Norme de venit 2016

norme de venit 2016Conform articol 69 Cod Fiscal 2016. În cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.

Ministerul Finanţelor Publice elaborează nomenclatorul activităţilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice, în conformitate cu activităţile din Clasificarea activităţilor din economia naţională – CAEN.

Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12.

La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin înmulţirea cu 12 a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor.

 

Alba Caraş-Severin Harghita Prahova
Arad Călăraşi Hunedoara Satu Mare
Argeş Cluj Ialomiţa Sălaj
Bacău Constanţa Iaşi Sibiu
Bihor Covasna Ilfov Suceava
Bistriţa-Năsăud Dâmboviţa Maramureş Teleorman
Botoşani Dolj Mehedinţi Timiş
Braşov Galaţi Mureş Tulcea
Brăila Giurgiu Neamţ Vaslui
Buzău Gorj Olt Vâlcea
Bucureşti Vrancea

Sursa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2016/Norme_venit_2016.htm

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

149 de comentarii

Buna seara! Am un PFA prin care prestez servicii de turism. Este inregistrat la fisc cu norma de venit. Am depasit cei 220000 anuali. Am inteles ca trebuie sa ma inregistrez ca platitor de TVA. Intrebarea mea este.... trebuie sa platesc TVA daca facturez o firma din Elvetia? Va multumesc anticipat.
Adrian
-

18 noiembrie 2016 at 15:10

    Buna ziua! Veti factura in Elevetia fara a calcula TVA pe factura. Asadar nu facturati TVA, nu colectati TVA deci nu platiti TVA.
    Constantin
    -

    22 noiembrie 2016 at 2:40

      Va multumesc!
      Adrian
      -

      22 noiembrie 2016 at 2:42

Buna ziua, Mi-am deschis PFA cu cod CAEN 6202 in luna iulie si am inceput activitatea in luna august. Veniturile mele pana la sfarsitul anului vor trece de 220 000 lei. Precizez ca prestez servicii pentru o firma in afara UE. (Emirate) Contabila mi-a spus ca devin platitoare de TVA,chiar si dupa ce i-am explicat ca toate serviciile mele sunt in afara UE. Cat TVA voi plati pentru facturi emise de 100 000 EURO/an?(presupunand ca anul viitor o sa ajung la 100 000 EURO) Momentan platesc la norma de venit.
Yaminy Claudia
-

15 noiembrie 2016 at 8:05

    Buna seara! Trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA chiar daca in continuare facturile dvs nu vor purta TVA. Deci nu inregistrati TVA la vanzari si nu veti plati TVA. Insa, aveti posibilitatea sa recuperati TVA la achizitiile efectuate in Romania - intrebati contabila. Daca depasiti 100.000 euro in cursul anului sunteti obligata ca de anul urmator sa platiti taxe si impozite in sistem real.
    Constantin
    -

    15 noiembrie 2016 at 11:09

Buna ziua! Pentru următoarele 5 luni nu voi mai avea activitate pe un PFA cu normă venit cu codul CAEN 6202. Cunoașteți vreo măsură pe care să o pot lua astfel încât să nu mai fie nevoie să plătesc cei 1000Ron/3 luni în taxe si CASS până când reiau activitatea? Mulțumesc anticipat!
Cip Popescu
-

26 octombrie 2016 at 9:26

    Buna seara! Codul fiscal va permite sa cereti o reducere a normei de venit in raport cu perioada nelucrata. Astfel: Art 69. (5) În cazul în care un contribuabil desfășoară o activitate independentă, care generează venituri din activități independente, altele decât venituri din profesii liberale și din drepturi de proprietate intelectuală, pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă acelei activități se corectează astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care a fost desfășurată activitatea respectivă. Iar in normele de aplicare: (8) Pentru întreruperile temporare de activitate în cursul anului, datorate unor accidente, spitalizării sau altor cauze obiective, inclusiv cele de forță majoră, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc proporțional cu perioada nelucrată, la cererea contribuabililor. În situația încetării activității în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare, persoanele fizice autorizate și asociațiile fără personalitate juridică sunt obligate să înștiințeze în scris, în termen de 5 zile, organele fiscale în a căror rază teritorială aceștia își desfășoară activitatea. (9) Pentru contribuabilii impuși pe bază de norme de venit, care își exercită activitatea o parte din an, în situațiile prevăzute la alin. (7) și (8) din prezenta secțiune, venitul net aferent perioadei efectiv lucrate se determină prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se înmulțește cu numărul zilelor de activitate. În acest scop organul fiscal întocmește o notă de constatare care va cuprinde date și informații privind: a) situația care a generat corectarea normei de venit, cum ar fi: începutul/sfârșitul activității, întreruperea temporară, conform alin. (8) din prezenta secțiune și altele asemenea; b) perioada în care nu s-a desfășurat activitate; c) documentele justificative depuse de contribuabil; d) recalcularea normei, conform prezentului alineat. Mergeti va rog la administratia financiara locala!
    Constantin
    -

