistem real,
– PFA cu norma de venit nu este o bună alegere pentru că, de regulă, norma de venit este stabilită la cel puțin 12 salarii minime pe economie și se plătește CAS și CASS.
2Venitul net este între 3.000 și 6.000 lei pe lună, adică de până la 71.999 leiÎn acest caz:
– PFA cu normă de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu normă de venit, iar dacă nu se poate cu normă, atunci
– PFA în sistem real este soluția optimă, plătești CAS și CASS la plafonul de 12 salarii.
– Costurile fiscale și administrative ale unei microîntreprinderi sunt mai mari în acest caz.
3Venitul net realizat este între 6.000 lei și 10.500 lei/lunaÎn acest caz ai de ales între:
– PFA cu normă de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu normă de venit, iar dacă nu se poate cu normă atunci ai de ales între:
a) PFA în sistem real, unde mai plătești încă o dată CAS și CASS = 12,600 lei sau
b) Microîntreprindere unde plătești contabil 4.500 lei, CASS = 3600 la dividende și CAM=816 lei. Practic ai de ales între a plăti CAS=9.000 lei sau Contabilitate + CAM=5.256 lei.
4Venitul net realizat este mai mare de 10.500 lei/lunaAi de ales între PFA și Micro, singura modificare față de punctul 3 este că dividendul la Micro depășește plafonul de 72.000 lei și mai plătești încă o dată CASS=3600 lei, a 3-oară.
Deci ai de ales între a plăti CAS=9.000 lei sau Contabilitate + CAM + CASS=8.856 lei.
5Ești plătitor de TVA sau ai salariați în activitateAtunci recomandarea este să lucrezi cu un contabil și costul cu serviciul de contabilitate nu mai poate fi un criteriu de departajare între formele de organizare. Între formele de organizare ai de ales conform celor de mai sus.
6Societate plătitoare de impozit pe profitNu este recomandabilă în nicio situație. Costurile fiscale și administrative ale SC cu impozit pe profit sunt mai mari în comparație cu celelalte forme de organizare.

Cele mai importante modificări ale Codului Fiscal care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023

 • În ceea ce privește microîntreprinderile
  • Este eliminată opțiunea de a avea microîntreprindere fără salariați cu impozitare de 3% din cifra de afaceri;
  • Este eliminată opțiunea de a desfășura activități de consultanță pe microîntreprinderi;
  • Impozitul pe dividendele distribuite crește de la 5% la 8%;
  • Dacă valoarea dividendelor distribuite:
   • este între 6-12 salarii – se plătește CASS la baza de calcul de 6 salarii, prevedere nouă față de 2018-2022;
   • este între 12-24 salarii minime – se plătește CASS la baza de calcul de 12 salarii,
   • este peste 24 salarii minime – se plătește CASS la baza de calcul de 24 salarii, prevedere nouă față de 2018-2022.
  • Sunt excluse din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor si societățile comerciale care „desfășoară activități în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv cea care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii”
 • În ceea ce privește activitățile independente impuse cu norme de venit, începând cu veniturile anului 2023 se elimină plafonul de 100.000 euro și se impune plafonul de 25.000 euro, de la care este obligatorie impunerea în sistem real;
 • Pentru toate activitățile independente organizate ca PFA, PFI, II, IF, Profesii Liberale:
  • Dacă venitul net realizat/norma de venit este între 0 și 6 salarii minime pe economie, NU se schimbă nimic față de perioada 2018-2022;
  • Dacă venitul net realizat/norma de venit este între 6 și 12 salarii minime pe economie, se plătește CASS la baza de calcul de 6 salarii, în plus față de perioada 2018-2022. Nu se plătește CAS.
  • Dacă venitul net realizat/norma de venit este între 12 și 24 salarii minime pe economie, NU se schimbă nimic față de perioada 2018-2022. Se plătește CAS și CASS la plafonul de 12 salarii.
  • Dacă venitul net realizat/norma de venit este peste 24 salarii minime pe economie, se plătește CAS și CASS la plafonul de 24 salarii, prevedere nouă față de perioada 2018 – 2022.

Vezi aici un articol cu toate modificările din 2023 descrise pe larg.

Salariul minim pe economie în 2023 si plafoanele de calcul

Nu avem o inca o lege aprobata de Guvern, dar având în vedere nivelul inflației din 2022 o creștere a salariului minim, care sa fie real pozitiva, trebuie sa fie de cel putin 18-20%. Astfel, pentru calculele următoare o sa folosim salariul minim de 3.000 de lei, care este in discuție la aceasta data, deși ar putea fi mai mult de 3000 de lei. Pentru 2023 trebuie avem următoarele plafoane:

 • plafon de 6 salarii = venit net/norma de venit/dividende = 18.000 lei
  • CASS = 1.800 lei
 • plafon de 12 salarii = venit net/norma de venit/dividende = 36.000 lei
  • CASS = 3.600 lei
  • CAS = 9.000 lei (pentru dividende nu se plătește CAS)
 • plafon de 24 salarii = venit net/norma de venit/dividende = 72.000 lei
  • CASS = 7.200 lei
  • CAS = 18.000 lei (pentru dividende nu se plătește CAS)

Observație 1! Singura diferență între PFA și SRL este în cazul în care activitatea generează un venit net mai mare de 24 de salarii. În acest caz, titularul unei PFA are de plătit încă 25% la CAS, adică 9.000 de lei. Totuși, dacă ar alege să aibă o SRL, o parte în acești bani vor merge către serviciile de contabilitate, care sunt de cel puțin jumătate din suma de mai sus, adică de cel puțin 4800 de lei pe an.

