Norme de venit 2016

norme de venit 2016Conform articol 69 Cod Fiscal 2016. În cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.

Ministerul Finanţelor Publice elaborează nomenclatorul activităţilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice, în conformitate cu activităţile din Clasificarea activităţilor din economia naţională – CAEN.

Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12.

La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin înmulţirea cu 12 a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor.

 

Alba Caraş-Severin Harghita Prahova
Arad Călăraşi Hunedoara Satu Mare
Argeş Cluj Ialomiţa Sălaj
Bacău Constanţa Iaşi Sibiu
Bihor Covasna Ilfov Suceava
Bistriţa-Năsăud Dâmboviţa Maramureş Teleorman
Botoşani Dolj Mehedinţi Timiş
Braşov Galaţi Mureş Tulcea
Brăila Giurgiu Neamţ Vaslui
Buzău Gorj Olt Vâlcea
Bucureşti Vrancea

Sursa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2016/Norme_venit_2016.htm

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

149 de comentarii

Buna seara , va rog sa ma lamuriti intr-o problema. Am deschis un PFA cu cod CAEN 4762.Care impunere este mai avantajoasa ?la norma sau la realizari ? Am inteles ca la norma nu se intocmesc acte contabile,nici macar primare ! E adevarat ?Va multumesc anticipat !
Comanita Ilie
-

9 iunie 2016 at 16:49

    Buna ziua. Depinde de venitul net pe care il estimati. Daca venitul net estimat de dvs (castigul dvs dupa un an de activitate ) este mai mare decat norma de venit alegeti impozitarea la norma de venit. Daca estimati ca este mai mic (sau nu stiti cat o sa fie) atunci mergeti pe sistemul real. Puteti schimba ulterior. E adevarat sunt mai putine documente de intocmit la sistemul cu norma de venit.
    Constantin
    -

    17 iunie 2016 at 10:00

Buna ziua, am un PFa inregistrat la norma de venit. in cazul in carevreau sa mai adaug un cod caen care nu se regseste pe lista caen inregistrate la norma de veni t cum pot proceda din punct de vedere fiscal.
Anonim
-

26 mai 2016 at 13:18

    Buna ziua. Puteti adauga codul CAEN, mergeti la registrul comertului. A doua activitate nefiind in nomenclatorul de norme de venit, veti tine contabilitatea, pentru ambele coduri CAEN, in sistem real.
    Constantin
    -

    30 mai 2016 at 13:44

Buna seara! Se pot emite facturi de catre acest tip de PFA ? (Facturi care ar fi folosite pentru decont de catre eventualii clienti) Multumesc!
Marian
-

25 mai 2016 at 21:32

    Buna ziua. Nu inteleg ce tip de PFA aveti in vedere. O PFA indiferent de cum este impozitata,sistem real sau norma de venit, este obligata sa emita factura pentru serviciile prestate sau vanzarea de marfa, etc. Factura emisa este deductibila pentru clientul dvs.
    Constantin
    -

    30 mai 2016 at 13:41

Buna seara ,mi sa comunicat de la APIA ca trebuie sa mi deschid PFA ,ca sa pot vinde recolta de cereale este de ajuns doar codul caen 0111 , ce documente ar trebui sa am cand duc productia in baza ? Sunt incepator si din ce am citit pe internet nu prea inteleg mare lucu. Multumesc anticipat.
ciprian
-

15 mai 2016 at 19:50

    Buna ziua. Da, este suficient codul CAEN. Documentul este factura de vanzare sau/si avizul de expeditie. Aveti nevoie sa cititi Ghidul PFA ca sa va puneti la punct cu informatiile de baza. Aveti detaliile aici https://contapp.ro/ghid-pfa-complet/ ‎
    Constantin
    -

    17 mai 2016 at 12:23

As vrea sa deschid un PFA pentru inchiriere spatiu si vesela pentru diverse ocazii pentru maxim 50 persoane ce norma de venit sa aleg? Al aspect este ca as vrea sa ma pensionez anticipat partial pe perioada de un an pina la limita de virsta ce impozite si taxe platesc si daca pot sa deschid acest PFA.
GHEORGHE
-

