Noutati fiscale in vigoare de la 1 ianuarie 2021

La sfarsitul anului 2020 s-au publicat mai multe legi si ordonante de urgenta cu impact direct asupra activitatilor independente. Dintre acestea cele mai importante sunt:

  • Legea 296/2020, pentru modificarea şi Codului fiscal (proiectul legii a fost in dezbatere timp de aproape 18 luni de zile);
  • Ordonanța de urgență nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene;

Am extras cele mai importante modificari pentru activitatile independente si persoanele fizice.

Veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala

  • se clarifica activitatea de inchiriere in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala care:

„reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica.”

  • veniturile din aceasta categorie pot fi obtinute in mai multe locuinte, proprietate personala;
  • daca se depaseste numarul de 5 camere in cursul anului, se elimina obligatia de a determina venitul in sistem real pana la sfarsitul anului,  astfel determinarea venitului se efectueaza pe baza normei anuale de venit pentru intregul an fiscal;
  • incepand cu anul urmator depasirii numarului de 5 camere, venitul se determina in sistem real (se elimina optiunea de a stabili venitul pe baza normelor de venit);
  • Important! Persoanele fizice care inchiriaza intre 1-5 camere nu mai au optiunea de a determina venitul net in sistem real, fiind impozitati doar la normele de venit stabilite de ANAF.
  • norma de venit poate fi redusa cu un procent de 30% daca se indeplinesc anumite criterii;

Cursul valutar utilizat pentru chiriile incasate in alte valute

In situatia în care in contractul de inchiriere este prevazut ca chiria reprezinta echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de BNR, din anul de realizare a venitului. Pana la aceasta data cursul de schimb utilizat era cursul BNR, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni.

Salariul minim utilizat la calculul plafonului de 12 salarii minime brute pe economie

In cazul in care in economie se foloseste mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, diferentiat in functie de studii, de vechime sau alte criterii prevazute de lege, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara, daca prin lege nu se prevede altfel.

Termenul de plata si de depunere a declaratiei unice

Termenul de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice, precum si termenul de plata al acestora, de 15 martie, inclusiv se inlocuieste cu termenul de 25 mai, inclusiv. Detalii aici.

Tot 25 mai este si termenul pentru depunerea formulareului 230, pentru Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, pentru sustinerea activitatilor fara scop patrimonial.

Se anuleaza recalcularea contributiilor sociale

1.De departe, cea mai importanta modificare: se abroga prevederea care permitea recalcularea contributiilor sociale de sanatate – CASS in cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal incep activitatea, intra in suspendare temporara a activitatii sau isi inceteaza activitatea in cursul anului, (se abroga aliniatele 12-14 de la art. 174 din codul fiscal).

In consecinta, contribuabilii  nu mai recalculeaza CASS datorata pe numarul de luni in care au fost desfasurat activitate si vor datora contributii in functie de venitul net obtinut raportat la plafonul de 12 salarii minime pe economie. Daca venitul net este mai mare de 12 salarii minime pe economie, se plateste CASS la baza de calcul de 12 salarii, indiferent de perioada de activitate.

2.In ceea ce priveste CAS, se elimina posibilitate recalcularii in cazul in care activitatea este suspendata in cursul anului. Se permite recalcularea pentru cei care incep in cursul anului si pentru cei care intra in categorie persoanelor exceptate de la plata CAS – devin pensionari.

Clarificari privind obligatia de a plati CASS

  • se introduce prevederea conform careia persoanele care au estimat un venit net peste plafonul de 12 salarii si ulterior au modificat declaratia unica cu un venit net estimat sub plafon, fara a mia completa subsectiunea de CASS, aplica obligatoriu aliniatul 18 de la art 174 si platesc CASS la baza de calcul de 6 salarii daca in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate;
  • se introduce o noua prevedere care da dreptul organului fiscal sa stabileasca din oficiu obligatia de a plati contributii sociale atunci cand venitul net obtinut de contribuabil depaseste 12 salarii minime pe economie, dar contribuabilul nu a completat corespunzator declaratia.

Dividende incasate pentru care se plateste CASS

„e) venitul şi/sau câştigul net din investiţii, stabilit conform art. 94 – 97. În cazul veniturilor din dobânzi se iau în calcul sumele încasate, iar în cazul
veniturilor din dividende se iau în calcul dividendele încasate
, distribuite începând cu anul 2018;”.

Facilitati fiscale prelungite pana la 31 martie 2021

  • Cererea de anulare a accesoriilor conform OUG 69/2020 se va putea depune pana la 31 martie 2021 (termenul anterior a fost 15 decembrie 2020). Detalii aici.
  • Cererea pentru esalonarea la plata a datoriile scadente dupa data de 16 martie 2020 se poate depune pana la data de 31 martie 2021. (termenul anterior a fost 15 decembrie 2020). Mi multe detalii aici.

Impozitarea indemnizatiei de ajutor primita de profesionisti in 2020

Prin OUG 226/2020 se aduc clarificari cu privire la impozitarea indemnizatiei incasata de profesionistii care desfasoara activitati independente in 2020. Detalii aici.

Deducerea costului cu achizitia caselor de marcat fiscale in 2020

Se introduce in codul fiscal prevederea conform careia cheltuielile cu costul de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale sunt nedeductibile. Costul de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale, puse în funcţiune în anul 2020 se deduce din impozitul anual datorat potrivit reglementărilor în vigoare în anul 2020. Detalii aici.