Observație 2! În cazul unei PFA, contabilitatea se poate ține de către titularul PFA, la un cost de 5 sau 10 ori mai mic, având în vedere că acum sunt mai multe aplicații de automatizare a contabilității în partida simplă.

Important! Contribuția la pensie (CAS) nu este o taxă ci este o cotizație la fondul național de pensii, care iți dă dreptul la încasarea unei pensii după vârstă minimă de pensionare;

Abonează-te la noutăți și descarcă Raportul

Lista completă de cheltuieli deductibile și nedeductibile

 Pentru un impozit mai mic!

Leave a comment

121 de comentarii

Buna ziua. O persoana fizica, salariata la o alta firma,cu norma intreaga, are venituri din dividende , si venituri din asigurari ce depasasec cumulul a 24 salarii.
Intrebarea mea este daca plateste CAS aceste venituri?

Alina Ursa
-

22 mai 2023 at 10:43

Bună ziua, dețin un PFA cu norma pe venit cod CAEN 6202 iar venitul este mai mare de 12000 lei pe luna, din 2024 trec în sistem real așa am înțeles…. Întrebare este următoare: Mai beneficiez de reducere 50% în sistem real și dacă este opțională plata CAS și CASS având în vedere că sunt și angajat cu 8 ore pe perioadă nedeterminată ? Dacă forma în sistem real credeți că este dezavantajoasă în situația prezentă mai sus, puteți vă rog frumos să îmi spune-ți care formă o recomandați în acest caz ?

Florin
-

18 mai 2023 at 13:53

Buna ziua,
La un PFA cu norma de venit, norma de venit fiind de 50.000 RON, plata CAS si CASS se calculeaza in functie de venitul estimat, sau pe baza normei de venit?
Multumesc.

Emanuel
-

16 mai 2023 at 18:23

  Buna ziua! In cazul dvs impozitul si contributiile se calculeaza in functie de norma de venit.

  Constantin
  -

  17 mai 2023 at 16:13

Buna ziua,

Tocmai ce am infiintat un PFA, voi realiza urmatoarea activitate (colaborare B2B programator pentru o companie din Statele Unite + comert shopify international produse digitale + merch )

Veniturile pentru IT o sa depaseasca plafonul de 300.000 de RON. Inteleg ca voi trece la platitor de TVA. Ma puteti ajuta cu mai multe detalii legat de acest aspect? Calculatorul de mai sus nu pare sa tina cont de TVA, plata 24% sau cel mai probabil nu am eu cunostiintele necesare.

Un alt punct ar fi cel de codul TVA intracomunitar pentru comert online, pentru codul CAEN 4791

Astept cu mult interes raspunsul dumneavoastra!

Dumitru Emanuel
-

18 aprilie 2023 at 8:14

Bună ziua,

In anul 2023, se pastreaza restrictiile in situatia in care au intervenit modificari fiscale daca avem PFA si CIM la același angajator?(situatia pt PFA se incadreaza la mai mult de 24 de salarii, stiind ca taxele vor fi platite la limita superioara a plafoanelelor). Inca se pot recalcula veniturile din PFA ça fiind salariale, avand in vedere aceste modificari , la un control ANAF? este o diferenta intre CIM si PFA sau CIM si SRL la acelasi angajator ?
Mulțumesc !

Alina Andrei
-

24 februarie 2023 at 16:04

Bună ziua doresc sa înființez o firma kinetoterapie ,masaj,fizioterapie.Sunt asistent BFKT,și masterand anul 1 kinetoterapie si reeducare neuromotorie.Ce este mai indicat sa deschid pfa sau srl?Eu voi fi sigura care va lucra jn firma.Cod caen8690.,în apartamentul proprietate pers.

Ene Alina
-

18 februarie 2023 at 21:46

Foarte bun articolul!
M-a ajutat să fac niște calcule utile.

Andrei
-

10 februarie 2023 at 20:14

SRL cu contract de colaborare pe prestari servicii (activitati de training/formare profesionala), infiintat martie 2022. Venit pana la 3.000 lei/lunar, fara profit. Fara angajati, doar un administrator. Cum afecteaza noile schimbari ale Codului Fiscal si ce solutii exista? Multumesc.

Anamaria Popescu
-

1 februarie 2023 at 17:22

Sunt I.I. Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc CASS (conform calclatorului dvs, da) daca venitul net relizat este intre 6 și 12 salarii minime pe economie, in conditiile in care sunt si salariat cu norma intreaga la o societate privata? sau exista o bonificatie in % si nu trebuie sa platesc 1800 suma intreaga?

Dragos P.
-

19 ianuarie 2023 at 15:48

Cred ca este o mica greseala in tabelul dumneavoastra. Incepand cu 2023 plafonul maxim de venit pentru incadrarea la PFA cu norma de venit este de 25.000 EURO (in loc de 100.000 euro ca in anii precedenti). Am completat un estimat lunar de 30.000 ron (deci anual este peste 25.000 euro) si totusi coloana cu PFA la norma de venit calculeaza totul pe baza normei in loc sa treaca automat la sistem real de impozitare.