30 aprilie 2016 at 19:34

    Buna ziua. Verificati in lista din localitatea dvs daca gasiti un cod CAEN care se potriveste atat cu activitatea pe care vreti sa o desfasurati cat si cu pregatirea profesionala, de care aveti nevoie la infiintarea unui PFA sau Intrerpinderi individuale. Ca pensionar nu veti plati contributie la pensie.
    Constantin
    -

    9 mai 2016 at 13:12

Buna ziua. Daca sunt pfa pe norma de venit dar si angajat pe 2 ore la o societate, contributiile pentru pfa sunt cu 50% reduse? Adica: Norma venit: 27000. 32%*27000/12=720/2=360? lei taxe lunare pentru pfa Este corect acest calcul?
Adrian
-

27 aprilie 2016 at 10:16

Din punct de vedere al evidentei contabile, ce registre (acte contabile) sunt obligatoriu de intocmit( complectat) de catre o PFA la norma de venit ? este adevarat ca nu se mai complecteaza Registrul de incasari si plati si registrul inventar la PFA impozitate la norma de venit ?
cecilia
-

12 aprilie 2016 at 18:03

    Buna ziua. Trebuie sa completati registrul de evidenta fiscala. Dar cum acesta nu a foat publicat/tiparit, nu aveti ce sa completati.
    Constantin
    -

    18 aprilie 2016 at 15:51

Buna ziua!! As vrea sa imi deschid un PFA si ma gandeam ca ar fi mai profitabil sa aleg norma de venit. Norma de venit anuala este de 21900 lei => ~1850 de lei lunar. As vrea sa stiu daca 5.5% , 10.5 % si impozitul de 16% se aplica la venitul lunar de 1850 rezultat din norma de venit. In aces caz calcul meu ar fi in jurul sumei de 550 de lei. De asemenea mi-ar fi de folos daca mi-ati preciza daca pot sa aleg cota de 10.5% in loc de 26.5 pentru contributia de pensie si pentru cazul pfa-ului cu norma de venit.
Alina Andreea
-

5 aprilie 2016 at 11:22

    Buna ziua. Verificati daca codul CAEN este in lista cu norme de venit: https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/ Veti plati toate taxele si contributiile la norma de venit (in patru transe anuale), de aceea asigurati-va ca profitul net obtinut este mai mare decat norma de venit. Daca nu e mai mare alegeti impozitare in sistem real. Contributiile nu sunt taxe. Acestea va pot fi de folos la spital, daca e nevoie si la calculul pensiei. Asigurati-va ca aveti un flux de venituri suficient de mare care sa acopere aceste cheltuieli. Altfel mergeti pe varianta prudenta - PFA sai II in sistem real cu estimare minima de venit net - spre 0 lei castig in primul an. Citi va rog acest ghid https://contapp.ro/ghid-pfa-complet/. Va costa 81 de lei dar va poate economisi multi bani pe termen lung .
    Constantin
    -

    11 aprilie 2016 at 15:09

      Mulțumesc pentru raspuns. Având in vedere faptul ca norma de venit anuală este 21900. Din calculele mele ar trebui sa dau ca si taxe la stat 584 de lei. Am calculat bine?
      -

      13 aprilie 2016 at 11:29

        Buna ziua. Veti plati in 4 transe trimestriale din norma de venit urmatoarele: - contributie sanatate - 5,5% din norma, - contributie pensie - 10,5% sau 26,3% din norma, - impozit pe venit 16% din norma de venit.
        Constantin
        -

        18 aprilie 2016 at 15:53

          Contributiile si impozitul de venit se calculeaza lunar sau trimestrial?
          Paul Alexandru Gorgan
          -

