Aportul in numerar la activitatile independente

Ordinul Ministerului  Finantelor Publice nr 170, intrat in vigoare la data de 1 martie 2015, aproba noile reglementări  privind contabilitatea în partidă simplă care se aplica persoanelor fizice care desfasoara activitati independente si determina venitul net anual in sistem real.

Prin acest ordin devine obligatorie inregistrarea in Registrul Jurnal de Incasari si Plati  (RJIP) a aporturilor in numerar sau prin banca aduse de titular in activitatea economica desfasurata.

Aporturile reprezinta sume de bani care sunt puse la dispozitia unei activitati independente de catre titularul acestea. Se pot consitui in numerar sau prin transfer din contul bancar al titularului  in contul bancar dedicat  activitatii independente.

Aporturile pot fi interpretate ca imprumuturi, acordate pe un termen nedeterminat, pentru investitii sau pentru nevoile curente ale activitatii. Aporturile  nu sunt purtatoare de dobanzi.

Aporturile pot fi constituite la inceputul activitatii si pe tot parcursul desfasurarii ei, de cate ori este nevoie. De regula aceste aporturi apar  in momentul in care se fac investitii. De exemplu achizitia unui autoturism sau a unui echipament.

Restituiri de aporturi se pot face imediat ce se obtin disponibilitati din activitatea desfasurata, decizia fiind luata de titularul activitatii independente.

Exemplu. La inceputul activitatii o intreprindere individuala  are nevoie  un laptop si o imprimanta pentru desfasurarea activitatii. Suma necesara pentru achizitia celor doua echipamente este de 3.000 de lei.  Cum activitatea nu a generat  inca disponibilitati banesti titularul depune in contul bancar a I.I. suma de 3.000 de lei, dupa care face plata catre furnizorul celor doua echipamente.

Documente utilizate. Aporturile in numerar sau prin banca se  inregistreaza in RJIP in coloana incasari iar pentru restituiri in coloana plati. In cazul in care sumele oferite ca aport sunt frecvente este recomandat a se tine separat o fisa cu operatiuni diverse pentru o evidenta clara a acestora.

Incasarile de aporturi nu sunt venituri si nu sunt impozabile, iar platile de aporturi nu sunt cheltuieli si deci nu sunt deductibile la calculul venitului net.

A nu se confunda aporturile de numerar sau prin banca cu bunurile puse la dispozitia activitatii. Aceste bunuri constituie patrimoniu de afectatiune care se constituie prin declaratie data in fata notarului public.

In Romania nu este o practica des intalnita constituirea unui patrimoiu de afectatiune la inceperea activitatii, desi este prevazuta de lege.

Important! Retragerile din contul bancar si/sau utilizarea numerarului din disponibilul PFA in scop personal, nu se inregistreaza in RJIP.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau sugestii te rog scrie-mi un comentariu mai jos.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

52 de comentarii

Bună ziua, Am citit că un PFA ia totul de la zero în fiecare an. Am început un an nou pe PFA. Mi-au rămas 100 lei în contul de PFA de anul trecut. Am făcut puțin profit anul acesta, dar numerar. Cum justific banii din cont (de anul trecut) cu care vreau să fac achiziții online anul acesta dacă o iau de la zero? Trebuie să-i scot și să-i pun la loc în cont în 2022?
CRISTINA
-

15 ianuarie 2022 at 23:35

    Buna ziua! Nu trebuie sa-i scoateti din cont. Doar inregistrati in contabilitate factura si plata efectuata.
    Constantin
    -

    18 ianuarie 2022 at 7:48

Bună ziua, PFA cu activitate suspendata are in patrimoniu un autoturism amortizat integral - dacă vreau sa-l schimb in aceasta perioada de suspendare pot utiliza suma obtinuta din vanzarea celui vechi pentru achizitia celui nou? - cum înregistrez operatiunea in RJIP ? - suma rezultata din vanzarea celui vechi constituie venit daca o utilizez pentru plata celui nou? - cum restitui imprumutul pentru diferenta de pret ? - cel nou intrra in amortizare la reluarea activității ? Multumesc anticipat.
Florin
-

19 iulie 2021 at 10:41

O alta varianta, cheltuielile de constituire PFA pot fi tratate ca si un decont de trezorerie (corespodent cont 542) urmand ca plata catre persoana fizica creditoare sa se faca la momentul cand exista incasari? acelasi mod este valabil si la depunerea de numerar (creditare) in contul bancar al PFA pentru plata chiriei, spre exemplu? Va multumesc.
Sofia
-