Claudiu
-

18 ianuarie 2023 at 15:54

  Nu e greseala, sistemul real se aplica incepand cu anul urmator, nu pentru anul curent, chiar daca se depaseste plafonul in cursul anului.

  Constantin Test
  -

  18 ianuarie 2023 at 16:31

Buna ziua,

Aveti idee daca pe pfa real se deduc CAS, CASS? Se deduce si salariul net personal?

Multumesc!

V
-

13 ianuarie 2023 at 12:51

Bună ziua! La care dintre cele de mai sus (C-E) se încadrează cabinetul individual de psihologie? Mulțumesc!

Roxana
-

12 ianuarie 2023 at 15:34

  Se incadreaza la pfa real.

  Lacramioara
  -

  8 februarie 2023 at 17:13

Buna ziua.
Daca factura a fost emisa pe data de 31.12.2022 dar a fost incasata pe 10.01.2023 la ce impozit se supune? La cel din 2022 sau cel din 2023?
Multumesc

Alex
-

9 ianuarie 2023 at 17:35

Bună ziua!
Mulțumim pentru articol și pentru răspunsurile la întrebări.
Îmi puteți da și mie un sfat, vă rog? Sunt freelancer și câștig aproximativ 6000-9000 RON pe lună. Nu vreau să fiu obligat să plătesc contribuția la pensie, nici la sănătate. Există vreo variantă pentru mine, și care ar fi aceea?
Mulțumesc!

L Sergiu
-

7 ianuarie 2023 at 16:37

  Buna ziua! Nu exista nicio varianta pentru dvs. Trebuie sa va infiintati rapid o PFA sau SRL si sa declarati venitul realizat, daca veniturile sunt constante, realziate din activitati cu caracter de continuitate.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  8 ianuarie 2023 at 22:53

   Momentan am PFA cu norma de venit 45000 RON, deci sunt obligat sa platesc CAS si CASS la 12 salarii minime. Ma gandeam daca este vreo varianta ca sa platesc doar impozit, fara contributii CAS si CASS, sau macar sume mai mici la contributii CAS si CASS.

   L Sergiu
   -

   9 ianuarie 2023 at 12:41

Adaugati in calculator si PFA(fara salariati) cu administrator pensionar

Dragos
-

4 ianuarie 2023 at 16:04

  Buna ziua! Calculatorul are ca scop sa compare formele de impozitare fara sa tina cont de situatii particulare, care sunt nenumarate. De situatiile particulare trebuie sa tineti cont dvs. De exemplu, ca pensionar, nu platiti CAS deci PFA in sistem real este foarte avantajos in comparatie cu SRL micro.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  8 ianuarie 2023 at 22:50

Buna ziua.
In tabelul de mai sus, la SRL cu un angajat, la venit incasat este cuprins si salariul angajatului din cate inteleg?
In cazul in care angajatul si este acelasi cu proprietarul firmei, salariul revine tot detinatorului firmei, pe langa veniturile din dividende.
Multumesc.

Traian Popica
-

29 decembrie 2022 at 8:03

  Buna ziua! Da, la venitul net incasat este inclus si salariul net incasast de catre administratorul micro.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  30 decembrie 2022 at 13:37

Buna ziua.
Multumim pntru articol.
Imi puteti spune va rog daca regulile PFA in sistem real se vor aplica in 2023 pentru veniturile din 2022, sau in 2024 pentru cele din 2023?
Va multumesc.

Traian Popica
-

27 decembrie 2022 at 15:10

  Buna ziua. In ceea ce priveste activitatile independente, modificarile la codul fiscal intra in vigoare la 1 ianuarie 2023 si se aplica pentru vneiturile obtinute dupa 1 ianuarie 2023.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  30 decembrie 2022 at 13:32

Pentru norma de venit mai mare de 72000 la CAS datorat nu ar trebui sa fie 18000 pentru PFA cu norma de venit? Acum afiseaza 7200
Multumesc!

V
-

15 decembrie 2022 at 9:44

  Buna ziua! Da, CAS este 18.000, dar nu reusesc sa reproduc eroarea. Poate fi de la cache, de aceea l-am dezactivat. Va rog sa reîncărcați pagina.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  15 decembrie 2022 at 17:49

   Buna ziua. Acum pune 18000. Multumesc

   V
   -

   16 decembrie 2022 at 10:40

Buna ziua. Pentru un PFA cu norma de venit(norma mai mica de 72000 lei) CAS-ul si CASS-ul se platesc la valoarea a 12 salarii minime? Sau plata contributiilor depinde de venit(Venit >72000 inseamna CAS si CASS la valoarea a 24 salarii minime)?

Mihai
-

14 decembrie 2022 at 19:51

  Buna ziua! Plata impozitului si contributiilor „depinde” de valoarea normei de venit nu de venitul inregistrat.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  14 decembrie 2022 at 22:57

   Multumim D-nul Constantin pentru acest calculator foarte util. Am totusi o intrebare: cum ati dedus acest lucru? Vad ca anumiti contabil folosesc venitul realizat pentru determinarea plafonului de CAS & CASS.

   Cristi
   -

   16 decembrie 2022 at 12:29

    Cu placere! S-ar putea sa fie doar o confuzie intre termeni. Din punct de vedere fiscal exista termenul de venit net, care se raporteaza la plafoane.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    16 decembrie 2022 at 22:31

Am incercat sa refac calculul dvs din tabel si am o nelamurire. De ce contabilitatea se adauga la taxe si contributii datorate si nu se scade doar din Venitul net incasat ? In calculele din tabelul dvs suma de la contabilkitate se adauga si la total taxe si la venitul incasat. Multumesc.