          7 iulie 2016 at 16:03

Buna ziua, Pentru un magazin online cu hainute second de copii, as putea sa am PFA cu norma de venit? In acest caz, nu conteaza ce venituri as avea, as plati taxele calculate la norma de venit? Ar trebui sa am documente de provenienta a hainutelor, respectiv sa tin o evidenta a vanzarilor? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ioana
-

4 aprilie 2016 at 15:44

    Buna ziua. Verificati daca codul CAEN este in lista cu norme de venit: https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/ Veti plati toate taxele si contributiile la norma de venit, de aceea asigurati-va ca profitul net obtinut este mai mare decat norma de venit. Daca nu e mai mare alegeti impozitare in sistem real. Trebuie sa aveti documente de provenienta a marfii. Se tine evidenta vanzarilor in registrul de evidenta fiscala (care nu a aparut inca). Daca vreti mai multe raspunsuri va rog accesati si https://contapp.ro/ghid-pfa-complet/ . Va multumesc!
    Constantin
    -

    4 aprilie 2016 at 15:56

buna ziua , vreau sa deschind un magazin de haine second-hand, ce forma fiscala sa aleg avand in vedere ca beneficiez de legea 448( handicap II)
Laura Moldovan
-

23 martie 2016 at 23:39

    Buna ziua. Alegeti intreprinderea individuala, cu impozitare in sistem real.
    Constantin
    -

    29 martie 2016 at 18:32

      va multumesc
      Laura Moldovan
      -

      29 martie 2016 at 19:22

Buna ziua! Sunt medic veterinar si lucrez prin contract de colaborare cu un medic de circumscriptie. Ma puteti lamuri si pe mine ce acte trebuie sa mai depun la Anaf pe trimestru pe langa plata impozitului si Cas? Ce registre si ce contabilitate trebuie sa tin? Mentionez ca m.am inregistrat la Anaf ca medic veterinar, profesie de libera practica si am obtinut un CIF.Va multumesc
Camelia
-

20 martie 2016 at 9:18

buna seara ,as avea nevoie de putin ajutor pentru a intelege ,daca imi deschid un pfa cu norma de venit care este de 1050 pe luna ,platesc taxe si impozite din suma respectiva ? dar daca eu am un venit de 2000-3000 de lei pe luna ce se intampla ? as vrea sa inteleg , platesc taxe si impozite din suma de 1050 de lei indiferent de suma realizata pe luna ? va rog daca puteti sa ma ajutati cu aceasta nelamurire cu un exemplu de calcul multumesc
alex
-

19 martie 2016 at 19:09

    Buna ziua. Da, platiti taxe la norma de venit, indiferent care este venitul real obtinut din activitate. Daca norma este de 12.000 de lei pe an si obtineti 80.000 de lei platiti taxe la 12.000 de lei.
    Constantin
    -

    23 martie 2016 at 16:17

Buna ziua, am un pfa si codul caen figureaza in nomenclator sunt angajat intr-o companie cu contrct pe 8ore /zi voi beneficia de 60% reducere (12.600 norma de venit ) voi plati taxe doar la diferente ? Ce se intampla in cazul in care eu realizez venituri anuale mai mari de ex 21.000 ron ce registre si ce evidenta contabila trebuie sa tin pentru a nu avea surprize la un eventual control de la ANAF multumesc
ovidiu
-

17 martie 2016 at 8:04

Buna ziua, Doresc sa infiintez un PFA pe norma de venit, si doresc sa activez pe doua coduri CAEN: 8559 si 8211 (ambele coduri se regasesc in lista cu Normele anuale de venit pe anul 2016, stabilite pentru activităţi independente, conform art. 49 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal). Unul din aceste doua coduri CAEN va fi principal, intrebarea mea este: pot fi PFA pe norma de venit cu doua coduri CAEN active? Sau trebuie sa am doar 1 singur cod CAEN? Va multumesc!
Ana Arm.
-

24 februarie 2016 at 12:08

    Buna ziua! Puteti avea doua coduri CAEN active. La infiintare trebuie sa dovediti pregatirea profesionala pt cele doua coduri. Norma de venit se insumeaza deasemnea si veti plati taxe si contributii pentru valoarea insumata. Daca activitatile economice sunt inrudite este ideal sa aveti un singur cod CAEN.
    Constantin
    -

