Cod fiscal 2024. Impact maxim la PFA și Profesii liberale.
Cuprins articol
Modificările la codul fiscal aprobate in Parlament
Detalii despre aceste modificari gasești in acest articol.
Versiunea aprobata are prevederile cele mai dure de pana acum. Cea mai afectata categorie de antreprenori este cea a activităților independente, indiferent de forma de organizare, PFA-PFI-II-IF Profesii Liberale.
Conform acestei versiuni de modificare a codului fiscal, veniturile din activități independente sunt tratate ca si veniturile din salarii.
2 măsuri care vor conduce la radierea a sute de mii de PFA și Profesii Liberale
- CASS – sănătate, baza de calcul la CASS este venitul net obținut. Baza de calcul nu poate fi mai mica decât plafonul de 6 salarii minime si nici mai mare decât plafonul de 60 de salarii. Indiferent de rezultatul obținut, se va plăti CASS la cel puțin 6 salarii minime pe economie;
- Pentru stabilirea obligației de a plăti CASS veniturile din activități independente nu se vor cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobânzi, chirii), pentru acele venituri se va plăti CASS separat, deci se poate ajunge sa plătești CASS la baza de calcul de 84 de salarii pe economie.
Daca se menține forma actuală sute de mii de activități independente se vor radia, pentru ca sarcina fiscală este mult mai mare decât la celelalte forme de organizare si atunci intervine optimizarea fiscală.
Cum s-a ajuns aici? România, un paradis fiscal!
Sarcina fiscala a fost redusa constant după 2017, când la guvernare au ajuns persoane cu probleme penale care voiau sa dea bine in a ochii alegatorilor. Deși nu ne-au plăcut penalii, ne-am bucurat cu toții de reducerea impozitelor.
O listă cu cele mai importante facilități acordate IMM, in vigoare in perioada 2017-2023:
- microîntreprinderile au avut impozit de 1% din cifra de afaceri, pana la maxim 1 milion euro in 2022, respectiv de pana la 500.000 euro din 2023;
- impozit pe dividendele distribuite de 5% pana in 2022, si de 8% din 2023;
- exceptie la CASS pentru salariatii din constructii si agricultura;
- exceptie la impozitul pe venitul obtinut din salariri de IT-isti ;
- excepții la plata CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de autor, daca persoana este salariata sau pensionara;
- norme de venit stabilite fără fundament economic la PFA (de exemplu pe CAEN 6202 norma este de 40.000 lei in București si de 88.000 lei in Constanta)
- societățile comerciale din domeniul Horeca au platit impozit specific,
- etc
Aceste facilități au fost promovate in condițiile in care Romania avea, si are, cea mai mare sarcina fiscala pe veniturile din salarii, la 100 lei încasați de angajat, angajatorul trebuie să plătească 60 de lei la stat.
Deci, avem regim de paradis fiscal pentru întreprinderi si un regim împovărător pentru veniturile din salarii. Cu cat veniturile sunt mai mari cu atât sarcina fiscală scade, ceea ce a lăsat loc de optimizarea fiscală, cu efect maxim pentru cei care câștiga mult peste media economiei.
Nu este vina antreprenorilor pentru ca impozitele au fost mici sau pentru ca s-au acordat excepții. Vina a fost a decidenților politici prin lipsa de responsabilitate si fără viziune de dezvoltare economică.
Soluția a fost, si este in continuare, revenirea la cota unica inițială, 16% impozit pentru toate veniturile si reducerea CAS la salarii cu acordarea unei deduceri de baza pentru fiecare salariat.
Proiectul de modificare a Codului fiscal
Dacă proiectul se va menține așa cum este prezentat, nu se va realiza niciunul dintre obiectivele propuse: nici bani mai multi la buget, nici eliminarea optimizării fiscale, nici armonizare fiscala.
Revoltători este ca viziunea din spatele acestor modificari este una comunista, cel putin in cazul activitatilor indpendente, care vor plati taxe si contributii aproape la fel ca si un salariat.