Stefanul
-

13 decembrie 2022 at 16:33

  Buna ziua! Pentru ca am considerat serviciul de contabilitate ca fiind un cost direct al formei de organizare. Puteti pune 0 pe linia 8 si rezulta taxele nete de plata.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  14 decembrie 2022 at 18:43

Buna ziua,
Ft util tabelul si explicatiile, dar va rog sa ma ajutati cu o lamurire:
In situatia unui Micro SRL cu 1 angajat (angajatul fiind chiar posesorul SRL-ului), la randul 23 „Venit net incasat” este inclus si salariul angajatului?
Multumesc

Gabriel
-

8 decembrie 2022 at 20:11

  Nu. In cazul in care angajatul este chiar posesorul SRL-ului, acesta trebuie sa isi adune la veniturile lunare afisate in coloana „Micro cu salariat”, randul 23 si salariul net lunar (valoare rand 14 / 12 luni).
  Aceeasi intrebare am avut-o si eu. Am pus toate datele intr-un excel, am gasit formulele de calcul si mi-am dat seama ca nu este inclus salariul angajatului la randul 23.

  Spor!

  Cristian
  -

  10 decembrie 2022 at 1:44

   Salariul net incasat de salariat in cazul micro este inclus la randul 22, altfel comparatia nu ar fi rezonabila. In tabel: rd6 = rd7 + rd21 + rd22. Explicatii: rd7 reprezinta cheltuieli deductibile cu obtinerea venitului, rd21 reprezinta cheltuieli cu taxele si rd22 reprezinta castigul antreprenorului (sub forma de salariu si dividende).

   CONSTANTIN COZMA
   -

   10 decembrie 2022 at 2:37

   Buna ziua, se poate va rog sa faceti public fisierul excel, sau sa il trimiteti pe privat ([email protected])? O zi frumoasa!

   Viorel
   -

   12 decembrie 2022 at 13:26

  Buna ziua! Da, este inclus si salariul celui care „asigura” incadrarea intreprinderii in regimul fiscal de microintreprindere.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  10 decembrie 2022 at 2:40

Pentru PFA la norma nu exista cheltuieli deductibile.

Catalin
-

1 decembrie 2022 at 0:04

  O activitate are cheltuieli, indiferent de forma de organizare. Pentru norma de venit, impozitul si contributiile se calculeaza raportate la valoarea normei de venit. Cheltuielile deductibile se completeaza si tocmai pentru a o face comparabila cu celelalte forme de organizare si a calcula corect procentele de taxe.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  1 decembrie 2022 at 12:03

Buna ziua

in cazul in care am incasat dividende in cursul anului 2022 persoana fizica peste pragul de 12 salarii minime deci 30600 ron trebuie sa platesc cass pana pe 25 mai 2023 suma de 3060 ron?

ALEX
-

29 noiembrie 2022 at 12:31

  Buna ziua! Da, trebuie sa platiti.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  2 decembrie 2022 at 12:51

Buna seara! In cazul unui PFA norma de venit conform cod CAEN 27 600 RON, cu deducere 50 % datorita unui contract de munca norma intreaga, se ia in calcul aceasta suma (27.600 RON) si deci intra automat la plata CASS fiind intre 18.000 si 36.000?
Multumesc.

Andreea
-

24 noiembrie 2022 at 18:46

  Buna ziua! Daca norma de venit corectata depaseste plafonul, oricare ar fi acesta, platiti CASS.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  28 noiembrie 2022 at 16:01

Bună ziua. Actualmente am un SRL fara angajati, Cod CAEN 6622 Activități ale agentilor și broker-ilor de asigurări (Asistent în brokeraj), și un profit net de 200.000 lei/ an. Ce îmi recomandați pe viitor ? SRL sau PFA? Mulțumesc.

Claudiu
-

21 noiembrie 2022 at 14:37

  Va rog sa introduceti datele in calculator si sa luati decizia corecta pentru dvs. Calculatorul este mai sus.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  28 noiembrie 2022 at 15:56

  Sunt in aceeasi situatie. Codul CAEN nu se regaseste la activitatile PFA cu norma de venit, deci se incadreaza la PFA in Sistem Real, fapt care nu avantajeaza fata de SRL. Vom plati impozit pe profit la SRL, nu vom avea ce face. E foame mare la buget

  Ovidiu C
  -

  22 decembrie 2022 at 16:39

In 2022 ,3000 lei va fi salariu brut, nu net. CASS se va plăti la venituri ce depasesc 6 salarii minime brute ,sau nete? Mulțumesc.

Ana
-

20 noiembrie 2022 at 16:57

Aveți multe erori în explicații….
Sau probabil asa vreți sa câștigați clienți….

Viorica Draghicescu
-

18 noiembrie 2022 at 7:26

  Dovada, va rog…
  Altfel e doar un comentariu rautacios, ca sa nu zic ca n-are logica. Cine ar spera sa castige clienti dand informatii eronate?!?

  Iliovici Dan
  -

  20 noiembrie 2022 at 2:41

  De ce nu punctati erorile la care faceti referire?

