Cuprins articol
Proiect declarația unică 2025
Proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat pe 25 octombrie 2024, vine cu câteva noutăți care schimbă radical modul de raportare a veniturilor realizate de persoanele fizice prin declarația unică, începând cu anul 2025 .
Să le luăm pe rând:
- Se elimină complet obligația de a estima veniturile pentru anul în curs, prin eliminarea capitolului 2 din declarația unică.
- Astfel, se înlătură o complexitate inutilă a formularului, care a complicat semnificativ declararea veniturilor și a chinuit pe toată lumea timp de șapte ani. Ufff!
- Prin urmare, în 2025 vom declara veniturile realizate în 2024, dar nu vom mai completa veniturile estimate pentru 2025, pe care le vom declara în 2026.
- Începând cu 2026, ANAF va trimite declarația unică precompletată cu veniturile realizate de persoanele fizice, acestea fiind extrase din baza de date a ANAF.
- Sunt sceptic cu privire la această măsură, deoarece este dificil pentru ANAF să stabilească precis veniturile realizate de contribuabil. Prin e-factura nu se transmit suficiente informații.
- Se introduce un paragraf care clarifică obligația de a plăti CASS la venituri zero sau la pierderi.
- Persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente impuse în sistem real și au înregistrat pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
- Eu am susținut aceasta prevedere tot anul 2024, iar acum avem si text de lege, dar pentru veniturile din 2025.
- Se reintroduce posibilitatea ca persoanele care realizează venituri din activități independente și obțin pierderi sau un venit anual egal cu zero să se asigure opțional la sănătate – în 2024, această opțiune nu a fost prevăzută în Codul Fiscal, probabil pentru că legiuitorul a considerat că CASS se va plăti și în acest caz.
- Pentru calculul plafoanelor de contribuții sociale, se utilizează salariul minim brut în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuțiile de plată.
Important! Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect care poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial, iar dacă vor fi aprobate, prevederile de mai sus vor fi valabile pentru veniturile realizate în 2025.
Formular declarația unică 2024
Important! Plafoanele de contribuții sociale de 6, 12, 24 și de 60 de salarii, se calculează pentru întreg anul 2024 folosind salariul minim brut pe economie in vigoare la data de 25 mai 2024, egal cu 3.300 lei. Astfel baza de calcul a contribuțiilor rămâne aceeași chiar daca acesta se modifica după data de 25 mai 2024.
Vezi taxele si contribuțiile sociale datorate:
Atenție! pentru veniturile obținute în 2023 se aplică prevederile Codului fiscal din 2023. Modificările aduse codului fiscal in 2023 afectează veniturile obținute/estimate în cursul anului 2024.
Venituri declarate prin Declarația Unică
Persoanele fizice completează Declarația unică dacă au realizat venituri în 2023 și/sau estimează pentru 2024:
- b. venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportiva,
- c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
- d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,
- e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,
- f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
- g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii cu titluri, dobanzi, criptomonede, etc )
- h. venituri din alte surse
În funcție de tipul venitului și de sistemul de impozitare aplicat, declarația se completează:
- la capitolul 1, cu definitivarea venitului realizat în 2023;
- la capitolul 2 din declarație se estimează venitul pentru 2024;
- vezi aici diferenta din estimare si definitivare
Atenție! NU se declară veniturile cu reținere la sursă: salarii, pensii obținute din România sau alte venituri pentru care s-au calculat impozite si contribuții sociale de catre platitorul de venit.
În cazul veniturilor cu reținere la sursă, plătitorii de venituri sunt obligați să informeze contribuabilii cu privire la nivelul contribuţiei de asigurări sociale reţinute la sursă. În cazul în care venitul realizat cumulat depășește plafonul de 12 sau 24 de salarii iar contribuția reținută a fost calculată la plafonul de 6 respectiv 12 salarii, contribuabilii sunt obligați să depună declarația unică, după încheierea anului fiscal, și să stabilească diferență de plată a contribuției.
Ce este nou în declarația unică 2024
Codul fiscal a fost a fot modificat in 2023 de mai mai multe ori:
- Prin legea Legea 296/2023 din 27.10.2023 s-a introdus plata CASS la venitul net obtinut din activitati independente, fara cumularea cu celelalte venituri obtinute de persoanele fizice;
- Tot prin legea 296/2023 CASS-ul datorat a devenit deductibil la calculul venitului impozabil, pentru veniturile din activitati independente si contracte de activitati sportive;
- Prin Ordin ANAF din 08.12.2023 au eliminat CAEN 6202 si 6203 din lista de activitati impuse cu norma de venit;
- Prin OUG 115/2023 s-a eliminat sistemul real de impozitare pentru veniturile din chirii si s-au reintrodus cheltuieli forfetare de 20%, la calculul impozitului pe venit.
Important! O clarificare care vine dupa aproape 6 ani de la introducerea declarației unice: activitățile care încep in cursul anului datoreaza CAS daca venitul estimat depășește plafonul de 12 salarii. Se elimina textul „recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârșitul anului fiscal” de la art 151, alineat 10.
Bonificații pentru plata obligațiilor fiscale 2023
Nu s-au anunțat bonificații pentru plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor obținute în 2022. Legea bugetului de stat abia a fost publicată pentru consultare publică.
Contribuții sociale declarate prin declarația unică 2024
Prin declarația unică se stabilește și obligația de plată a contribuțiilor sociale datorate: CAS și CASS.
- Pentru 2023 se datorează contribuții sociale dacă venitul net (sau brut) estimat depășește valoarea de 18.000 lei. Vezi aici taxe si cotributii datorate pentru 2023.