7 septembrie 2020 at 7:45

    Inregistrati operatiunile in RJIP la data documentului de plata - chitantele ONRC. Dupa prima incasare puteti restitui aportul, prin banca sau cu dispozitie de plata.
    Constantin
    -

    15 septembrie 2020 at 12:38

Buna ziua! Am infiiantat unui PFA profesie liberala iar cheltuielile efectuate in numerar sunt din surse personale, neavand inca incasari. In baza carui document inregistrez in RJIP incasarea aportului propriu? Este suficient sa emit doar o dispozitie de incasare sau trebuie emisa si chitanta pentru incasarea numerarului? Este obligatoriu intocmirea unui contract in acest sens? multumesc
Sofia
-

7 septembrie 2020 at 7:32

    Buna ziua! E suficienta dispozitia de incasare sau extrasul bancar daca ati trimis bani din contul personal in contul PFA. Nu e nevoie de contract, PFA nu are personalitate juridica.
    Constantin
    -

    15 septembrie 2020 at 12:35

Buna ziua, va multumesc si eu pentru toate informatiile pe care ni le-ati dat aici. Am si eu o situatie : reprezentantul legal al unei intreprinderi individuale vrea sa transfere niste sume mai mari din contul pfa in contul personal. Sumele provin din veniturile activitati, activitatea pe tip norma de venit (activitate agricola). Am inteles ca nu exista o limita a unui transfer bancar, dar totusi, fiind vorba de sume foarte mari, mai mari de 15.000 euro, va rog sa-mi spuneti daca sunt posibile asemenea transferuri si din perspectiva legii spalarii banilor. Va multumesc.
Apostol Elena
-

6 august 2020 at 12:02

    Buna ziua! Daca tranzactia se efectueaza prin banca nu exista nicio limita in privinata sumei, iar daca tranzactia nu vi se pare suspecta nu aveti nimic de declarat la Oficiul pentru spalarea banilor. Va rog sa verificati si dvs in textul legii 129/2019.
    Constantin
    -

    11 august 2020 at 13:42

Buna ziua, Recent am infiintat un PFA, iar pentru achizitia unor echipamente sau registre trebuie sa depun aport in numerar. Intrebarea mea este daca aportul in depun cu dispozitie de incasare, iar la sfarsitul anului cand realizez si venituri il retrag cu dispozitie de plata? De asemenea daca nu recuperez aportul depus in anul curent, pot sa il retrag si in anul urmator? Multumesc,
Crina
-

17 iulie 2020 at 12:05

Bună ziua acum o lună și ceva am deschis un pfa constructii si as dori să vă rog să-mi ziceți încasările pentru prestarea serviciilor cum le fac dacă clientul este o persoană fizică ,tai chitanță dacă clientul plătește ches?
Lucian
-

10 iulie 2020 at 15:12

    Buna ziua! Va incadrati la exceptii si nu trebuie sa aveti casa de marcat. E suficienta factura si chitanta. Vedeti in acest articol, la litera l).
    Constantin
    -

    3 august 2020 at 12:50

Va multumesc pentru raspuns. Pe viitor asa voi face, voi scoate bani din banca si voi plati numerar. Insa in ianuarie au fost cateva cazuri de bonuri fiscale de valoare mica, pana in 100 lei si nu am scos din banca. In acest caz, fac aport numerar cu sumele aferente bonurilor fiscale si la sfarsitul anului restituire aport? Multumesc!
Livia
-

17 februarie 2020 at 22:24

    Da, puteti proceda astfel, ca sa nu complicam mai mult situatia.
    Constantin
    -

    18 februarie 2020 at 19:06

Buna ziua In cazul unui PFA cu incasari doar prin banca, exista cheltuieli in numerar. 1) Pentru a achita aceste cheltuieli se inregistreaza in RJIP aport cu numerar chiar daca sunt bani in cadrul PFA, insa in banca? 2) Am inteles ca transferurile catre contul personal nu se inregistreaza in RJIP. In acest caz, soldul contului PFA va fi diferit de soldul inregistrat la sfarsitul lunii/anului pt PFA. Este in regula sa nu coincida? Va multumesc pentru timpul acordat.
Livia
-