  Deleanu Adriana
  -

  20 noiembrie 2022 at 9:59

  Explica destul de bine

  X
  -

  24 noiembrie 2022 at 8:39

Bună ziua. Actualmente am un SRL și un profit net de 100.000 lei/ an. Nu știu exact ce venituri voi avea anul viitor, activitatea mea fiind de consultanta , cod caen 7022, eu fiind pensionara și neavând angajați. Ce îmi recomandați? SRL sau PFA? Mulțumesc.

Luminita
-

17 noiembrie 2022 at 17:08

  PFA in sistem real, pentru ca nu mai platiti CAS.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  18 noiembrie 2022 at 0:42

   Buna ziua..fiind pfa ca vopsitor industrial..venitul net pe 2022 estimez un 165000lei cu cheltuieli de max. 20000lei..iar pe 2023 estimez un venit similar ca 2022..ce ar fii mai avantajos sa continui pfa sau sa infiintez un srl?

   Lungu Marius
   -

   20 noiembrie 2022 at 20:33

    Va rog sa introduceti datele in calculator si sa luati decizia corecta pentru dvs. Calculatorul este mai sus.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    28 noiembrie 2022 at 15:56

   Cum luam legatura cu d-voastra, pentru o analiza mai complexa ?

   Sorin
   -

   27 noiembrie 2022 at 11:49

Buna ziua,

In primul rand felicitari pentru articol si pentru exemple, dar mai ales concluzia de la final 🙂
Am o intrebare legata de PFA, daca eu voi factura in anul 2023 doar in primele 2 luni din an pentru ca apoi voi intrerupe activitatea pe PFA (concediu de crestere copil), iar venitul brut pe care il voi realiza estimez ca este sub plafonul de 12 salarii min, cum se va face calculul? Voi raporta venitul brut realizat din astea 2 luni la 12 luni din an? pentru ca in cazul asta as plati doar impozit. Sau se calculeaza altfel?
Multumesc

Elena B
-

17 noiembrie 2022 at 12:33

  Buna ziua! Platiti in functie de nivelul venitului net realizat, nu a perioadei de activitate.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  18 noiembrie 2022 at 0:45

   Daca ai un srl cu 1 angajat pe salar minim pe economie,cu cod caen 6622 ai 6619,o cifra de afaceri de 500000 RON si cu un profit brut de 350000 RON, dupa data de 01.01.2023 vei achita : 16% impozit pe profit,1% impozit pe Cifra de Afaceri,8% dividende.Cat vei avea de plata CAS-ul si CASS-ul pt veniturile sin dividende?

   Gheorghe Rares
   -

   18 noiembrie 2022 at 8:32

    Nu veti plati si 1% impozit micro, fiind cu impozit profit, doar 16% impozit din profit, contributii salariat daca e cazul, iar referitor la dividende, nu platiti cas, doar cass….depasind plafonul de 24 salarii, 7200 lei veti plati/an.

    Lacramioara
    -

    8 februarie 2023 at 17:21

Bună,
Daca realizez un venit net de peste 100.000 lei, dar sunt angajat cu CM normă întreagă (8 ore), tot aceleași contribuții le voi plăti ca PFA?
Mulțumesc!

Dan
-

17 noiembrie 2022 at 0:12

  Calitatea de salariat conteaza doar in situatia in care aveti o activitate impusa cu norma de venit. In sistem real platiti aceleasi taxe, chiar daca sunteti salariat.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  18 noiembrie 2022 at 0:22

Bună ziua, totuși nu e mai avantajos să plătești impozit pe profit de 16% decât să ai un PFA, la venituri de 5000 de ron/lună cu cheltuieli deductibile de 1500?

Când va fi disponibil calculatorul fiscal actualizat pentru 2023?

Mulțumesc!

Rafiliu Andrei
-

16 noiembrie 2022 at 20:34

  Ca sa fie reprezentativa comparatia intre cele doua forme de organizare am mers pe un caz standard, valabil pentru 90% din cszuri. Nu discutam situatii particulare! Calculatorul o sa fie gata pana la sfarsitul lunii.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  18 noiembrie 2022 at 0:21

Bun calculul și primul pe care-l văd care ia în calcul costurile contabilității la SRL. Felicitări!
Într-adevăr, pentru venituri sub al doilea prag de contribuții, PFA-ul e mai avantajos.

Însă contabilitatea la PFA nu costă 1000 de lei pe an. O licență pentru o aplicație costă între 160 (Saga) și 400 (Contapp) de lei pe an.
Dacă nu ai chestii complicate, o poți face gratis într-un program de calcul tabelar (Google, care e tot gratuit).

Am făcut un calcul pentru două PFA-uri comparativ cu un SRL la care sunt angajate cele două persoane (administrator cu mandat și angajat, fiecare cu brut de 3.000).
Nici când ambele PFA-uri depășesc pragul al doilea de contribuții NU e mai avantajos SRL-ul.
De exemplu, pentru un venit brut cumulat de 156.000 (6.500 brut lunar la fiecare PFA) rezultă o diferență de aprox 7.500 de lei anual în favoarea PFA-urilor.