    2 noiembrie 2016 at 11:39

Buna ziua, Am un PFA CAEN 6202 la norma de venit cu activitate in tara. Ma aflu acum in pragul negocierii unui contract cu o firma din SUA (probabil va deveni efectiv in anul urmator), Veniturile estimate de mine depasesc pragul de 220 000 dupa primele 3 luni. Inteleg din raspunsurile anterioare ca raman la norma de venit, dar voi deveni platitor de TVA Ce declaratii si taxe suplimentare voi avea de depus/platit fata de acum? Asa cum schimbare modului de impozitare se poate face la cerere dupa cel putin doi ani, se poate ca ulterior sa redevin neplatitor de TVA? (contractul va fi pe durata determinata) Multumesc anticipat
Rares Lutia
-

19 octombrie 2016 at 14:48

    Buna ziua. Daca depasiti plafonul trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA. Pentru livrarile de servicii catre entitati in afara UE nu colectati TVA si deci nu platiti TVA. Practic factura dvs ramane la fel si inainte si dupa ce deveniti platitor. Faptul ca deveniti platior va permite sa deduceti TVA la cheltuileile efectuate in Romania pe care il puteti cere ulterior sa fie rambursat de la buget. Exemplu: achizitionati autoturism de 100.000 lei cu TVA inclus. Valoarea tva este de 16.667 lei care poate fi ceruta de la buget. Dar daca cereti rambursarea TVA acest lucru va afecteza pe termen lung - pentru ca daca reveniti la claitatea de neplatior (se poate deci) fiscul va calcula un TVA de plata catre buget - din cel restituit. Ca platitor de TVA apar cateva declaratii in plus - 300, 394.
    Constantin
    -

    25 octombrie 2016 at 11:17

Buna ziua,am si eu o mare rugaminte sunt Pfa cu cod caen 9602 va rog din suflet sa imi spuneti si mie ce registre trebuiesc intocmite pentru pfa meu.Va multumesc
Katy
-

10 octombrie 2016 at 8:14

    Buna ziua. Daca sunteti la norma de venit trebuie sa completati registrul de evidenta fiscala partea de venituri (care e obligatorie de 2 ani dar ANAF a uitat sa-l piblice si sa-l scoata la vanzare). Daca sunteti in sistem real trebuie sa completati si registrul jurnal de incasari si plati si registrul inventar.
    Constantin
    -

    17 octombrie 2016 at 11:39

Buna ziua Intentionez sa deschid un PFA cu activitate principala cod caen 6202 ( norma de venit ) si activitate secundara codul CAEN 7112 care nu il gasesc in "norme de venit". Venitul anual va depasii norma de venit a codului caen 6202 si m-ar aventaja aceasta forma de impozitare, dar ce se intampla cand incasez sume legate de codul 7112 care nu are norma de venit? Cum se va calcula impozitul pentru 7112? Multumesc anticipat.
Sebastian
-

30 septembrie 2016 at 11:28

    Buna ziua. Atunci cand aveti mai multe activitati si una dintre acestea nu poate fi impozitata la norma de venit, atunci toate activitatile, inclusiv cele care pot fi impozitate la norma de venit, se vor impozita in sistem real.
    Constantin
    -

    17 octombrie 2016 at 11:46

Buna seara . Am o dilema: pfa norma de venit sAu microintreprindere ? Voi presta servicii cod caen 6202 si 6203 intr un stat din ue. Activitatea se va desfasura acolo sau prin distanta adica aici in tara.Ce ar fi mai convenabil? Tin sa mentionez ca ar fi o cifra de afaceri marisoara si nu mar ajuta sa devin plAtitor de tva. Multumesc
Anonim
-

22 septembrie 2016 at 16:56

Bună ziua. Intenționez sa înființez un pfa reparații articole textile ( îmbrăcăminte) , cod caen 9529 . Nu am mai făcut niciodată asta și as avea nevoie de câteva sfaturi în ceea ce privește plata contribuțiilor către stat și documentele ce se întocmesc lunar . Va mulțumesc.
Bulzan Daniela
-