Important. Pentru veniturile din activitati independente realizate in 2020 se aplica Codul fiscal din 2020. Modificarile publicate in Monitorul Oficial au intrat in vigoare la data de 1 Ianuarie 2021 si vor fi integrate in ghidurile de ajutor pentru activitatile independente.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

17 comentarii

BUNA SEARA! AS DORI UN GHID, PENTRU EVIDENTA CONTABILA, LA UN SRL COD CAEN 0111, CULTIVAREA CEREALELOR. VA MULTUMESC ANTICIPAT!
ELENA APOSTOL
-

24 ianuarie 2022 at 16:50

    Buna seara! La srl trebuie sa va luati contabil.
    Constantin
    -

    7 februarie 2022 at 17:53

Buna ziua. Daca am venituri exclusiv din chirii si vreau sa platesc asigurari de sanatate, cum trebuie sa procedez? Valoarea estimata este sub valoarea a 12 salarii minime. Am depus declaratiia in termen, dar fara a specifica si CASS. Cat trebuie sa platesc. Venitul estimat 2021 este de 8000 lei. Multumesc
Aurelia Nitu
-

21 septembrie 2021 at 14:20

    Buna ziua! Trebuie sa depuneti o declaratie rectificativa si sa bifati rubrica de Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate(CASS) estimată iar la sectiune selectati ca obtineti venituri sub plafon si doriti sa va asigurati. Pentru ca nu ati ales sa va asigurati pana la data de 25 mai, baza de calcul este egala cu numarul de luni ramase pana la data de 25 mai 2022, deci daca depuneti decalratia in septembrie aveti 4+5 = 9 luni x 2.300 lei= 20.700 lei x 10% = 2.070 lei de plata. Baza legala este art. 180 din codul fiscal.
    Constantin
    -

    21 septembrie 2021 at 19:21

Buna ziua. Se mai poate deschide un PFA cu norma de venit daca am mai avut unul anterior care in momentul de fata este inchis? Multumesc
SG
-

9 iunie 2021 at 18:07

    Buna ziua! Sigur, puteti sa va inregistrati din nou la Registrul Comertului.
    Constantin
    -

    27 iunie 2021 at 9:40

Buna ziua.Un PFA IT cu sediu in Romania,deschis in februarie 2021 pe norma de venit,emite facturi in eur catre un stat european.Va rog frumos sa imi ziceti impozitul il plateste la norma de venit sau in sitem real.Cum calculez pentru plafonul de TVA la ce curs eur cel de la curs BNR la data emuireii facturii sau cursul in momentul aderarii.Multumesc mult.
danciulescu
-

17 februarie 2021 at 11:37

Buna ziua,Pfa infintat in februarie 2021 IT cu sediu in Romania.Se fac facturi in in euro pentru un stat european.Intrebarea este platim impozit la norma de venit sau in sistem real.Multumesc mult.O zi frumosa!
danciulescu
-

17 februarie 2021 at 10:15

Buna ziua. As dori sa stiu daca in cadrul structiurilor de cazare care vor beneficia de noua ordonanta privind incasarea sumei reprezentand 20% din diferenta CA 2019 fata de 2020 se vor afla si pfa-urile, nu rezulta clar din ordonanta? Multumesc!
Mateas Horia Traian
-

5 februarie 2021 at 10:32

Buna ziua, Ne-ati putea da un exemplu de calcul pentru situatia asta? In consecinta, contribuabilii nu mai recalculeaza CASS datorata pe numarul de luni in care au fost desfasurat activitate si vor datora contributii in functie de venitul net obtinut raportat la plafonul de 12 salarii minime pe economie. Daca venitul net este mai mare de 12 salarii minime pe economie, se plateste CASS la baza de calcul de 12 salarii, indiferent de perioada de activitate. Nu reusesc deloc sa pricep :( Multumesc!
Em
-

20 ianuarie 2021 at 14:52

Formularul 230 pentru 3,5% din impozitul pe salarii,pensii,când apare?
Bărboi Octavia
-

16 ianuarie 2021 at 12:58

Dar dacă am achiziționat casa de marcat în 2019, o mai pot scădea din impozit anul acesta?
Remus
-

12 ianuarie 2021 at 13:55

'@Gabi, Dacă nu te superi, îmi dai și mie un link? Eu nu reușesc să găsesc pe site-ul ANAF normele de venit pentru 2021. Mulțumesc.
Giumbix
-

12 ianuarie 2021 at 13:51

s-au publicat deja la 31.12.2020 pe anaf
Gabi
-

12 ianuarie 2021 at 13:04

Știe cineva cam pe când vom afla normele de venit pentru anul 2021? Pentru 6202 anul trecut, pentru Timiș cel puțin, s-a dublat de la 40000 la 80000 lei. Sunt premise pentru a crește din noul și anul acesta?
Giumbix
-

12 ianuarie 2021 at 12:43

Buna ziua, mai este prelungita si pentru trim 4/2020 bonificatia de 10% din impozitul pe venitul microantreprinderilor?
Maftei Ionica
-

12 ianuarie 2021 at 10:10

Bună ziua. Indemnizația covid 19 pentru Pfa. este supusa popririi începând cu 1 ianuarie 2021?Multumesc
Topa Bogdan
-

12 ianuarie 2021 at 9:56