Adrian
-

16 noiembrie 2022 at 13:32

  Multumesc pentru apreciere! PFA-ul este mai avantajos, dar trebuie facute calcule de la caz la caz.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  16 noiembrie 2022 at 19:34

Buna ziua,

Articolul are o oarecare abordare subiectiva si incompleta.
Abordarea taxelor pentru PFA (de pilda impizitarea pe CASS sau CAS sau alte taxe) trebuie calculate in functie de toate veniturile pe care le realizeaza o persoana fizica.. atat din PFA cat si din alte surse.. gen chirii, dividende…. etc. Deci analiza din articol e incompleta.
Articolul abordeaza doar fiscal lucrurile… insa un SRL are avantaje in fata unui PFA din punct de vedere juridic (raspunderea legala e diferita intre cele doua forme de organizare) din punct de vedere a posibilitatii de a accesa diverse fonduri guvernamentale sau europene. Pe PFA fondurile sunt foarte limitate, in schimb pe SRL sunt cu totul alte posibilitati.
Deci…

Adrian HODREA
-

16 noiembrie 2022 at 11:33

  Buna ziua! In ceea ce priveste celelalte venituri de care vorbiti chirii, nu trebuie luate in calcul pentru a raspunde la intrebarea principala din articol, stabileste fiecare in functie de situatia proprie. In ceea ce priveste partea cu raspunderea, aveti dreptate, o sa completez tabelul, desi nimeni nu-si propune falimentul sau sa dea teapa. In ceea ce priveste accesarea de fonduri europene, depinde de fiecare program, sunt acceptate si activitatile independente in unele cazuri.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  16 noiembrie 2022 at 19:24

   Buna ziua,
   Corect, nimeni nu-si propune „falimentul sau sa dea teapa”, dar nu despre asta este vorba cand abordam subiectul limita raspunderii, ci despre efectul unor posibile prejudicii aparute in cazul unor erori de interpretare a legislatiei, erori „omenesti” sau chiar cazuri de abuzuri ale organelor de control, sa nu mai vorbim de vestitul termen „solidar” in materie de TVA cand ai ghinionul sa intri intr-o relatie cu un partener cu probleme si lista poate continua, cine a vazut asa ceva stie despre ce este vorba…

   G
   -

   17 noiembrie 2022 at 10:40

    Sunt o sumedenie de situatii particulare pe care nu le-am luat in calcul, pentru ca nu este relevant pentru comparatia noastra. Fiecare persoana va stabili in functie de situatia proprie.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    18 noiembrie 2022 at 0:25

Buna ziua,Cum se aplica aceasta modificare in cazul pensionarilor daca are PFI – sistem real.Multumesc penru raspuns

Agent de asigurare
-

16 noiembrie 2022 at 8:44

  Buna ziua! Pensionarii nu platesc CAS, celelalte obligatii fiscale nu se schimba.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  16 noiembrie 2022 at 19:16

   Multumesc foarte mult !

   Agent de asigurare
   -

   17 noiembrie 2022 at 21:55

Am un PFA si preconizez ca veniturile sa depaseasca valoarea de 60 000 euro pe an ceea ce va insemna ca voi plati TVA din momentul cand ajung la aceea valoare sau pe toate veniturile din anul respectiv?

Emanuel
-

10 noiembrie 2022 at 11:36

  Bună ziua! Veti plăti TVA pentru sumele facturate după obținerea codului de TVA.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  11 noiembrie 2022 at 22:44

Buna ziua!

Superb ghid! Cand va fi updatat pentru 2023?

Multumesc

Cosmin
-

26 iulie 2022 at 11:19

Daca am PFA si incasari anuale de peste 300.000 RON (plafonul pentru obligatia de a trece la platitori de TVA), insa am contracte doar cu firme din afara tarii, mai intru la platitor de TVA?

Barbu Andrei
-

7 decembrie 2021 at 22:20

Bună ziua!
Sunt medic și voi presta servicii într-o clinică, dar nu știu ce tip de entitate fiscală să aleg în vederea colaborării. Venitul pe care estimez că îl voi realiza este de 10000 lei/lună și nu voi avea alți angajați. Ce să aleg ca formă fiscală, PFA sau SRL? Ce formă de impozitare ar fi mai convenabilă?
Mulțumesc!

Mihail B
-

14 noiembrie 2021 at 21:44

Buna ziua, in cazul unei PFA in sistem real raportarea impozitarii se face pentru perioada 1 ian – 31dec? Spre exemplu, pur teoretic, daca ma infiintez azi in octombrie pentru a ramane sub plafon si a nu plati CASS/CAS e ok sa emit facturi totale cu 1 leu sub plafon pana pe 31 decembrie si alte facturi cu 1 leu sub plafon pe 1 ianuarie? Bineinteles, considerand ca nu exista alte incasari.

Liviu
-

26 octombrie 2021 at 23:27

Buna ziua! Cred ca calculatorul este gresit. La „Dividende brute repartizate din profit” pt micro cu salariat este blocat la 7176.00 ceea ce face ca restul valorilor sa fie la fel, gresite

T
-

8 septembrie 2021 at 7:15

  Buna ziua! Am rezolvat eroarea. Va rog sa verificati.

  Constantin
  -

  16 septembrie 2021 at 12:53

Salariul minim brut este acum 2300 lei. Cred ca ar trebui actualizate formulele

roger
-

10 iunie 2021 at 15:52

  Buna ziua! Calculul este pentru 2020. O sa scriem un articol si cu calculele pentru 2021.

  Constantin
  -

  27 iunie 2021 at 9:37

Buna ziua! In cazul in care veniturile sunt peste 100000 euro/an, nu se mai poate PFA cu normal de venit si in cazul asta se poate ignora coloana respectiva. Gresesc ceva?

