Activitate independenta vs activitate dependenta

Actualizat la 9 Iulie 2015 conform cu  Legea 187/2015 privind aprobarea OUG 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Codul fiscal definește la art. 7:

1. activitate – orice activitate desfăşurată de către o persoană în scopul obţinerii de venit;

2. activitate dependentă – orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;

3. activitate independentă – orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 dintre următoarele criterii:

a. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;

b. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;

c. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;

d. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;

e. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;

f. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;

g. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii.

Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi  dependente potrivit criteriilor de mai sus.

În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.

Se va prevedea expres în contractele de servicii că prestatorul iși va utiliza propriile echipamente de lucru, va desfășura activitatea în propriul birou, potrivit unui program propriu, nu va avea dreptul la indemnizație de concediu de odihnă sau concediu medical, în caz de deplasare nu i se vor deconta cheltuielile, etc.
Totodată, contractele de prestări servicii trebuie să respecte criteriile care definesc preponderență existenței unei activități independente stabilite de pct. 19 din normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal:

”19. Exercitarea unei activităţi independente presupune desfăşurarea acesteia în mod obişnuit, pe cont propriu şi urmărind un scop lucrativ.  Printre criteriile care definesc preponderent existenţa unei activităţi independente sunt:

– libera alegere a desfăşurării activităţii, a programului de lucru şi a locului de desfăşurare a activităţii;

– riscul pe care şi-l asumă întreprinzătorul;

– activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi clienţi;

– activitatea se poate desfăşura nu numai direct, ci şi cu personalul angajat de întreprinzător în condiţiile legii.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

72 de comentarii

Buna ziua! Am un PFI pentru vanzare de produse cosmetice cu retinerea la sursa. Am fost anuntata ca de la 01.01.2017 nu mai pot functiona cu PFI si trebuie sa-mi fac PFA. Unde scrie ca nu mai am voie PFI?
PETRONELA
-

28 noiembrie 2016 at 10:43

    Buna ziua. Exista o practica neclara la nivelul ANAF cu PFI-urile. Acestea sunt rezervate doar profsiilor liberale si nu oricarei activitati. Corect este sa activati ca PFA sau II. Aveti aici mai multe detalii https://contapp.ro/ce-este-persoana-fizica-independenta-pfi/
    Constantin
    -

    3 decembrie 2016 at 16:21

Buna ziua.Ce taxe platesc dupa deschiderea unui PFI? Dar daca sunt angajat care imi sunt obligatiile financiare?
Mihai
-

5 noiembrie 2016 at 10:33

    Buna seara. Aveti raspunsruile aici: https://contapp.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2016/ Diferenta dintre PFA si PFI https://contapp.ro/ce-este-persoana-fizica-independenta-pfi/
    Constantin
    -

    15 noiembrie 2016 at 10:44

persoana fizica tranzactii imobiliare inscrisa la Anaf in scop de tva.Platesc tva la fiecare tranzactie si impozit pe venut la notar.Pot fi reincadrata ca si PFI INDEPENDENTA retroactiv?
moldovan ersilia
-

21 septembrie 2016 at 0:48

persoana fizica inscrisa la Anaf in scopuri de tva pentru tranzactii imobiliare.Am platit la fiecare tranzactie imobiliara tva iar impozitul pe venit la notar- pot fi incadrat retroactiv ca si persoana ficica independenta?mai ales ca toate tranzactiile de umobile au fost facute in nume propriu.Multumesc
moldovan ersilia
-

21 septembrie 2016 at 0:45

Buna ziua In acest moment am o agentie imobiliara neplatitoare de Tva, iar veniturile sunt impozitate conform legii. Daca as presta aceleasi servicii ,inregistrat ca pfi ,ar fi mai rentabil? Sau mai exact in sensul investirii banilor care se inregistreaza ca incasari, pe persoana fizica, ar fi mai rentabil si mai simplu? Multumesc
Cosmin
-

16 septembrie 2016 at 10:04

Bună ziua, și vă mulțumesc pentru informațiile de pe site! Foarte util! De câteva luni, pe lângă serviciul normal, lucrez câteva ore pe săptămână ca asistent personal la distanță ("virtual assistant") pentru o doamnă terapeut din Germania. Mă plătește în funcție de numărul de ore lucrate, și până acum mi-a cerut doar o factură simplă, de mână. Aș vrea totuși să intru în legalitate și să plătesc (în România) impozitele cuvenite și pentru această activitate (din câte văd, îndeplinesc condițiile a, b, d, e și g de mai sus). Am nevoie de PFA sau CIF? Există vreo limită a veniturilor? Vă mulțumesc frumos pentru orice îndrumare!
Iulia
-