1. Antreprenorii cu PFA/Profesie Liberala sunt tratați ca si salariați
Principala ținta guvernului trebuie sa fie reducerea plafonului pentru microîntreprinderi si eliminarea excepțiilor la contribuțiile sociale, refacerea bazei de impozitare la intreprinderile mari, etc.
In al doilea rand, ce trebuie sa inteleaga Guvernul, antreprenorii, cu PFA sau microîntreprinderi, nu sunt salariati si nu beneficiaza de avantajele pe care la are un salariat, deci nu trebuie impozitati ca si cum ar fi salariați.
Un medic, un psiholog, un contabil, un șofer de taxi, inginer este disponibil aproape oricând pentru clientii lui. Acesti oameni nu au program de la 9-17, nu au concedii platite, servesc clientul oricand este nevoie, uneori si in toiul sărbătorilor, sunt disponibili si la 6 dimineata si la 11 noaptea. Acesti oameni muncesc pana 10-12-14 ore pe zi ca sa obțină un venit mai mare. Nu poti sa suprataxezi aceste venituri ca si cum ar fi venituri din salarii.
Atunci când un antreprenor câștigă de 2,3 sau de 5 ori salariul mediu pe economie (6.789 lei in 2023), nu face optimizare fiscala ci este rezultatul muncii si pregătirii profesionale, indiferent de profesia lui: inginer, arhitect, traducător, medic, it-ist, contabil, taximetrist, dentist si orice alt profesionist care nu accepta sa lucreze pe salariul fix, pentru ca știe ca poate și știe ca merita mai mult.
Oamenii acestia „muncesc” pentru banii pe care-i câștiga. Si marea majoritate a acestor persoane nu câștiga peste 50-60-70.000 euro anual.
2. Activitățile independente sunt contribuabilii cei mai corecti
Acești contribuabili sunt cei mai disciplinați, pentru ca, cel puțin in cazul PFA/Profesii Liberale, se răspund cu bunurile personale in cazul executării silite. Nu prea am auzit de insolvente la PFA!
In al doilea rând, PFA-urile si Profesiile Liberale nu au fost beneficiarii reducerii de impozite din aceasta perioada. Acestea au plătit impozit de 10% si contribuții sociale la cel puțin 12 salarii minime pe economie. Deci mult mai mult decât 8% cat a fost in 2022 la micro fără salariat.
3. Statul o sa încaseze mai puțin decât se așteaptă
Sute de mii de contribuții sociale vor fi pierdute.
Este acceptabil sa platești CAS si CASS la 12 sau 24 de salarii, poate chiar si la 36 de salarii la CASS, cumulat cu celelalte venituri, dar nu va accepta nimeni sa plateasca CASS la 60 de salarii sau 84 de salarii.
Procentul de CASS calculat la venitul net in cazul PFA este ca si un impozit in plus, de inca 9% aplicat la venitul net, care nu este justificat de servicii in plus.
Situtatia 1. PFA/Profesii liberale care câștiga mai mult de 24 salarii, dar mai puțin de 300.000 lei, vor migra către microîntreprindere, pentru ca acolo vor plati CAS si CASS la un salariu minim, iar impozitul pe dividende va fi platit cand se vor distribui dividendele, daca vor distribui. Deci, in acest scenariu scade CAS-ul de plata.
Exemplu – PFA, norma de venit IT, care trebuia sa treaca la sistem real din 2024, cu plata CAS si CASS la nivelul a 24 de salarii. Stabilisem sa ramana in continuare PFA si sa plateasca o CAS in plus decat sa treaca pe micro si sa plătească o CASS; si sa profite si de avantajul ca la PFA foloseste imediat banii incasati. Ce opțiune are din 2024, daca se mentin modificarile? – Micro cu CAS la 12 salarii si distribuire dividende, când o fi cazul.
Situtatia 2. Atat PFA-urile cat si micro-întreprinderile care câștiga peste 300.000 lei si au profitabilitate de peste 30%, vor intra la impozit pe profit si vor renunța la contractele de munca. Iar in ceea ce privește impozitul pe dividende si contribuțiile sociale aferente, acestea se vor plăti la distribuirea de dividende. Rezultat? contribuții mai putine platite la buget.