Ta
-

28 mai 2021 at 9:35

Buna ziua. Am observat ca acest calculator nu mai functioneaza – apar multe erori. Era de foarte mare ajutor!
Imi puteti spune va rog daca planuiti sa fixati aceasta problema?
Multumesc!

Vlad
-

26 februarie 2021 at 8:21

  Buna ziua! Am rezolvat cu erorile. S-au schimbat operatorii din ratiuni de securitate si formulele complexe nu au mai functionat. Multumim pentru atentionare.

  Constantin
  -

  26 februarie 2021 at 16:07

   Perfect! Mulțumesc și eu pentru promptitudine.

   Vlad
   -

   26 februarie 2021 at 22:01

Buna ziua,

Acest calculator este defect? Apar o gramada de erori acum…

Alex
-

17 februarie 2021 at 7:01

  Buna ziua! Am rezolvat cu erorile. Multumesc pentru atentionare.

  Constantin
  -

  26 februarie 2021 at 16:06

Permiteti-mi o remarca: in cazul in care pfa (I.I., IF) ar trece de 26.760 lei/anul fiscal 2020 si nu se doreste plata CAS, CASS, solutia ar fi incheierea unui contract de asociere in participatiune, solutie perfect legala, dar si utila. Recomand.

atticus
-

6 decembrie 2020 at 11:36

Buna ziua!
Am un PFA din 2014, înregistrat pe numele meu, însă de activitatea acestuia se ocupă soțul. Eu sunt angajată cu contract pe perioadă nedeterminată(bugetară). Cum pot proceda ca activitatea soțului să fie înregistrată ca
vechime în muncă?
Multumesc!

Onofrei
-

22 noiembrie 2020 at 19:49

  Buna ziua! Pentru a acumula vechime in munca trebuie sa-si faca sotul dvs o PFA. La aceasta data contributia platita se inregistreaza pe contul dvs, titularul PFA,

  Constantin
  -

  23 noiembrie 2020 at 8:30

   Buna ziua! Pana la acest moment nu se recunoaste ca si vechime in munca, activitatea desfasurata prin PFA (chiar daca sunt platite CAS si CASS aferente activitatii desfasurate). Este o inechitate legislativa care poate va fi corectata in viitor. Pana atunci persoanele care isi desfasoara activitatea sub aceasta forma, inca isi mai pot „cumpara” vechime.

   Sorin
   -

   3 august 2021 at 11:09

Sunt angajat cu norma intreaga. Daca imi infiintez un PFA si depasesc suma de 27000 lei, voi achita iar CAS si CASS?

Roman Nicu
-

22 noiembrie 2020 at 19:17

  Buna ziua! Norma de venit se reduce cu 40-50% daca sunteti si salariat. Verificati normele si criteriile de reducere de la sfarsitul tabelului. https://contapp.ro/norme-de-venit-2020/

  Constantin
  -

  23 noiembrie 2020 at 8:32

   Buna ziua !
   Asa cum spunea si domnul Roman Nicu: situatia actuala – PFA cu norma de venit, depasind insa limita de 25000E/an si angajat cu norma intreaga la o companie privata. Exista obligativitatea achitarii CAS si CASS pe PFA ?

   Costin
   -

   16 noiembrie 2022 at 13:42

Buna ziua, doresc sa deschid un PFA in domeniul IT, partea de security. Intrebarea este, daca cumva (si in cel mai rau caz) in 6 luni – 1 an nu am nici un venit, trebuie sa platesc ceva taxe?

Cristi
-

27 octombrie 2020 at 7:20

  Bună ziua! Înființați PFA si la depunerea declaratiei unice alegeți sistemul real de impozitare. Veti plati impozit la venitul realizat.

  Constantin
  -

  27 octombrie 2020 at 7:25

Buna ziua.am un pfa nou.trebuie sa fac declaratia de venit si nu stiu cum sa fac sa raman cu cat mai multi bani,adica in sistem real sau norma de venit.mentionez ca venitul este apr 3500 ron lunar.as avea si cheltuieli deductibile de 1200 ron pe luna (bon conbustibil etc).cum ar fi mai bine pt mine.multumesc

Marian
-

15 octombrie 2020 at 12:47

Buna ziua,

Tabelul nu contine o rubrica dedicata cotei TVA. Pentru a avea o previziune mai realista a taxelor si contributiilor in functie de venitul brut anual ar trebui sa tinem cont si de acesta?

Multumesc anticipat.

Alex
-

6 septembrie 2020 at 7:42

  Buna ziua! TVA nu are nicio influenta asupra impozitului pe venit si contributiilor sociale datorate. Daca intetionati sa fiti platitor de TVA, includeti in tabel sumele nete, fara TVA, atat la cheltuieli cat si la venituri.

  Constantin
  -

  15 septembrie 2020 at 12:33

Buna seara,
am studiat putin tabelul de sus si nu imi este clar de unde vine suma de 142.446 lei in cazul microintreprinderii cu un salariat corespunzatoare dividendelor brute platite (linia 15). La fel, cum poate fi castigul net anual (linia 20) mai mare decat dividendele brute (148.799 vs 142.446).
Va multumesc !