    8 martie 2016 at 13:42

      Buna ziua! Va multumesc pentru raspuns. Am creat PFA-ul intre timp si am ales intr-adevar un singur cod CAEN pentru a plati norma de venit pentru o singura activitate. Daca va merge bine, o sa adaug in timp si al doilea cod CAEN. As mai avea o intrebare: este obligatoriu deschiderea unui cont la banca pe pfa? sau pot folosi contul personal pe care il am deja deschis? De asemenea nu am inteles cum voi tine evidenta facturilor emise, din cate stiu ar trebui sa am Registru de Evidenta Fiscala, insa la ANAF mi s-a spus ca nu exista/nu a aparut pt pfa-uri...Va multumesc!
      Ana Arm.
      -

      9 martie 2016 at 15:10

        Buna ziua. Trebuie sa deschideti cont bancar pe numele PFA, daca aveti plati si incasari prin banca. Altfel puteti renunta complet la contul bancar. Asteptam Registrul de evidenta fiscala. Puteti face un jurnal de vanzari ca sa aveti o situiatie. Nu este obligatoriu dar va este util.
        Constantin
        -

        15 martie 2016 at 14:49

          Buna ziua, Imi puteti justifica va rog afirmatia "Trebuie sa deschideti cont bancar pe numele PFA, daca aveti plati si incasari prin banca"? Daca am PFA cu norma de venit, fara obligatia declararii incasarilor si platilor, de ce as avea nevoie de un un cont de persoana juridica, cu costurile aferente, cand PFA nu este 100% persoana juridica, ci Persoana Fizica Autorizata (cum ii zice clar numele)? Bancille nu ofera nici un cont pt PFA, deci nu are sens... Dar in Romania multe nu au sens... Multumesc!
          Simona
          -

          24 noiembrie 2016 at 4:50

          Buna seara! Ca PFA impusa la norma de venit exista obligatia evidentei fiscale a incasarilor in Registrul de evidenta fiscala (nepublicat inca...). In plus depuneti declaratia 392A sau 392B. Eu recomand sa operati cu un cont special dedicat PFA (mai ales in cazul in care se tine contabilitate in partida simpla) tocmai pentru a delimita clar activitatea PFA de cheltuielile si veniturile persoanei fizice. Ca exemplu ce faceti daca nu va platiti impozitele la timp si ANAF insituie proprire pe conturi? Ar fi mai indicat ca ANAF sa asocieze activitatea dvs cu un cont bancar specific si sa nu va bloche toate conturile bancare de persoana fizica, de pe care sa va ia din fiecare suma datorata. Un alt aspect este ca banca sa stie ca sumele incasate in acel cont de persoana fizica provin dintr-o activitate economica declarata si nu sunt bani negri. Mai sunt si alte aspecte.
          Constantin
          -

          3 decembrie 2016 at 15:26

Buna ziua, Eu sunt la inceput de drum in lumea pfa/srl. Dilema mea este legata de pfa cu norma de venit, si anume, daca se platesc ulterior taxe pe diferenta dintre norma de venit si venitul real realizat. Adica pt o norma de venit 23.000 lei, cu venit real 44.000, voi fi obligata sa platesc ulterior statului impozit pe ce am faczut in plus? Exista o regularizare? Va multumesc mult pt raspuns
Mrs. Green Foot
-

18 februarie 2016 at 11:41

Buna,ziua As avea o nelamurire...pt pFA-URI platesc asa -cota de 26,3(eu am ales-o integral) pt pensii; -cota de 5,5 aplicata la venitul net annual -impozit 16% Iar daca am angajati cu minim pe economie vine undeva in jur de 550 de lei/luna(angajati cu norma intreaga) Mai sunt si alte cote obligatorii de plata?CASS de 5,5 il platesc odata,impartit pe trimestre? Daca am un venit net annual de 29.900lei cum se calculeaza cei 26,3%,cat vine lunar? Va multumesc mult si astept o lamurire cat de repede
ioana.andreea
-