Exemplu. Medic cu venituri brute de peste 400.000 lei pe an, stabilisem sa ramana profesie liberala ca urmare a aceluiasi rationament de mai sus. A acceptat sa plateasca CAS si CASS la 24 de salarii. Ce optiune are din 2024? Sa treaca la impozit pe profit, cu o sarcina fiscala de peste 25% dar fara sa mai plateasca CAS si CASS.
In concluzie, care va fi rezultatul modificarilor propuse in forma actuala:
- se vor pierde sute de mii de contracte de munca, pentru ca o parte dintre microîntreprinderi vor trece la regimul de impozitare cu impozit pe profit;
- o multime de PFA-uri se vor radia, o parte vor transforma in micro sau in srl cu impozit pe profit, prin urmare incasarile la buget vor scadea, cel putin pe partea de contributii sociale.
Oamenii vor accepta sa plătească un impozit mai mare, sau eliminarea unor facilități, dar nu vor accepta sa plătească contribuții sociale mai mari – plafonul de 24 salarii la CAS (cel putin) nu trebuie sa creasca pentru a maximiza încasările la buget din aceste contribuții.
Ca antreprenor, sa plătești CAS si CASS la nivelul a 24 de salarii maxim, este rezonabil. Mai mult de 24 de salarii nu ai de ce sa platesti si rezultatul va fi exact invers celui asteptat de guvern.
4. PFA este o soluție pentru cei cu venituri mari
In varianta anterioara a proiectului, CASS se plătea la diferența dintre venitul net realizat peste plafonul de 60 de salarii, in varianta actuala CASS se datorează chiar si daca activitatea este pe pierderi la PFA si Profesii Liberale, dar nu mai mult decât plafonul de 60 de salarii. Exact invers fata de cum s-a propus initial.
Aceasta modificare avantajează activitățile profesionale (PFA si Micro) care au o rata a profitabilității mai mare de 30% si venituri mai mari de 300.000 lei.
O viziune socialistă asupra economiei
Ce nu înțeleg guvernanți, si nu numai ei, este ca prosperitatea este creata doar de antreprenori.
Guvernul nu are niciun merit in crearea prosperității. Un guvern poate, in cel mai bun caz, sa nu se opună inițiativei antreprenoriale, sa nu o blocheze…
Orice bun, orice serviciu pe care il consumam este realizarea unui antreprenor, care a decis sa combine resursele din jurul lui, (bani, bunuri, forța de munca), pentru a realiza un serviciu sau un produs cu scopul de a satisface o nevoie umana.
Romania suferă din cauza lipsei de antreprenori. Balanta comerciala este pe deficit de la Revoluție încoace.
Asimilarea a sute de mii de mici antreprenori in categoria de salariati și a-i impozita cu 41,5%, nu mai are nicio legătura cu echilibrarea poverii fiscale, ci pur si simplu s-a decis anularea acestor forme de organizare, iar PNL, prin susținerea acestor prevederi este partidul care trădează liberalismul si antreprenorii din Romania.
Care este soluția echitabilă?
Evaluarea sarcinii fiscale cu creșterea moderata a acestea si eliminarea excepțiilor: la același leu câștigat sa plătim, pe cat posibil, același procent de impozite si contribuții sociale, cu mentiunea ca antreprenorii nu sunt salariati si nu trebuie taxati la fel ca si salariatii.
- Eliminarea tuturor excepțiilor de la CASS/CAS, inclusiv la drepturile de autor.