Ion
-

22 august 2020 at 19:18

  Am uitat sa mentionez datele de intrare
  Venituri lunare estimate: 15000
  Cheltuieli deductibile estimate: 700

  Ion
  -

  22 august 2020 at 19:20

  Buna ziua! Pentru a face comparabile formele de organizare si a reprezenta cat mai fidel diferentele dintre aceste forme, am considerat ca salariul incasat de salariat in cazul „MICRO cu salariat” este al viitorului antreprenor. Asadar, acesta incaseaza un salariu net anual minim egal cu 16.152 lei, care se adauga la rd 20 Castig net anual/pierdere anuala. Si acesta este un castig al antreprenorului care cauta cea mai avantajoasa forma de organizare a afacerii lui si trebuie inclus atat pe partea de costuri (taxe) cat si pe partea de venituri.

  Constantin
  -

  24 august 2020 at 11:01

   Buna seara detina un Srl si pe ultima suta de metri am depasit cifra de afacerii de 60.000 de euro deci obligatoriu din 2023 platitor de tva ….mentioneza ca nu am avut angajati in ani precedenti ….tind sa cred ca am depasit cei 60.000 din cauza cresterii preturiilor …cod caen 4711 si 5630..totusi cred ca si vanzarile au fost bunicele fiind in mediul urban ca idee o medie undeva la 2500…2700 pe zi cu 30 zile lucratoare si un adaos de 30% ..dupa cifrele pe care vi le am dat si dupa
   noile modificarii credeti ca mai pot merge mai departe ma pot incadra cu un salariat si ce costurii ar fi …cum ar fi mai bine procedat …..VA MULTUMESC.

   SeleaStelu
   -

   23 noiembrie 2022 at 21:34

    Va rog sa introduceti datele in calculator si sa luati decizia corecta pentru dvs. Calculatorul este mai sus.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    28 noiembrie 2022 at 15:57

sunt agent de asigurari, pt o asigurare in care comisionul meu este de 29euro(139 ron), cat mi se retine ? ( impozit si celelate contributii)

claudia
-

13 iulie 2020 at 12:53

Sunt PFA cu 2 angajati,cu cifra afceri sub 100000,pot depune declaratia 112 o data pe trimestru,la fel sa platesc taxele pt angajati trimestrial?

daniela iager
-

4 iulie 2020 at 21:06

Buna seara, mi-am infiintat un II. Daca realizez venituri sub plafon inteleg ca nu sunt obligata sa platesc CAS si CASS. Cum fac sa fiu totusi asigurata medical?

Stoenescu Cristina
-

11 februarie 2020 at 17:31

Bună seara! Sunt agent de asigurari si am venituri in jur de 30000 lei/an, dar cheltuieli f mici. Incerc cu greu sa tin venitul net sub pragul de 12 salarii minime pt a plati numai impozit pe venit nu si alte contribuții. Menționez că sunt angajata cu norma intreaga la o firmă. Ce forma de organizare credeti ca m-ar ajuta?
2. Factura de telefon mobil as putea sa o inregistrez pe cheltuiala, si daca da, cat ar fi deductibila?

Uta Elena
-

28 ianuarie 2020 at 19:56

Dragi domni și doamne! În anul 2019 am vândut doua case cu pfa înființat la vânzare. Nu am cheltuieli deductibile deoarece nu infiintasem pfa, cat%plătesc impozit și din ce sumă??? Pot sa diferențiezi suma încasată cu suma evaluata din cartea notarilor??? Mulțumesc anticipat

Pascu doina
-

19 ianuarie 2020 at 19:40

Foarte interesant articolul d.vs
Lucrez in UE unde platesc contributiile de sanatate si pensie!
Detin un teren la Cluj pe care vreau sa-l valorific astfel: o parte bani si o parte apartamente.

Intrebarea mea este: contractul de asociere cu dezvoltatorul sa fie pe persoana fizica sau firma?!
Care este alegerea mai svantajoasa pt mine dpdv fiscal ?! opinia dvs. Multumesc

Vio Rosca
-

16 ianuarie 2020 at 12:21

Buna seara,

Am doua intrebari pentru dumneavoastra.

Daca sunt si angajar, drept urmare platest pensie si sanatate, mai trebuie sa le platesc pe PFA in cazul in care depasesc plafonul ?

Daca am un venit net de aproximativ net de 33000-35000 pentu 2018 si optez pentru plata in sistem real, cam cat ar trebui sa platesc ca taxe si impozite ?

Multumesc.

Leon
-

14 iulie 2019 at 22:50

  Buna ziua! Daca sunteti angajat platiti CAS si CASS pt venituri din activitati independente. Pentru impozit si contributiile de plata folositi calculatoarele de aici: https://venitnet.ro/

  Constantin Cozma
  -

  15 iulie 2019 at 8:18

Buna ziua,

Din calculele dumneavoastra reiese ca e mult mai eficient sa alegi PFA cu norma de venit in locul statutului de salariat, pentru acelasi salariu brut platit de angajator.
Ne puteti spune si daca exista alte restrictii in alegerea formei de organizare PFA cu norma de venit in locul celei de salariat obisnuit?
Bineinteles, cu presupunerea ca acest tip de colaborare este agreat de compania angajatoare.

Multumesc!

Ionel Adrian Spalatelu
-

12 martie 2019 at 9:20

„28.000 de lei in Bucuresti pentru 2018”. E pentru plata facuta in 2018 dar pentru veniturile realizate in 2017, nu? https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2017/Bucuresti2017.pdf

Ioan
-

22 februarie 2019 at 13:38