1 februarie 2016 at 12:15

    Buna seara. Daca sunteti in sitem real, in cursul anului platiti CASS la venitul net estimat in 4 rate egale. In ceea ce priveste CAS-pensie in cursul anului platiti anticipat trimestrial o suma care se calculeaza: 26,3% * 938 lei= 247 lei inmultit cu 3 luni = 741 lei. In anul 2017 se face regularizare si veti plati difenrenta intre anticipat si 29.900 *26,3%. Daca sunteti la norma de venit platiti calculati procentele la norma de venit.
    Constantin
    -

    2 februarie 2016 at 15:21

Buna ziua ! Am un I.I. pe norma de venit activitati de cultivarea cerealeler (agricultura ) norma de venit pt.2015 cereale = 221 lei / hectar. De asemenea sunt angajata cu contract de munca 8 ore/zi la o societate comerciala, iar in prezent sunt in ingrijire copil 2 ani pt.ca am nascut. Intrebare : Ce declaratii depun pt I.I. in afara de declaratia 221 cu termen 31.05.2015? Va multumesc.
alexandra
-

29 ianuarie 2016 at 6:50

Buna ziua, vreau sa-mi deschid un atelier de reparatii biciclete si nu stiu ce forma fiscala sa aleg. Ma poate ajuta cineva? Pfa, srl, ii?
Ian Mihai Komar
-

25 ianuarie 2016 at 8:26

    Buna ziua. Fiind o activitate care nu va genera venituri mari pe luna si va avea si cheltuieli va sugerez intreprindere individuala impozitata in sistem real. Veti plati doar sanatate de 5,5% la salariul minim brut pe tara (si e bine sa aveti asigurare de sanatate) si 16% din venitul net care nu va fi mare in cazul activitatii dvs.
    Constantin
    -

    28 ianuarie 2016 at 10:56

      Buna ziua. La ii nu trebuie sa platesc si pensie?
      Ian Mihai Komar
      -

      29 ianuarie 2016 at 13:03

      La Ii nu trebuie platit 16 % pe profit, 5.5 % sanatate si 10,5%pensie?
      Ian
      -

      30 ianuarie 2016 at 6:57

Buna seara..Am o Intr.Individuala,in activitate de 3ani in sistem real.As dori ca din acest an sa o trec pe norme de venit..Din informatiile tabel norme de venit pe 20016,din josul paginii,inteleg ca aceasta norma se poate reduce cu 50% daca persoana este incadrata pe termen nederminat,cu norma intreaga.Intrebarea este daca pot fi angajat la propia Intr.Individ ,daca pot benificia de aceasta reducere si ince fel.
Toma Emil
-

19 ianuarie 2016 at 21:39

Buna seara, Am un PFA in sistem real. Sunt pensionar . Voi plati taxa CAS de 10,5% ?
Hritcu Gheorghe
-

18 ianuarie 2016 at 15:32

    Buna ziua, sunt angajata cu 4 ore/zi intr-o companie dar am si un PFA incadrat la norma de venit, ce declaratii trebuie sa depun mai exact? Declaratia cu venitul realizat (formularul 200) si mai nou declaratia 600? Multumesc!
    Andreea
    -

    20 ianuarie 2016 at 8:36

      Buna ziua. Depuneti declaratia 600. Cititi cu atentie articolul acesta https://contapp.ro/declaratia-600-inregistrarea-si-plata-contributiei-la-pensie-in-2016/
      Constantin
      -

      20 ianuarie 2016 at 13:30

      Buna ziua. Nu va puteti angaja la propria II. Ca sa puteti trece la norma de venit trebuie sa va asigurati ca codul Caen activitatii dvs figureaza in nomenclatorul activitatilor impuse la norme de venit.
      Constantin
      -

      20 ianuarie 2016 at 13:31