- Plafon de 100.000 euro la o singura microîntreprindere/persoana cu menținerea nivelului de 1% impozit pe venit,
- Plafon de 100.000 euro la PFA/Profesie Liberala, cu impozit de 16% din trimestrul in care se depășește plafonul;
- Menținerea impozitului pe dividende la 8%;
- Menținerea plafonului deductibil la CAS de 24 de salarii la PFA si Profesii Liberale,
- Eventual creșterea plafonului CASS la nivelul a 36 de salarii, iar baza de calcul se obține prin cumulare veniturilor din diferite surse, inclusiv veniturile din PFA si Profesii Liberale
- Reducerea CAS la veniturile din salarii de la 25% la 19,75%
- Colectare eficienta a taxelor datorate de contribuabili, in mod special la PFA
- Concedierea a 20% dinre bugetari si trimiterea lor in economia reala, pentru a produce bunuri si servicii, pentru a deveni antreprnori, cu efect rapid asupra deficitului bugetare a deficitului comercial si a balantei de plati
- anularea pensiilor speciale, a subventiei la partide si la jurnalisti
- listarea pe bursa a companiilor de stat, care sa devina cu adevarat publice si inchiderea companiilor de stat neprofitabile.
Solutia generală, corecta si echitabila, este revenirea la cota unica de 16% pentru toate veniturile, asa cum a fost initial. Din pacate nu exista legitimitate politica pentru aceasta modificare, esentiala pentru echilibrarea sacinii fiscale.
Important. Pe termen mediu implementarea unui sistem de impozitare cu globalizarea veniturilor, pentru ca doar atunci poți sa faci cu adevărat politici sociale si economice.
Unde merge economia Romaniei?
La 10% impozit, sistemul fiscal din Romania este paradis fiscal. Dar chiar si așa, s-au acordat excepții peste excepții si facilități peste facilități, ca sa fie bine la toata lumea.
Paradoxul fiscalității romanești este ca povara fiscala maxima este plătită de către cel care câștiga cel mai puțin – angajatul cu salariul minim pe economie. In RO, cu cat câștigi mai mult cu atât plătești mai puțin ca procent din venitul încasat. Si aici nu se propune nimic.
De cealaltă parte, unul din 4 bugetari este inutil. In loc sa producă bunuri si servicii, el consuma bunuri si servicii din import, cu bani pe care statul îi împrumută – 30 miliarde euro in 2023.
Împrumutăm de la nemți, francezi, americani ca sa plătim salarii la bugetari, care cumpăra produse de la nemți, francezi si americani. Asta-i cercul vicios in care a intrat economia României, de mai multi ani.
13 comentarii
Verificati va rog excel-ul acela ca sunt scrise cifre aiurea si se ia lumea dupa el. (Ex. D16, B5, C5) Cine l-a facut nici nu stie sa foloseasca excel-ul. Referintele fixe se fac cu $
22 septembrie 2023 at 9:23
B5 si C5 nu este aprobat, este trecut cu rosu, la B16 s-a testat un scenariu pentru cateva minute. Sumele vor fi definitive dupa ce legea va fi publicata in MO.
22 septembrie 2023 at 9:58
Buna ziua! Vedeti ca in exemplul cu PFA, norma de venit IT, degeaba se orienteaza spre micro. Ca acolo va cadea in situatia cu prag de profitabilitatea peste 30% si va datora impozit pe profit.
Si eu lucrez in IT si dezavantajul mare este ca noi nu avem nevoie de prea multe resurse fizice pentru a face bani. Cate laptopuri schimbam pe an? Cate abonamente la internet sa platim? Cate chirii sa bagam pe firma? Principala noastra resursa e creierul si din pacate, pe aceea nu putem sa o trecem ca si cheltuiala. Tocmai de aceea, eu nu vad cum un micro pe IT poate scadea legal profitabilitatea sub 30%.
Pe de alta parte, noi astia cu IT’ul suntem norocosi ca toata activitatea se poate petrece oriunde exista un laptop si o conexiune buna la internet. Nu avem nevoie de autorizatii, puncte de lucru etc. Tocmai de aceea, eu am inceput serios sa ma documentez la variantele Malta si Cipru pentru a’mi deschide firma.
Nu i’au mai ajuns lui Ciolacu banii aia pe care ii plateam pana acum? Risca sa nu ii mai vada nici pe aia, ci sa vada doar CASS’ul pentru dividende din strainatate.
