Activitatea PFA recunoscută prin lege ca vechime în muncă

Proiect legislativ adoptat

De la 1 Octombrie 2022 conținutul site-ului Ghid PFA s-a mutat pe Contapp.ro Mai multe detalii gasesti aici.

Proiectul care prevede ca perioada in care persoanele fizice autorizate (PFA) desfasoara activitati economice, sa fie recunoscuta ca vechime in munca si de specialitate, a fost adoptat ieri de Camera Deputatilor care este for decizional.

Legea pentru completarea O.U.G. nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale

Articol unic:

Activitățile economice desfășurate de persoana fizică autorizată constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate dacă activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară și este înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se dorește recunoașterea vechimii.

Vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Observatie 1! Pana la aceasta data, persoana care platea CAS – contributie la pensie, avea dreptul sa incaseze pensie dupa implinirea varstei de pensionare, dar activitatea nu era recunoscuta ca vechime in munca sau ca vechime in specialitate studiilor. Recunoasterea vechimii este necesara mai ales pentru angajarea in institutiile publice.

Observatie 2! Legea se aplica doar persoanelor organizate ca PFA. Din textul legii nu se intelege ca prevederile se aplica si Intreprinderilor Individuale sau Intreprinderilor Familiale.

Abonament contapp 365 de zile
Program online de contabilitate pentru PFA si Profesii Liberale. Abonament 365 de zile.

Devino contabilul afacerii tale și scapă de griji!

Pune-ți contabilitatea la punct cu ContApp și Ghid PFA.

Ghid complet pentru administrarea activitatii. PFA si Profesii Liberale.
Ghid complet pentru administrarea activitatii PFA si Profesiilor Liberale.

Proiectul a fost initiat de catre parlamentarii USR Beniamin Todosiu si Andrei Postica. Comunicatul USR mai jos:

Dreptate pentru profesioniștii care lucrează cu PFA-uri. Un proiect de lege USR prin care activitatea PFA va fi recunoscută ca vechime în muncă și vechime în specialitate a fost adoptat de Parlament.

Proiectul de lege depus de Beniamin Todosiu și Andrei Postică vine să facă dreptate celor peste 400.000 de PFA-uri din România. Până acum, nu le era luată în considerare perioada în care au lucrat pe cont propriu, ceea ce atrăgea o discriminare atunci când voiau să participe la un concurs pentru un post la stat.

De acum, va fi considerată vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, fără a se lua în considerare perioada în care respectiva persoană nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu, mulți români alegând să-și facă PFA. Prin adoptarea proiectului de lege, oferim un sprijin pentru antreprenorii care au ales să lucreze independent și își achită taxele la stat.

Mai este nevoie doar de promulgarea legii de către președinte pentru ca românii care au muncit ca PFA-uri să poată beneficia de această măsură. #USRînParlament 

19 comentarii

 1. ‘@Coste Sofron,
  Atentie, asa zisele persoane fizice autorizate nu practica profesii liberale. Profesiile liberale nu sunt beneficiare ale acestei legi neputandu-se inregistra la registrul comertului, iar PFA-urile asa zise nu sunt autorizate pt a practica profesii liberale

 2. Expertii tehnici judiciari sunt pfa? Sau liber profesioniști?
  Expertii traducatori autorizati sau expertii contabili de ex sunt liber profesionisti nu pot fi pfa si deci inca nu beneficiaza de aceasta lege fiind inca discriminati.

 3. Consider o indreptare pentru toate persoanele fizice autorizate care au desfasurat activitati liberale, inclusiv pentru expertii tehnici judiciari, care au achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale in perioadele care se incadreaza in lege !!

 4. Tocmai asta e problema ca cei care sunt liber profesioniști ca medicii inteleg ca nu beneficiază de aceasta lege ca nu sunt înregistrați la registrul comerțului, ceea ce e strigator la cer putin zis!!

 5. La medicii de familie este aplicabil ? Foarte multi sunt in relatie cu CAS ul ca PFA uri … Dar cum sunt considerati ultima spita a medicinei…

 6. Am lucrat cu contract de munca si in paralel am avut si PFA . Daca am iesit la pensie perioada de vechime recunoscuta pentru PFA poate sa conduca la o recalculare a pensiei ? Ajuta cu ceva numarul de ani in plus recunoscuti la calcul ? Din ce stiu eu contributiile au fost inregistrate si utilizate la calcul .

 7. Ar trebui sautie fie recunoscuta ca vechime si fara plata contributiei..ca orice cobtract de colaborare..vechimea e una si contributia e alta…contributia participa majoritar la calcul pensie dar cei care au lucrat fara cobtributie nu su stat acasa..au platit TVA deci indirect au cobtribuit la economie…Proiectul era necesar!

  1. Buna ziua! Nu se poate chiar asa, pentru ca in felul acesta toata lumea ar fi specialista intr-o activitate, fara sa inregistreze venituri. Criteriul veniturilor este important.

 8. Dupa mine, „Dreptate pentru profesioniștii care lucrează ca PFA-uri”, este o mare strambatate. Pesemne cei doi parlamentari USR au dorit sa apara si ei cu o initiativa legislativa, ca sa-si justifice indemnizatiile.
  Altfel, de ce ai conditiona recunoasterea vechimii in munca/specialitate, de obtinerea de ” venituri NETE în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară „?
  Celor care lucreaza cu contract individual de munca li se recunoaste vechimea in specialitate chiar daca au contract cu timp de munca partial, de 1, 2,3… sau 8 ore/zi, cu plata corespunzatoare a salariului.
  Adica, daca as lucra cu c.i.m de o ora/zi, cu un salariu BRUT lunar de 319 lei (2550 salariul minim/8), asta insemnand venituri brute totale de 3828 lei pe an, mi s-ar recunoaste vechimea in specialitate, dar ca PFA, e musai sa am venit NET de 30600 lei pe an.

  1. Buna ziua! Pentru profesiile liberale se aplica legea speciala care organizeaza acele profesii si normal ar fi sa fie recunoscuta vechimea in profesie.

 9. Ce se intampla in cazul PFA-urilor care au realizat jumatate din cele 12 salarii minime brute?

  1. Buna ziua! Conditiile sunt clare, trebuie sa aveti vneituri nete de cel putin 12 salarii minime pe economie pentru ca vechimea sa fie recunoscuta.

  1. Buna ziua! Pentru profesiile liberal se aplica legea speciala de organizare si normal este vechimea trebuie sa fie recunoscuta ca profesie liberala.

   1. La traducatori autorizati nu scrie nimic in lege din cate stiu despre vechime, deci ar trebui sa ne bazam pe alte legi.
    Eu sper totusi ca pe toti anii pe care am achitat CAS peste salariul minim sa ni se considere ani de vechime la pensie, ca altfel la ce ii mai platim?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *