Activitatea PFA recunoscută prin lege ca vechime în muncă

Proiect legislativ adoptat

Proiectul care prevede ca perioada in care persoanele fizice autorizate (PFA) desfasoara activitati economice, sa fie recunoscuta ca vechime in munca si de specialitate, a fost adoptat ieri de Camera Deputatilor care este for decizional.

Legea pentru completarea O.U.G. nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale

Articol unic:

Activitățile economice desfășurate de persoana fizică autorizată constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate dacă activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară și este înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se dorește recunoașterea vechimii.

Vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Observatie 1! Pana la aceasta data, persoana care platea CAS – contributie la pensie, avea dreptul sa incaseze pensie dupa implinirea varstei de pensionare, dar activitatea nu era recunoscuta ca vechime in munca sau ca vechime in specialitate studiilor. Recunoasterea vechimii este necesara mai ales pentru angajarea in institutiile publice.

Observatie 2! Legea se aplica doar persoanelor organizate ca PFA. Din textul legii nu se intelege ca prevederile se aplica si Intreprinderilor Individuale sau Intreprinderilor Familiale.

Proiectul a fost initiat de catre parlamentarii USR Beniamin Todosiu si Andrei Postica. Comunicatul USR mai jos:

Dreptate pentru profesioniștii care lucrează cu PFA-uri. Un proiect de lege USR prin care activitatea PFA va fi recunoscută ca vechime în muncă și vechime în specialitate a fost adoptat de Parlament.

Proiectul de lege depus de Beniamin Todosiu și Andrei Postică vine să facă dreptate celor peste 400.000 de PFA-uri din România. Până acum, nu le era luată în considerare perioada în care au lucrat pe cont propriu, ceea ce atrăgea o discriminare atunci când voiau să participe la un concurs pentru un post la stat.

De acum, va fi considerată vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, fără a se lua în considerare perioada în care respectiva persoană nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu, mulți români alegând să-și facă PFA. Prin adoptarea proiectului de lege, oferim un sprijin pentru antreprenorii care au ales să lucreze independent și își achită taxele la stat.

Mai este nevoie doar de promulgarea legii de către președinte pentru ca românii care au muncit ca PFA-uri să poată beneficia de această măsură. #USRînParlament 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

25 de comentarii

Buna ziua! Ca si agent de asigurare cu PF deschs la Finante, depasesc plafoanele pt pensie si sanatate, beneficiez de vechime in munca? Mutumesc!
radulescu felicia
-

20 ianuarie 2023 at 12:15

Buna ziua. Sunt medic stomatolog si mi-am facut un pfa ca sa pot lucra in colaborare cu clinicile stomatologice, dar in paralel sunt si rezidenta angajata a statului. Intrebarea mea este urmatoarea, trebuie sa mai platesc pentru sanatate si pensie eu din castigurile de pe pfa ? Daca nu, trebuie depusa vreo declaratie sau am nevoie de ceva acte sa demonstrez locul de munca la stat ca sa nu mai platesc de doua ori? Multumesc!
Ralu
-

4 ianuarie 2023 at 17:40

    Buna ziua! Pentru veniturile obtinute ca PFA platiti CAS si CASS daca depasiti plafoanele.
    CONSTANTIN COZMA
    -

    8 ianuarie 2023 at 22:51

Eu am următorul argument: Eu ca PFA nu pot sa depășesc profitul de 12 salarii minime pe economie fiind-ca plătesc în loc de10 %impozit pe profit 30 % din care 10% CAS și 10% CASS chiar dacă depășesc cu 1 leu 12 salarii minime pe economie pentru toată suma adică 30001 lei ,nu cred ca este normal ,eu pentru aceasta suma de 30000 de lei plătesc 3000 de lei impozit pe profit și 5700 de lei TVA statului Român, deci un total de 8700 lei Ce face statul Român pentru mine pentru cei 8700 de lei nici măcar nu îmi recunoaște vechime în munca pentru bani plătiți ca impozit pe profit si TVA . Menționez ca am loc de munca cu norma întreaga și plătesc CAS și CASS la statul Român, care este esență acestei ordonanțe de urgență sa plătesc bani statului de doua ori pentru servicii medicale sub orice critică, să merg în spital cu o boala și sa vin cu doua boli. Pot sa va dau un exemplu, în anul 1999 am fost operat la Clinica de urologie și transplant RENAL Cluj Napoca pentru a fi operat de litiaza renala am venit fără piatra de la rinichi dar cu o infecție intraspitaliceasca pseudomonas eruginosa care mi-a distrus rinichi în 20 de ani acuma am insuficienta renala ,hipertensiune și insuficienta cardiaca ,am 54 de ani și sunt su Tratament de 3 ori pe zi 15 pastile. Aceasta este realitatea .
Anchidin Gheorghe
-

27 decembrie 2022 at 0:40

Daca am fost angajat cu CM, si separat am avut un PFA la norma, pentru care plateam impozitele la jumatate de norma, cat se considera veniturile nete? Norma intreaga sau jumatate din ea?
Raz
-

20 decembrie 2022 at 13:56

'@Coste Sofron, Atentie, asa zisele persoane fizice autorizate nu practica profesii liberale. Profesiile liberale nu sunt beneficiare ale acestei legi neputandu-se inregistra la registrul comertului, iar PFA-urile asa zise nu sunt autorizate pt a practica profesii liberale
LM
-

15 iunie 2022 at 20:39

Expertii tehnici judiciari sunt pfa? Sau liber profesioniști? Expertii traducatori autorizati sau expertii contabili de ex sunt liber profesionisti nu pot fi pfa si deci inca nu beneficiaza de aceasta lege fiind inca discriminati.
La
-

15 iunie 2022 at 20:35

Consider o indreptare pentru toate persoanele fizice autorizate care au desfasurat activitati liberale, inclusiv pentru expertii tehnici judiciari, care au achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale in perioadele care se incadreaza in lege !!
COSTE SOFRON
-

15 iunie 2022 at 17:16

Tocmai asta e problema ca cei care sunt liber profesioniști ca medicii inteleg ca nu beneficiază de aceasta lege ca nu sunt înregistrați la registrul comerțului, ceea ce e strigator la cer putin zis!!
LM
-

6 mai 2022 at 10:00

La medicii de familie este aplicabil ? Foarte multi sunt in relatie cu CAS ul ca PFA uri ... Dar cum sunt considerati ultima spita a medicinei...
Paul
-

6 mai 2022 at 9:51

Am lucrat cu contract de munca si in paralel am avut si PFA . Daca am iesit la pensie perioada de vechime recunoscuta pentru PFA poate sa conduca la o recalculare a pensiei ? Ajuta cu ceva numarul de ani in plus recunoscuti la calcul ? Din ce stiu eu contributiile au fost inregistrate si utilizate la calcul .
adrian
-

10 aprilie 2022 at 7:57

Ar trebui sautie fie recunoscuta ca vechime si fara plata contributiei..ca orice cobtract de colaborare..vechimea e una si contributia e alta...contributia participa majoritar la calcul pensie dar cei care au lucrat fara cobtributie nu su stat acasa..au platit TVA deci indirect au cobtribuit la economie...Proiectul era necesar!
Clau
-

8 aprilie 2022 at 5:46

    Buna ziua! Nu se poate chiar asa, pentru ca in felul acesta toata lumea ar fi specialista intr-o activitate, fara sa inregistreze venituri. Criteriul veniturilor este important.
    Constantin
    -

    9 aprilie 2022 at 7:56

Dupa mine, "Dreptate pentru profesioniștii care lucrează ca PFA-uri", este o mare strambatate. Pesemne cei doi parlamentari USR au dorit sa apara si ei cu o initiativa legislativa, ca sa-si justifice indemnizatiile. Altfel, de ce ai conditiona recunoasterea vechimii in munca/specialitate, de obtinerea de " venituri NETE în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară "? Celor care lucreaza cu contract individual de munca li se recunoaste vechimea in specialitate chiar daca au contract cu timp de munca partial, de 1, 2,3... sau 8 ore/zi, cu plata corespunzatoare a salariului. Adica, daca as lucra cu c.i.m de o ora/zi, cu un salariu BRUT lunar de 319 lei (2550 salariul minim/8), asta insemnand venituri brute totale de 3828 lei pe an, mi s-ar recunoaste vechimea in specialitate, dar ca PFA, e musai sa am venit NET de 30600 lei pe an.
Marinela
-

7 aprilie 2022 at 8:34

Retroactiv se aplica pt PFA din 2010-2018
Radulescu Ramona-ionela
-

6 aprilie 2022 at 20:41

    Buna ziua! Da, se aplica, recunoasterea are loc in prezent, cf legii.
    Constantin
    -

    9 aprilie 2022 at 7:53

Se aplica si traducatorilor autorizati (PFA) sau avocatilor?
Ioana
-

6 aprilie 2022 at 12:05

    Buna ziua! Pentru profesiile liberale se aplica legea speciala care organizeaza acele profesii si normal ar fi sa fie recunoscuta vechimea in profesie.
    Constantin
    -

    9 aprilie 2022 at 7:51

Se aplica si in cazul profesiilor liberale,asistent in brokeraj?
Nicoleta Sumedrea
-

6 aprilie 2022 at 9:23

Ce se intampla in cazul PFA-urilor care au realizat jumatate din cele 12 salarii minime brute?
Madalina
-

6 aprilie 2022 at 7:46

    Buna ziua! Conditiile sunt clare, trebuie sa aveti vneituri nete de cel putin 12 salarii minime pe economie pentru ca vechimea sa fie recunoscuta.
    Constantin
    -

    9 aprilie 2022 at 7:38

      Buna ziua. Prevederile și respectiv condițiile pentru a fi considerată vechime in munca se aplica și celor constituiți i Întreprindere individuală sau se aplica doar pentru PFA?
      Carmen
      -

      14 ianuarie 2023 at 13:41

Se aplica sau nu profesiilor liberale organizate in baza legii speciale ?
Nistor MAIEREAN
-

6 aprilie 2022 at 7:13

    Buna ziua! Pentru profesiile liberal se aplica legea speciala de organizare si normal este vechimea trebuie sa fie recunoscuta ca profesie liberala.
    Constantin
    -

    9 aprilie 2022 at 7:36

      La traducatori autorizati nu scrie nimic in lege din cate stiu despre vechime, deci ar trebui sa ne bazam pe alte legi. Eu sper totusi ca pe toti anii pe care am achitat CAS peste salariul minim sa ni se considere ani de vechime la pensie, ca altfel la ce ii mai platim?!
      LM
      -

      10 aprilie 2022 at 16:41