16 august 2016 at 13:41

    Buna ziua. Daca activitatea devine curenta trebuie sa infiintati o PFA (la registrul comertului) sau macar o PFI (la Administratia financiara de domiciliu). Nu exista o limitare a veniturilor, platiti taxe si contributii la norma de venit sau la venitul net, in functie de situatia in care sunteti dpdv fiscal.
    Constantin
    -

    22 august 2016 at 10:12

Buna seara, unde anume in legislatie se mentioneaza cine anume si ce plateste in cazul reconsiderarii activitatii independente ca dependenta? Articolul din codul fiscal care prevedea plata in solidar a fost abrogat odata cu modificarea conditiilor care definesc activitatea independenta. Unde este precizat acum acest lucru? Multumesc.
gabi
-

15 ianuarie 2016 at 22:46

Buna seara Sunt asociatul unic al unei microintreprinderi cu activitate in domeniul IT cu activitate redusa momentan, nu sunt salariat si as dori sa-mi platesc individual CASS si CAS. Pot sa inchei contracte individuale cu Casa Jud.de Pensii respectiv de Sanatate? sau ca administartor firma?
raluca
-

15 ianuarie 2016 at 19:55

Buna ziua .am un PFA frizerie coafor din 2011 am platit pina acum CAS 222ron si la CASS 58ron pe luna si impozitul de 16% anual ,precizez ca sunt la venit real iar acum cu noul cod fiscal cit trebuie sa platesc si de cind trebuiesc depuse documentele la fisc . MULTUMESC MULT
BARAC CAMELIA
-

6 ianuarie 2016 at 9:08

Buna ziua! As dori, daca este posibil, putin ajutor cu urmatoarea problema- lucrez de ceva timp ca si contractor in spatiul UE cat si in afara sa. De fiecare data am semnat cate un contract care, normal, trebuie sa contina atat semnatura mea cat si cea a recrutorului-lucru care de fapt nu s- intamplat, recrutorul nereturnandu-mi contractul, sau o copie, cu ambele semnaturi; mai mult, s-a dispus uneori incetarea contractului ca ulterior, recrutorul sa ma recheme fara a-mi mai remite vreun contract. In cazul acesta in care imi desfasor activitatea in afara Romaniei, prestand servicii pentru recrutori/angajatori straini insa neavand contracte valide, poate Fiscul sa imi recataloghezebactivitatea si sa imi ceara taxa pe venit? Deoarece, presupun, in cazul inexistentei unui contract valid, Fiscul ar putea trage concluzia ca execut activitati... independente si nu dependente ( retineti va rog, ca in majoritatea cazurilor am folosit recrutori din UE si am prestat servicii pentru companii din UE, contractele fiind intre persoana mea si recrutor, nu intre beneficiar si mine). Va multumesc mult!
Radu
-

5 ianuarie 2016 at 12:38

Buna ziua!sunt cadru medical si urmeaza sa imi fac PFI ca sa pot lucra intr-o clinica.Intrebarea mea este ce taxe trebuie sa platesc catre stat si ce taxe plateste patronul clinicii la care eu urmeaza sa lucrez?Multumesc!
Andreea
-

29 decembrie 2015 at 11:41

Pentru pers dependenta se plateste concediu medical?
udrea mihaela
-

21 noiembrie 2015 at 20:48

    Buna seara. Nu inteleg intrebarea dvs. Persoana dependenta este titular de PFA sau II care este dependent de un singur client si legea il obliga sa faca contract de munca. Ca titular de PFA/II primiti concediu medical daca platiti contributia de concedii si indemnizatii medicale.
    Constantin
    -

    23 noiembrie 2015 at 14:54

Buna ziua, am un PFA 2007, am intarziat cu impozitul la stat si la sanatate , nu mi s- a parut corect sa platesc retroactiv 5 ani in urma la sanatate si nu am platit , bineinteles ca au pus si dobanzi , chiar suntem obligati sa platim aceste taxe abuzive? Va multumesc
Gabi
-

22 august 2015 at 7:13

Buna ziua, am si eu o intrebare. Sunt angajat de cativa ani in strainatate la o firma straina (din Africa), tara cu care statul roman are intelegere de evitare a dublei impuneri. In urma cu cca o luna am primit acasa o decizie de plata CAS pe 2012 - si cu aceasta ocazie am aflat de intreaga tevatura cu ANAF produsa in ultimul an.... Intrebarea mea nu are insa legatura cu CAS, ci cu dubla impunere. Am luat la puricat intelegerea de evitare a dublei impuneri a statului roman, si nu reusesc sa-mi clarific daca pentru primele cateva luni de activitate trebuie platit impozit pe venit si in Romania, intrucat in anul respectiv nu s-au cumulat 183 de zile de lucru si de locuit efectiv in exterior? Sau aceasta taxare se face doar in cazul in care job-ul nu continua efectiv si in anul urmator? De asemenea, ce se intampla daca imi dau demisia acum, inainte de a avea efectiv 183 zile in "exterior" pe anul 2015? multumesc...
Adrian T.
-

25 iulie 2015 at 22:03

    Buna ziua. Nu inteleg daca aveti PFA sau sunteti angajat. Pentru activitati desfasurate in strainatate plati impozit conform legislatiei de la locul desfasurarii activitatii si/sau locul angajatorului dvs. Daca aveti inregistrat un pfa/ii in Romania platiti impozitele standard, indiferent de venituri.
    Constantin
    -

    13 august 2015 at 12:27

Activitatea de dependenta este considerata doar pt.PFA,II,IF sau se extinde si la SRL- ca beneficiar de venit, daca foloseste baza materiala a platitorului de venit?
Dodo
-

11 mai 2015 at 17:06

Buna ziua, pentru cei care au cumparat ghidul anul trecut nu este valabila carticica ,,Exemplu de la A la Z ......,,care anul; acesta este cadoul oferit clientilor?
Maria
-

23 martie 2015 at 13:32

    Buna ziua. V-am trimis materialul pe email.
    Constantin
    -

    28 martie 2015 at 15:55

Buna ziua.ce acte imi trebuiesc sau firma,sa pot lucra ca independent in Olanda?Va multumesc
john
-

19 martie 2015 at 10:40

    Daca lucrati in Olanda trebuie sa va inregistrati acolo ca persoana fizica independenta.
    Constantin
    -

    25 martie 2015 at 18:09

Buna seara, angajatorul ma obliga sa imi fac pfa ca sa ii pot taia factura pe comisioane. Precizez ca lucrez pe baza de comision nu salariu fix . ce pot face in situatia asta? Ceilalti colegi si-au facut deja . Eu nu vreau sa imi fac pt ca as plati contributii la stat, dar comisioanele nu s-ar mari, deci as plati din buzunarul meu. in prezent sunt angajat cu o ora pe zi.Ce pot face in situatia asta? Precizez ca pfa-urile colegilor sunt tinute de firma ca sa ii controleze sa nu colaboreze si cu alte firme. Poate fi demonstrata relatia de depententa in acest caz? Ne folosim de birourile , baza materiala a firmei. Nu stiu ce sa fac. Daca ma da afara beneficiez de somaj daca am fost angajat cu 8 ore un an ,dupa care in ultimele 12 luni cu o ora la aceeasi firma ?
vlad
-

2 martie 2015 at 0:13

    Din ce spuneti, este o activitate dependenta. Nu stiu ce puteti face. Schimbati angajatorul!
    Constantin
    -

    5 martie 2015 at 18:58

      In privinata somajului trebuie sa aveti 24 de luni ca angajat cu program de 8 ore pentru a primi somaj.
      Constantin
      -

      7 martie 2015 at 14:05

Buna seara, Pentru banii primiti din strainatate de la prieten/iubit este nevoie completat formularul 201? Multumesc!
Andra
-

24 ianuarie 2015 at 22:19

    Pentru sume care depasesc 10.000 de euro (sau 15.000?) se fac raportari la oficiul pentru spalarea banilor.
    Constantin
    -

    3 februarie 2015 at 18:27

Buna ziua! In cazul in care exista atat un contract de munca, cat si un contract de prestari de servicii cu aceeasi firma, PFA desfasoara o activitate independenta luand in considerare faptul ca: - se presteaza servicii diferite (ctr munca = marketing, PFA = IT) - activitatea de PFA nu este dependenta de bunurile firmei, nici de program etc ? Multumesc
arpi
-

4 ianuarie 2015 at 18:27

    Daca nu se poate demonstra dependenta, atunci e independenta. Totul in asta consta: in a demonstra activitatea de dependenta sau independenta.
    Constantin
    -

    13 ianuarie 2015 at 21:09

      Activitate de sef relatii si comunicatii cu publicul la o organizatie non-profit dintr-un stat X care este insa platita de o alta organizatie non-profit dintr-un star Y, dar desfasurata de la distanta in timp ce persoana este in Romania este dependenta sau independenta? Persoana fizica stabileste majoritatea programului (cu exceptia unor intalniri in zile si la ore fixe), lucreaza pe calculatorul propriu si de unde vrea. Are insa doar un contract, doar cu organizatia din statul Y pt prestarea serviciilor pt organizatia din statul X cu salariu fix si mentionarea numarului maxim de ore de lucru. Persoana este cetatean si in statul X si in starul Y dar cu domiciliul (fara ceratenie) in Romania. Trebuie sa ceara contract salariat sau sa deschida pfa? Poate deschide pfa daca toata experienta in domeniu este ca angajat aici la un nivel de baza de agent relatii cu clientii la o firma de turism printr-o platforma online? Acel contract pt un an lucrat la dansii cu ani in urma va fi indeajuns pt coduri caen 7021? Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!
      LM
      -

      16 martie 2022 at 5:11