- CASS se calculeaza la plafonul de 18.000/36.000/72.000 lei dacă venitul depășește aceste plafoane;
- CAS se calculeaza la plafonul de 36.000/72.000 lei dacă venitul depășește aceste plafoane;.
- Pentru 2024 se datoreaza contributii dupa cum urmeaza:
- CAS se calculeaza la fel ca in 2023 daca venitul net depaseste plafonul de 39.600/79.200 lei;
- CASS se calculeaza diferentiat, in functie de categorie de venit, astfel:
- pentru veniturile de la litera b. (vezi mai sus), baza de calcul a CASS este venitul realizat dar nu mai mult de 60 de salarii. Prin urmare CASS datorat este intre 0 si 19.800 lei;
- pentru veniturile de la litera c-h, baza de calcul a CASS se calculeaza la plafonul depasit de venitul net, anume 19.800/39.600/79.200 lei;
- Vezi aici taxe si cotributii datorate pentru 2024.
Sectiuni noi in Declaratia unica 2024
La capitolul I s-a introdus doua sectiuni noi la rubrica de contributii sociale, prin care se declara venitul realizat in 2023 si se stabileste diferenta de plata.
La capitolul II s-au eliminat categoriile de impozitare a veniturilor din cedarea folosinteti bunurilor in sistem real si s-au introdus sectiuni pentru calcularea CASS diferentiat pentru cele doua categorii de venituri b si c-h.
Atenție! Conform Ordinului pentru aprobarea modelului declarației unice 2023 si 2024, dacă baza de calcul a CAS si CASS de la estimare (cap II declarația de venit estimat 2023) nu modifica dupa definitivare, atunci nu se mai declară contribuții de plată după încheierea anului fiscal (capitolul I din declarația 2024). Pe scurt, contributiile nu se declara de doua ori daca nu se modifica suma de plata.
In formularul din 2024 se completeaza sectiunea „I.6.Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă” cu contributiile retinute la sursa de catre platitorul de venit si se evidentiaza diferenta/restul de plata in contul CAS si/sau CASS, in plus sau in minus.
CASS opțional prin Declarația Unică 2024. Model completat.
Persoanele care se regăsesc în categoria de la punctul b) de mai sus, deci care NU obțin venituri și care NU sunt exceptate de la plata CASS, (cf art 154 din codul fiscal), se pot asigura la sănătate opțional, oricând în cursul anului, pentru o perioadă de 12 luni. Mai multe detalii aici.
Contribuția de sănătate opțională, CASS opțional 2024, se calculează la plafonul de 6 salarii minime pe economie:
- 3.300 lei x 6 luni = 19.800 lei;
- 19.800 lei x 10% = 1.980 lei contribuție de plată pentru declarația unică depusă în 2024 (termenul de plata este 25 mai 2025);
Model de completare a declarației unice 2024 cu CASS opțional. Completeza cu Nume, Prenume, CNP si adresa,. Valideaza, salveaza si depune formularul la ANAF pentru a fi asigurat de la data depunerii.
Atenție! În cele mai multe cazuri Declarația Unică nu poate fi vizualizată sau editată în programul cu care intri pe internet: Google Chrome, Mozilla Firefox sau Microsoft Edge și nici de pe telefon. Iți va apare o pagină albă cu textul „Please Wait…..”. Declaratia trebuie salvată pe calculatorul tău. Pentru salvarea declarației ai un buton în dreapta sus. După salvare deschide cu Adobe Reader.
Termen de depunere Declarația Unică 2024
- Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2023 este 27 mai 2024.
- Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor estimate pentru 2024 este 25 mai 2025.
Plata a obligațiilor din Declarația Unică 2024
Plata se poate realiza si pe ghiseul.ro sau OP onlie sau la ghiseul banci in contul unic IBAN de la domiciliul dvs fiscal – gasiti contul aici.
Completarea op-ului de plata (la ghiseu sau prin online banking – selectati sectiunea dedicata de plati la buget)
- Beneficiar: Bugetul de stat
- Cod fiscal: CNP-ul dvs
- Suma de plata
- Detalii plata: CAS/CASS/impozit 20xx
- Numarul de evidenta al platii: necompletat sau un numar unic
Puteti plati obligatiile din orice sursa: contul/cardul PFA, contul/cardul personal sau al oricarei alte persoane.
Linkuri utile
- Norme de venit 2024;
- Declarația unică se depune aici;
- Spațiul privat virtual se accesează de aici;
- Contul unic IBAN pentru plata impozitului, CAS și CASS;
- Obligațiile de plată pot fi achitate cu cardul și pe ghiseul.ro;
- SPV pentru persoane fizice se creează aici;
- Tutorial pentru înregistrarea in SPV;
581 de comentarii
6 iunie 2020 at 4:33
5 iunie 2020 at 22:53
5 iunie 2020 at 20:45
5 iunie 2020 at 20:35
2 iunie 2020 at 20:14
3 iunie 2020 at 16:35
23 mai 2020 at 20:07
25 mai 2020 at 9:21
22 mai 2020 at 13:59
20 mai 2020 at 19:45
25 mai 2020 at 9:11
19 mai 2020 at 14:40
19 mai 2020 at 22:26
19 mai 2020 at 22:29
13 mai 2020 at 16:32
13 mai 2020 at 8:47
12 mai 2020 at 17:43
12 mai 2020 at 16:08
10 mai 2020 at 20:59
11 mai 2020 at 15:36
28 aprilie 2020 at 15:02
11 mai 2020 at 16:07
27 aprilie 2020 at 10:24
11 mai 2020 at 16:08
18 aprilie 2020 at 8:53
11 mai 2020 at 16:10
17 aprilie 2020 at 9:42
17 aprilie 2020 at 10:28
7 aprilie 2020 at 10:42
8 aprilie 2020 at 12:15
6 aprilie 2020 at 15:52