Aportul in numerar la activitatile independente

Ordinul Ministerului  Finantelor Publice nr 170, intrat in vigoare la data de 1 martie 2015, aproba noile reglementări  privind contabilitatea în partidă simplă care se aplica persoanelor fizice care desfasoara activitati independente si determina venitul net anual in sistem real.

Prin acest ordin devine obligatorie inregistrarea in Registrul Jurnal de Incasari si Plati  (RJIP) a aporturilor in numerar sau prin banca aduse de titular in activitatea economica desfasurata.

Aporturile reprezinta sume de bani care sunt puse la dispozitia unei activitati independente de catre titularul acestea. Se pot consitui in numerar sau prin transfer din contul bancar al titularului  in contul bancar dedicat  activitatii independente.

Aporturile pot fi interpretate ca imprumuturi, acordate pe un termen nedeterminat, pentru investitii sau pentru nevoile curente ale activitatii. Aporturile  nu sunt purtatoare de dobanzi.

Aporturile pot fi constituite la inceputul activitatii si pe tot parcursul desfasurarii ei, de cate ori este nevoie. De regula aceste aporturi apar  in momentul in care se fac investitii. De exemplu achizitia unui autoturism sau a unui echipament.

Restituiri de aporturi se pot face imediat ce se obtin disponibilitati din activitatea desfasurata, decizia fiind luata de titularul activitatii independente.

Exemplu. La inceputul activitatii o intreprindere individuala  are nevoie  un laptop si o imprimanta pentru desfasurarea activitatii. Suma necesara pentru achizitia celor doua echipamente este de 3.000 de lei.  Cum activitatea nu a generat  inca disponibilitati banesti titularul depune in contul bancar a I.I. suma de 3.000 de lei, dupa care face plata catre furnizorul celor doua echipamente.

Documente utilizate. Aporturile in numerar sau prin banca se  inregistreaza in RJIP in coloana incasari iar pentru restituiri in coloana plati. In cazul in care sumele oferite ca aport sunt frecvente este recomandat a se tine separat o fisa cu operatiuni diverse pentru o evidenta clara a acestora.

Incasarile de aporturi nu sunt venituri si nu sunt impozabile, iar platile de aporturi nu sunt cheltuieli si deci nu sunt deductibile la calculul venitului net.

A nu se confunda aporturile de numerar sau prin banca cu bunurile puse la dispozitia activitatii. Aceste bunuri constituie patrimoniu de afectatiune care se constituie prin declaratie data in fata notarului public.

In Romania nu este o practica des intalnita constituirea unui patrimoiu de afectatiune la inceperea activitatii, desi este prevazuta de lege.

Important! Retragerile din contul bancar si/sau utilizarea numerarului din disponibilul PFA in scop personal, nu se inregistreaza in RJIP.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau sugestii te rog scrie-mi un comentariu mai jos.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

52 de comentarii

Daca din nestiinta ,ca nici la banca nu au stiut sa imi spuna ce trebuie sa selectez la depunerea de capital,am selectat depunere cv servicii in incasari pot selecta rubrica APORTURI ? Pe extras apare tot depunere numerar doar ca difera un cod care nu stiu ce inseamna RRN urmat de cifre.
DOBRITOIU CONSTANTIN
-

18 aprilie 2024 at 20:55

Buna seara legat de aceste operatiuni cu banca,eu o parte din bani ii incasez in banca iar o parte in casa.Cand am avut de facut plati care depaseau suma din banca am depus in cont bani dar cu acele bancomate unde iti da mai multe variante pentru operatiunea de depunere,initial am bifat sume din servicii,iar pe extrasul de cont imi apare DEPUNERE NUMERAR POS SI NISTE CODURI RRN 157329595061,PAN 4244-7230 CV SERVICII DOBRITOIU C CONSTANTIN II ,DECI NU IMI APARE CA ATUNCI CAND CLIENTUL FACE PLATA PRIN BANCA IN CAZUL PLATII CLIENTULUI IMI APARE TRANSFER-INSTANT SI NUMELE FIRMEI CLIENTULUI. La ultima depunere am selectat APORT DE CAPITAL,iar pe extras e scris tot DEPUNERE NUMERAR dar in loc de POS, ATM SI CODURILE RRN16577134911 ,insa PAN este acelasi PAN 4244-7230.Daca in ambele situatii apare depunere numerar dar la operatiunea efectuata nu am bifat aport de capital poate fi interpretata ca incasare? Intrun alt program de contabilitate specificau ca aceste operatiuni de depunere trebuie inregistrate pe un cod ,dar nu am inteles daca este un cod folosit in general in contabilitate care sa defineasca aceasta operatiune sau un cod doar din programul lor de contabilitate.Aceiasi nelamurire o am si cu aceste coduri PAN din extrasele de cont, ele au aceleasi cifre.Acea fisa pentru operatiuni diverse este una tip ,poate fi grenerata din cont app?
DOBRITOIU CONSTANTIN
-