15 februarie 2020 at 23:55

    Buna ziua! 1) Scoateti bani din banca si platiti in numerar. De ce sa facei aport in numerar. 2) Contabilitatea in partida simpla nu ne obliga sa avem solduri echivalente, ca la contabilitatea in partida dubla. Utilizarea venitului net de catre titularul activitatii nu afecteaza rezultatul fiscal. Contabilitatea in partida simpla trebuie sa ramana simpla.
    Constantin
    -

    17 februarie 2020 at 20:19

Buna ziua. In articolul dvs ati precizat, citez:Important! Retragerile din contul bancar si/sau utilizarea numerarului din disponibilul PFA in scop personal, nu se inregistreaza in RJIP. Am gasit pe acest topic pareri impartite iar OMF 170/2015 nu spune nimic, la cheltuieli care se trec in RJIP exista doar ''alte cheltuieli''. Se poate intelege orice. Unde gasesc o baza legala referitor la inregistrarile retragerilor din disponibilul PFA pentru nevoi personale (transfer cont PF, retragere ATM)??
Adrian Robescu
-

14 februarie 2020 at 16:35

    Buna ziua! Retragerile de numerar sau transferul din contul PFA in contul titularului, nu sunt cheltuieli si nu trebuie evidentiate in RJIP, pentru ca e inutil. Dar daca vreti, puteti sa le inregistrati; rezultatul fiscal este acelasi. Baza legala este legea 170/2015 - contabilitate simpla.
    Constantin
    -

    17 februarie 2020 at 20:06

Buna ziua, In primul rand vreau sa va multumesc pentru efortul depus pro bono in scopul informarii noastre. In plan secund doresc sa va cer parerea in urmatoarea situatie: In decursul ultimilor 3 ani sotia mea a adus mai multe aporturi in numerar in contul PFAului meu. Pentru fiecare aport am intocmit cate un contract de imprumut. Luna aceasta vreau sa ii inapoiez o parte din suma imprumutata, viramentele facandu-se din contul PFA. As vrea sa stiu daca pentru suma returnata voi fi nevoit sa achit impozit, sau sumele ce reprezinta returnarea imprumuturilor au caracterul unei cheltuieli deductibile sau pot fi asimilate unei astfel de cheltuieli? Mentionez ca banii din contul PFA provin din activitatea declarata a PFA. Va multumesc foarte mult!
Ionut
-

10 decembrie 2019 at 23:10

    Buna ziua! Restituirile de imprumuturi nu sunt ch deductibile, nu puteti diminua venitul impozabil cu restituirea imprumuturilor (oricare ar fi sursa lor). Aportul in numerar vine de la titularul PFA nu de la o terta persoana. Dvs ati facut un credit la o alta persoana, deci nu e aport. E ok si asa.
    Constantin
    -

    16 decembrie 2019 at 15:53

Buna ziua.As dori sa transfer din contul bancar al PFA veniturile obtinute in contul personal. Suma excede 10000 lei iar banca cere documente justificative. Cum sa justific ? ce documente ar putea fi ? De la banca nu m-au lamurit...au spus ca pot ridica numerar in limita a 10000 lei/zi daca nu aduc documente. Contabilitatea o tin in patida dubla. Va lultumesc
Iuliana
-

13 august 2019 at 16:23

    Buna ziua! S-a mai discutat acest subiect. Nu exista deosebire patrimoniala intre PFA si PF (pfa nu are personalitate juridica). Contul PFA este ca si un cont de persoana fizica si banca nu va poate interzice sa va transferati disponibiliatile intre conturi dvs. Dar din punct de vedere contabil recomand sa pastrati o evidenta separata intre platile si incasarile aferente avtivitatii dvs si ch si incasarile pe care le aveti ca persoana fizica. Cand faceti op-ul puteti sau plata online, utilizati expresia transfer disponibilitati sau utilizare venit net. Daca totusi banca insista completati RJIP cu veniturile realizate pana la aceasta data. Sau, daca nu ati utilizat disponibilul de anul trecut, puteti prezenta Registrul de evidenta fiscala cu venitul net realizat anul anterior (se completeaza inainte de depunerea declaratiei unice).
    Constantin Cozma
    -

    13 august 2019 at 17:29

Bună ziua! Dacă am avut anii anteriori PFA-ul pe plus și încep un an nou numai cu cheltuieli, se ține cont de încasările pe anii anteriori sau trebuie adus obligatoriu aport în numerar la începutul anului?
Catalin
-

