Se apropie termenul de plata anticipata a contributiilor sociale si a impozitului pe venitul estimat in anul fiscal 2018.
Daca pentru 2017 si anii anteriori, ANAF a trimis decizii de impunere, pentru 2018 calculul impozitului si contributiilor revine contribuabililor.
Ajunsi la aceasta data, cu o luna inainte de termenul de plata si plus inca doua saptamani pana la sfarsitul anului fiscal, putem face un calcul mai precis a venitului estimat in 2018, care poate fi mult mai aproape de venitul realizat pana la sfarsitul anului.
De ce este important venitul estimat corectat la aceasta data, cu 7 saptamani inainte de finalul anului fiscal?
Pentru ca il putem compara cu cel estimat la depunerea declaratiei unice. In functie de diferenta dintre cele doua valori stabilim daca se impune depunerea unei declaratii rectificative. Avem urmatoarele situatii:
- Venitul net estimat este mai mare decat venitul estimat corectat la aceasta data;
In acest caz recomand depunerea unei rectificative pentru rectificarea venitului estimat initial. Nu ai de ce sa platesti un impozit mai mare pe venit si apoi, dupa depunerea declaratiei de definitivare in 2019, sa ceri recuperarea sumelor platite in plus.
- Venitul net estimat este mai mic decat venitul estimat corectat la aceasta data;
In acest caz, daca diferentele sunt mari intre cele doua valori recomand depunerea unei declaratii rectificative astfel incat sa profiti de bonificatia pentru plata anticipata a impozitului pe venit.
Care este impactul modificarii venitului estimat asupra contributiilor?
a. Daca venitul estimat initial a generat obligatia de a plati CAS si CASS, iar venitul realizat este sub plafonul de 12 salarii minime; rezulta urmatoarele situatii:
- CAS nu se restituie, contributia datorata si platita va fi considerata vechime in munca;
- CASS : Conform Codului Fiscal art. 174. (15) „își pot modifica contribuția datorată prin rectificarea venitului estimat”. Prin aceasta inteleg ca depunerea declaratiei rectificative, cu reducerea venitului estimat, sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, conduce la renuntarea calitatii de asigurat in sistemul public de sanatate si cu plata CASS pentru perioada in care contribuabilul a fost asigurat (acest punct trebuie clarificat).
b. In situatia inversa cand venitul estimat la 31 Iulie 2018 a fost declarat sub plafonul de 12 salarii, dar la acest moment, se estimeaza depasirea acestui plafon, recomand depunerea declaratiei unice rectificative.
- Incadrarea ca platitor de CAS si plata integrala a acesteia pana la data de 15 Decembrie 2018 pentru a profita de bonificatii;
- Incadrarea ca platitor de CASS si plata integrala a acesteia pana la data de 15 Decembrie 2018 pentru a profita de bonificatii dar si pentru a beneficia de asigurare de sanatate.
Important! Chiar daca tu ai estimat sub plafon, Codul Fiscal te obliga la plata contributiilor si dupa sfarsitul anului fiscal, daca venitul realizat este mai mare decat plafonul de 12 salarii minime pe economie. In acest caz plata CASS este inutila pentru tine, dar obligatorie.
Observatie. Aceste prevederi se refera strict la corectarea declaratiei unice prin depunerea declaratiei rectificative. Alta este situatia daca se depune, dupa incheierea anului fiscal a declaratiei cu definitivarea venitului pentru anul 2018. Vom scrie un alt articol pe aceasta tema.
Cea mai dificila operatiune este calculul venitului net, care presupune: stabilirea cheltuielilor deductibile, inclusiv a contributiilor sociale datorate pentru anul curent si/sau cele platite pentru anii anteriori.
Pentru clarificarea acestei situatii, gasesti in Pachetul de Contabilitate pentru Activitati Independente si in Pachetul Complet – Declaratia Unica pentru Persoane Fizice, ghiduri cu informatii complete si exemple de calculul a venitului net, a impozitului si contributiilor sociale datorate, a bonificatiilor si a sumelor de plata pentru toate situatiile posibile in care te poti afla.
8 comentarii
23 februarie 2019 at 10:25
26 noiembrie 2018 at 17:13
29 noiembrie 2018 at 11:57
16 noiembrie 2018 at 7:57
21 noiembrie 2018 at 20:12
14 noiembrie 2018 at 19:33
Da, e corect rationamentul, se acorda bonificatie si anul viitor pentru diferenta de impozit datorata in plus, calculata dupa incheierea anului fiscal. Problemele apar mai mult pe partea de contributii sociale.Nu se acorda pentru sumele in plus stabilite la definitivare. Bonificatia de plata anticipata se acorda SI daca nu s-a calculat la momentul platii, inainte de 15 decembrie 2018 dar la definitivare se constata plata lor integrala.14 noiembrie 2018 at 21:02
15 noiembrie 2018 at 6:09