18 aprilie 2024 at 20:41

Buna ziua, Am un PFA din nov.2021.Am un singur cont bancar pt.activitatea Pfa si personal.Nu am evidentiat nicaieri aportul de numerar necesar pt.infiintarea PFA-ului si desfasurarea activitatii, astfel ca inregistrand veniturile din 2021,2022 si 2023 fara sa evidentiez nicio cheltuiala la RJIP, nici macar cheltuielile cu taxele si contributiile datorate si achitate cf.Declaratiei 212, din banca mi-a iesit un sold enorm pe care evident nu-l am,deoarece banii i-am folosit pt.persoana fizica.Pana acum am functionat pe Norma de venit. Cum trebuie in programul dvs.sa incep fiecare an cu sold bancar 0 sau de cateva sute de lei?
Aporturi de numerar PFA
-

27 decembrie 2023 at 8:44

Buna ziua daca un client nu are cont bancar si cumpara produse de peste 10000 lei (ex. 12000 lei) ,si imi da banii iar eu ii depun la bancomat prin inermediul cardului de la societate (caci de la ghiseu ma trimite la bancomat) este bine? mentionez ca firma este intreprindere individuala.
Timofte
-

25 iulie 2023 at 11:19

    Buna ziua! Se depaseste plafonul de plata in numerar, de maxim 10.000 lei. https://contapp.ro/blog/limitari-la-platile-si-incasarile-efectuate-in-numerar-de-pfa/
    Constantin
    -

    26 iulie 2023 at 10:02

Buna ziua Intelegem ca aporturile de numerar sau in banca nu sunt venit si nu se impoziteaza iar restituirea aportului de numerar sau in banca nu este deductibila, insa intrebarea pe care o adresez si v-as ruga, daca puteti, sa ne raspundeti, este daca cheltuielile efectuate din aportul de numerar sau in banca in scopul functionarii activitatii pfa-ului, sunt deductibile? Va multumesc anticipat.
ion marian stoian
-

31 ianuarie 2023 at 12:18

Buna ziua la inceputul activitatii unei pfa s-a facut un aport de numerar care sa cheltuit pentru desfasurarea activitatii pfa-ului. Aceste cheltuieli sunt deductibile? Exemplu: 1) Obtinerea autorizatiilor de la ARR 2)Achizitionarea unui telefon mobil 3)Obtinerea semnaturii electronice 4)Obtinerea avizului medical si psihologic 5)Achizitionarea casei de marcat si fiscalizarea acesteia. Toate aceste cheltuieli trebuie achitate in numele PFA?
ion marian stoian
-

28 ianuarie 2023 at 15:10

Bună ziua! Detin o profesie liberala. 1.In cazul în care o plata s-a efectuat cu cardul dar dețin și factura pt acea plata, ce document înregistrez în RJIP, factura sau extrasul de cont? 2. Pentru platile pt care am primit și factura și bon fiscal, ce document justificativ înregistrez, factura sau bonul? Mulțumesc anticipat.
Andreea
-

9 ianuarie 2023 at 11:39

Buna ziua! Va rog, ma puteti ajuta cu o solutie? PFA la finalul anului are venitul brut 23.610 (23.280 prin banca + 330 numerar), cheltuieli totale 9.445, din care deductibile 9.245, deci venit net de 14.365. Totusi, la finalul anului in banca am doar 10.271 (am transferat bani in contul personal de-a lungul anului, dar am si facut plati in numerar din banii personali etc., adica s-a decalat RJIP fata de banii din banca). Cum trec in RJIP in anul urmator? Prima inregistrare va fi cu venitul net (14.365) sau cu suma reala din banca (10.271)? Sau fiecare an pleaca de la zero total, fara sa preiau soldul din anul anterior? Daca da, atunci pot cheltui din banii existenti (in banca) fara sa am incasari pe noul an? Va multumesc frumos!
Daniel C.
-

21 octombrie 2022 at 10:44

    Buna ziua! Nu trebuie sa transferati soldul din RJIP in anul urmator. Daca anul urmator aveti plati inainte de a avea incasari, atunci trabuie sa inregistrati un aport in numerar sau in banca.
    CONSTANTIN COZMA
    -

    22 octombrie 2022 at 14:51

Buna ziua, recent am infintat un PFA cresterea bovinelor pt. lapte, bovinele sant pe mine pf, cum sa procedez la trecerea bovinelor pe pfa cu borderou de achizitie sau contract de comodat. Intradevar cresterea animalelor este la norma de venit, dar conform proiect trebuie vanzare lapte si vanzare vitei. Multumesc.
Gabriela Suiugan
-

2 februarie 2022 at 11:52

    Buna ziua! Se poate si una si cealalta. Vedeti cum va solicita proiectul.
    Constantin
    -

    7 februarie 2022 at 18:16