22 septembrie 2018 at 15:19

    Buna ziua! Nu se tine cont de anii anteriori la PFA.
    Constantin
    -

    1 octombrie 2018 at 15:43

Buna ziua ,vreau să mă lămuriți intr-o chestiune.retragerea numerar(chitanta de la atm) se va trece in registrul incasari si plati?Se va inregistra la rubrica incasari numerar sau la plati?
Bianca
-

16 mai 2018 at 9:38

    Buna ziua! Operatiunile bancare se inregistreaza, in Regsitrul Jurnal, in baza extrasului bancar. Ridicarea de numerar nu se inregistreaza in RJIP. Se inregistreaza doar utilizarea numerarului - daca platile efectuate cu numerar s-au facut in cadrul activitatii PFA/II etc.
    Constantin
    -

    22 mai 2018 at 7:59

Buna ziua, Va rog sa ma indrumati in aplicarea unui tratament corect asupra temei de mai jos. Am sintetizat aspectele pentru intelegerea acesteia: In 2014 PFA (in sistem real) a achizitionat un autoturism 8.000 EUR. Pentru aceasta achizitie, PF a alimentat contul cu suma de 8.000 EUR. In ianuarie 2018 autoturismului este integral amortizat. In martie 2018, PFA a fost despagubit pentru dauna totala a acestui autoturism cu suma de 6.000 EUR. Avand in vedere ca aportul prin banca nu se considera venit (incasare) deduc ca nici restituirea catre PF nu se considera cheltuiala (plata), astfel ca suma incasata de la asigurator de 6000 EUR este cosiderata venit net impozabil (presupunand nu ar avea alte chetuieli deductibile in anul 2018) ? Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Nicoleta
-

20 aprilie 2018 at 9:36

    Buna ziua! Este corect in privinta aportului in banca: nefiind venit nu e nici cheltuiala deductibila. In privinta despagubirii primite, in opinia mea, cf Cod fisca, art. 68, aliniat 3, litera c, despagubirea primita nu este impozabila iar cheltuielile realizate pentru obtinerea despagubirii (daca au fost) nu sunt deductbile. Cereti si alta opinie va rog.
    Constantin
    -

    23 aprilie 2018 at 14:21

Am un PFA , creditat cu cca 5000 lei in 2017, dar care n-a generat niciun venit. In situatia in care in 2018 obtin venituri, cum pot recupera banii adusi ca aport in numerar in 2017?
Saracutu
-

7 februarie 2018 at 9:42

Buna ziua, PFA 2018 norma de venit, neplatitor de TVA, depunerile personale in contul de pe PFA trebuie inregistrate in registrul de incasari si plati ? Multumesc
Claudiu
-

28 ianuarie 2018 at 19:39

    Buna ziua. Nu sunteti obligat sa va tineti contabilitatea la norma de venit. Trebuie doar sa completati RJIP si registrul de evidenta fiscala pe partea de incasari.
    Constantin
    -

    13 februarie 2018 at 14:15

Buna ziua! este necesara completarea cu aport in numerar a ii sau pfa pentru a acoperi cheltuielile? asta inseamna ca trebuie sa ai disponibil in casa sau banca cat sa acopere toate cheltuielile?
Andreea
-

6 mai 2017 at 14:50

    Buna ziua. Nu trebuie sa ai disponibil in fiecare moment dar pe parcursul unei luni daca nu sunt venituri suficiente din lunile anterioare care sa acopere platile, este clar ca apare aportul in numerar sau in banca.
    Constantin
    -

    18 mai 2017 at 14:03

Buna ziua, Daca lunar transfer o suma de bani din contul de PFA in contul meu (titularului) curent, cum se inregistreaza acest lucru in contabilitate? Multumesc.
Ada
-

21 aprilie 2017 at 8:28

    Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura cu aportul in numerar.
    Constantin
    -

    25 aprilie 2017 at 11:21

Salut, In cazul in care am scos pe parcursul mai multor luni bani din contul PFA si nu i-am cheltuit, iar ulterior am pus banii inapoi in cont, se considera aport pentru anul 2016? Mersi in avans, --A
Andrei Hegedus
-

21 aprilie 2017 at 6:28

    Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura cu aportul in numerar.
    Constantin
    -

    25 aprilie 2017 at 11:21

    Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura aportul in numerar.
    Constantin
    -

    25 aprilie 2017 at 11:21