20 septembrie 2016 at 12:02

pt meditatii ce forma considerati potrivita ?
elena
-

19 septembrie 2016 at 13:10

Buna ziua! Am un PFA cu norma de venit si sunt aproape de 220000 lei. In momentul il care devin platitor tva voi plati tva-ul pe tot ce am incasat in acest an sau numai ce am incasat din momentul in care am devenit platitor tva? Daca sunt pe norma de venit voi plati tva-ul plus impozitul trimestrial sau doar tva-ul? Va multumesc!
Cristina
-

15 septembrie 2016 at 9:53

buna ziua! vreau sa deschid un PFA cu activitate video (filmari diverse). care este codul caen? pt bucuresti se poate face PFA cu norma de venit? sau e mai avantajos un SRL? multumesc!
Laura
-

10 septembrie 2016 at 11:24

Buna ziua , Vreau sa imi deschid un Pfa langa Vaslui , cu norma de venit si cod CAEN 6202. Domiciliul meu e in Bucuresti . Taxele se aplica la norma de venit din Bucuresti sau din Vaslui ? Multumesc
Anonim
-

9 septembrie 2016 at 12:35

Buna seara ! Am o interrprindere individuala . cu codurile caen pt legume si animale, infiintata in 2015. sunt impozitat la norma de venit. PROBLEMA e ca nu stiu ce documente imi trebuie pt contabilitate , si cum trebuiesc facute documentele. puteti sa ma ajutati.
florin
-

7 septembrie 2016 at 18:08

Buna ziua, Am un PFA la norma de venit (CAEN 6202) si furnizez servicii exclusiv catre clienti extracomunitari. La depasirea plafonului echivalent 220000RON fiind obligat sa ma inregistrez in scopuri de TVA voi deveni si platitor de TVA? Spun asta deoarece momentan facturile le emit fara TVA si nu imi este clar daca ar trebui sa schimb si formatul facurilor dupa inscrierea in scop de TVA si trebuiesc alte acte contabile in afara de Registrul de incasari si plati care este obligatoriu la norma de venit. Ce acte se depun pentru inregistrarea in scopuri de TVA? Multumesc!
Codyyy
-

29 august 2016 at 15:26

    Buna ziua. Dupa ce depasiti plafonul de 220.000 de ron ( venituri facturate) sunteti obligat ca in primele 10 zile din luna urmatoare depasirii sa depuneti formularul 088 la administratia financiara. Trebuie sa schimbati si modelul facturii. Pentru livrari intracomunitare nu veti colecta TVA, ci doar pentru livrari nationale. Totodata veti deduce TVA la achizitiile nationale pe care-i puteti cere inapoi de la bugetul de stat.
    Constantin
    -

    5 septembrie 2016 at 14:50

      Buna ziua, Multumesc pentru raspuns! Dar in cazul meu am specificat ca nu am treaba cu achizitii sau livrari intracomunitare ci exclusiv livrari extracomunitare. Pentru acest caz pe langa taxele platite aferente normei de venit dupa inregistrarea in scopuri de TVA voi fi nevoit sa platesc alte sume aferente TVA? In formularul 088 vad ca foarte multe informatii sunt specifice societatilor comerciale...administratori, contracte inregistrate (contractele extracomunitare nu trebuiesc inregistrate), etc. Eu ar trebui sa las necompletate spatiile respective?
      Codyyy
      -

      6 septembrie 2016 at 4:33

Pot să am deschise 2 pfa uri pe coduri diferite
Eugen
-

26 august 2016 at 18:27

    Buna ziua. Nu puteti avea doua PFA-uri dar puteti avea un un PFA cu doua coduri CAEN.
    Constantin
    -

    29 august 2016 at 14:33

buna ziua . doresc sa deschid o firma de costructii in care sotia sa fie titular si eu angajat .care este forma cea mai avantajoasa . mentinenez ca nu stiu ce venituri vor fi.
liviu
-

19 august 2016 at 8:50

Buna ziua, Daca imi deschid PFA cu norma de venit (30 000 RON), dar incasez mai mult de 30 000 RON pe an, anul urmator voi fi trecut la PFA cu venit real? Voi plati impozit (retroactiv) taxe pentru anul trecut, pentru venitul brut incasat? Multumesc!
IR
-

15 august 2016 at 17:44

Am infintat un PAF cu cod caen 6832 ce cheltuieli deductibile pot sa am.
NICA DORIN
-

20 iulie 2016 at 11:23

    PFA*
    NICA DORIN
    -

    20 iulie 2016 at 11:26

    Buna ziua. Orice cheltuila tine de activitatea dvs si care e facuta cu scopul de a genera venituri: ch cu transport, comunicatii, birotica, cursuri de agent, chiar si haine fara a exagera.
    Constantin
    -