18 septembrie 2023 at 10:17
Daca Ciuca si Ciolacu ar citi comentariul dvs ar ardomi instant; ei sunt cu alegerile si schemele lor de politicieni obscuri. Haideti sa vedem ce se aproba si luam cele mai bune decizii.
18 septembrie 2023 at 20:28
Există vreo șansă ca aceste planuri să fie schimbate înainte de a intra în vigoare? Sau asta este aproape definitiv final?
29 august 2023 at 15:12
Vad ca Avocatii si Notarii, care sunt taxati la fel ca PFA / II / IF fac scandal ca doar ei sa fie exclusi de la CASS la real sa ramana la pragul de 24 salarii minime.
Avocatii si Notarii care fac de minim 100X mai multi bani ca un amarat de PFA.
Nu au putut sa strige pentru toti, sa includa si PFA, vor exceptii doar pt. ei…. Ei care ar trebui sa stie ca daca e doar pt. ei si nu e si pt. fratii lor „vitregi” PFA, o sa fie neconstitutional.
Va dati seama cat CASS o sa dea Notarii sau Avocatii? Poate fac milioane de € / an si vor scutire doar pt. ei.
Cum pot fi asa de ignoranti si nu vorbesc pt. toti?
Noi amaratii cu PFA ce facem daca ramanem doar noi cu CASS la real?
Sa pregateasca deja cineva petitia catre Avocatul Poporului pt. neconstitutionalitate daca scapa sacalii de avocati si notari de CASS la real si raman doar fraierii de PFA / II / IF.
16 august 2023 at 9:09
Excelent realizat calculul. Poate ar trebui un sindicat al PFA urilor. Nu am reusit sa deslusesc daca se pastreaza exceptiile privind contributia CAS, si anume fiind pensionar la limita de varsta mai am obligatia platii ? Oricum mi se pare absurd sa achit acest CAS in aceste conditii precum tot absurd mi se pare si plata CASS care am platito o viata intreaga si beneficiez de servicii la fel ca asistatul social. Tot aiurea este si pentru un salariat cu contract de munca de 8 ore sa achite CAS si CASS daca are si un PFA. Speram ca intro zi sa se stabilizeze fiscalitatea in aceasta tara dar cu respect pentru cei care muncesc in economia reala.
9 august 2023 at 16:16
Fac ce vor cu noi…
9 august 2023 at 15:20
Pacat, lăsăm sa se ajungă prea departe. Muncim zi și noapte ca să plătim taxe și impozite?
8 august 2023 at 17:09
Foarte complex și realist articolul. Păcat că situația este atât de presantă. Pe mine mă deranjează faptul că iar plecăm capul, nimeni nu spune nimic, toți se conformează și caută diverse metode de a supraviețui, unele în afara legalității. E trist că noi, micii antreprenori, nu avem protecție din partea nimănui și trebuie să căutăm singuri soluții, chiar dacă oferim deja atât de mult din timpul, experiența și toate resursele noastre. Alte categorii nu produc absolut nimic, așa cum ați și subliniat în articol, însă ies în stradă și fac greve la cea mai mică nemulțumire. Este extrem de dezamăgitor și dureros pentru noi; o luptă epuizantă, care nu pare să ducă nicăieri…
8 august 2023 at 14:45
Foarte util , pe intelesul tuturor! Multumesc.
8 august 2023 at 11:32
Fain articol, chiar util. Fix cam așa am făcut eu începând din această primăvară. Am suspendat PFA-ul, din cauza micșorării plafonului, m-am angajat la o firmă care-mi plătește tot la zi, și restul încasărilor de pe PFA, le-am transferat într-un SRL, cu impozit pe profit. Adaug cheltuieli pe firmă constant, astfel încât impozitul pe profit să fie cât mai mic.
8 august 2023 at 7:18
Foarte bine. Pentru ca unul dintre efectele negative ale impozitului micro a fost defiscalizarea economiei – Firmele nu mai introduceau cheltuieli pentru ca nu erau deductibile, deci furnizorii nu mai facturau.
8 august 2023 at 9:22