    25 iulie 2016 at 14:59

buna ziua, ma puteti lamuri va rog frumos cu urmatorul text ,de ex. inchiriez 2 luni. Pentru locuinţele situate în localităţile de pe litoralul Mării Negre, norma de venit transmisă de Autoritatea Naţională pentru Turism se consideră normă de venit corespunzătoare sezonului turistic estival şi se va reduce proporţional astfel încât să reflecte perioada din sezonul turistic estival pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată. Se refera la inchirieri de camere in scop turistic pina-n 5 camere.Au stab. norma de 12,600/cam/an, cum se reduce norma proportional?ei se refera la perioada sezonului estival in acest caz 6 luni deci norma creste nu scade din moment ce se : la 6. Va multumesc!
Alexandru Dan
-

7 iulie 2016 at 17:40

    Buna ziua! Norma de venit se reduce. Daca sezonul dureaza 6 luni, norma de venit este de 6300 lei.
    Constantin
    -

    11 iulie 2016 at 11:07

      deci, sezonul estival conf. Udrea este de 5 luni,mai-septembrie, asadar 1050x12=12600, acum 12600_5=2520/luna/camera.Cu toate ca ei spun ca norma se reduce prop.ca sa reflecte perioada de inchiriere si constati cu stupoare ca ea creste; numai pe litoral avem o asemenea situatie in restul tatii,la munte nu exista asa ceva,
      alexandru dan
      -

      31 iulie 2016 at 11:36

        Buna ziua! Am gresit eu, cei de de la ANAF au dreptate. Norma de venit de 12.600 lei este stabilita pentru sezonul estival, care dureaza 5 luni. Vedeti documentul atasat aici.
        Constantin
        -

        9 august 2016 at 9:26

Buna ziua Am deschis un pfa pe sistem real si as vrea sa stiu daca il pot inchide si sa deschid unul pe norma de venit pe 6202. Si daca da, un curs pe atestare excel ar fi de ajuns? Sau ce anume as putea sa fac sa ma cerific a.i sa pot trece pe norma de venit? Precizez ca am facultate si master dar pe economie. Multumesc
mariana
-

23 iunie 2016 at 21:37

    Buan ziua. Puteti sa deschideti alt PFA dupa ce il inchideti pe primul. Atentie, veti plati impozit la norma de venit, indiferent daca obtineti profit sau nu din activitate. Ca sa fie avantajoasa norma de venit profitul real obtinut (venitul net) din activitate trebuie sa fie mai mare decat norma de venit.
    Constantin
    -

    29 iunie 2016 at 14:48

      Buna ziua. Am un I.I. sistem real CAEN 0111 si are multe alte activitati Pt. 2016 , am contrcte de arenda facute pe I.I. , Cerere de plata la APIA tot pe I.I. iar la Finante i-mi cere sa depun D.221 ( norma de venit ). Activitatea , cheltuielile , veniturile , sunt contabilizate . Daca ar fi dupa Fisc , as plati o data impozit pe norma de venit apoi, la inchiderea anului sa mai platesc impozit si pe profit . Ilogic , si mai mult decat mi-ar baga mana in buzunar. In codul fiscal nu am gasit nici un articol care sa oblige pe cei in sistem real sa plateasca pe norma de venit. Ma puteti ajuta daca sunteti in cunostinta ? Va Multumesc.
      Doina Matanie
      -

      5 iulie 2016 at 4:51

        Buna ziua! Cf art 104 din Codul fiscal 2016 veniturile din agricultura sunt impozitate la norma de venit, (doar cele din sivicultura si piscicultura sunt impozitatea in sistem real). Pe de alta parte, doarece aveti mai multe activitati pe II, acelasi cod fiscal spune: - Art 69 alin (6) Dacă un contribuabil desfășoară două sau mai multe activități care generează venituri din activități independente, altele decât venituri din profesii liberale și din drepturi de proprietate intelectuală, definite la art. 67, venitul net din aceste activități se stabilește prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activități. - Art 69 alin (7) În cazul în care un contribuabil desfășoară o activitate inclusă în nomenclatorul prevăzut la alin. (2) (cu norme de venit) și o altă activitate independentă, venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Deci, daca din celelelate coduri CAEN, aveti unul care nu este in lista cu activitati impuse la norma de venit, atunci toate activitatile dvs vor fi impozitate in sistem real. Verificati fiecare activitate in lista din judetul dvs aici https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/
        Constantin
        -

        5 iulie 2016 at 15:23